fredag 1. februar 2019

Ambassadestrøket


Om man spør google så sier de at dette er Vestfrisisk og betyr Du fortsetter å gå. Vestfrisisk er det frisiske språket som snakkes i de nederlandske provinsene Friesland. I tillegg til vestfrisisk eksisterer fortsatt de mindre frisiske språkene østfrisisk og nordfrisisk. På vei fra Vigelandsparken gikk jeg gjennom ambassadestrøket for å komme ned til Skøyen.


Det var først etter unionsoppløsningen i 1905 at det daværende Kristiania fikk faste representasjoner på diplomatisk nivå. I 1910 hadde ni stater fast representasjon i byen. På denne tiden utvekslet bare stormaktene ambassadører, og utsendingene i Kristiania hadde derfor titler som plenipotentiære ministre (ministre med fullmakt) eller chargé d'affaires. Det var først etter andre verdenskrig at det ble vanlig med forbindelser på ambassadørnivå mellom andre land enn stormaktene, ut fra et likeverdighetsprinsipp i diplomatretten.


En ambassade er det større representasjon, men et konsulat er bare en mindre versjon av ambassaden. konsulater i en forstand kan kalles junior ambassader. Ambassader er permanente diplomatiske generelt ligger i et fylke hovedstad. konsulater ligger bare i større byer og ikke i hovedstaden. 
Land etablere ambassadene i en annen nasjon bare dersom den anerkjenner suvereniteten til landet Mens Ambassadors, som er høyt-. rangering diplomatiske representanter for et land, representerer ambassaden, Consuls representere Konsulater The Ambassadors er talsperson for sine respektive regjeringer. Ambassader ha en bredere rolle å spille, og representerer de sin regjering i en annen nasjon. Ambassader hovedsakelig avtale med politiske og diplomatiske relasjoner med verten nasjoner. ambassadene ser også etter at velferden for innbyggerne som bor i dette landet. 


Når Ambassader håndtere store diplomatiske oppgaver, konsulater håndtere mindre diplomatiske oppgaver. Antallet Konsulater avhenger av kravet. hovedoppgave Konsulater er å fremme handel og vedlikeholde kommersielle forbindelser mellom de to nasjoner. Videre konsulater håndtaket spørsmål knyttet til visum, pass og også håndtere turister og utestasjonerte. Den store rolle konsulatet er å fremme handel som hjelper selskaper i vertsnasjonen for å investere i sin land og vice versa. Det forenkler også import og eksport mellom de to landene. Mens ambassaden er den diplomatiske representasjon av en regjering i en annen nasjon, er Konsulatet representasjon av offentlig forvaltning. Ambassader utveksle meldinger mellom sin regjering og verten regjeringen. konsulater er bare ansvarlig for sine egne borgere som reiser eller bor i vertslandet. 


Ambassadene informere sin regjering om alle viktige sosiale, politiske, militære, økonomiske og andre hendelser som skjer i vertsland. Mens Konsulater rapport om viktige dødsfall, fødsler, ekteskap og andre hendelser til sin regjering. Ambassader er også ansvarlig for å utarbeide avtaler mellom de to nasjonene, og også i å arrangere offisielle besøk. 


Konsulater er også ansvarlig for å informere sine innbyggere om alle sikkerhetsproblemer. konsulater er også betrodd ansvaret med å ivareta sine borgere i tilfelle fengsling eller pågripelse. 
Selv om både ambassader og konsulater representere sin regjering i et fremmed land, de har helt ulike ansvarsområder og ulike roller å spille.


Diplomatisk immunitet er ikke noe frikort til å bryte lover, men har sin bakgrunn i behovet for beskyttelse mot falske anklager og forfølgelse. Wien-konvensjonen, som regulerer de diplomatiske forhold av 1961, slår fast at de som har immunitet ikke kan straffeforfølges annet enn i hjemlandet.  Er ikke vertslandet fornøyd med hvordan et lands utenrikstjeneste håndterer saken, kan de utvise diplomaten eller erklære vedkommende for persona non grata.


Det er jo ikke bare ambassadene som er flotte byggverk i Oslo. Det er ikke veldig langt unna DownTown du skal før det er gamle staselige bygg side om side nedover og bortover. Nå var det fryktelig mye gravearbeider, så det var ikke alle gater en kunne krysse.


På en måte så skjønner jeg godt folk som vil bo i en slik staselig gammel bygård med lister og annet krimskarms som utsmykking. Smijernsverandaer og aleer langs fortauet.


Jeg ville nok foretrekke å bo i toppetasjen, kanskje til og med hjørneleiligheten.


Kanskje det er soverommet som har tårnværelser her?


Karnapper som strekker seg over flere etasjer,


Det er jo ikke bare bolighus der.


Noen ganger lurer jeg litt på hvorfor de har verandaer, de er jo knapt store nok til å lufte dyna si.


Den amerikanske ambassaden var det hekk rundt i tillegg til gjerde, så den var ikke enkel å få noe bra bilde av.


Jeg gikk til og med en omvei for å se om jeg kunne få det til fra en annen vinkel, men nei det var ikke enkelt.


Ikke alle med diplomatstatus har vært gjennom Utenriksdepartementets utdanningsløp. Dette kan gjelde politi, militære eller UDI-ansatte som tjenestegjør ved norske utenriksstasjoner.


Når en ikke er helt sikker på veien videre så er det kjekt å ha telefon med kartløsning, plotte inn adressen til Peppes og vips så tror google at du er 8 minutters kondis fra å få et varmt måltid.


Til sommeren skal jeg gå langs havet her og ta bilder av mange fine båter og noen fugler forhåpentligvis. Jeg har også litt lyst til å ta en runde i skjærgården med en turistbåt. Må bare sjekke litt opp når det ikke er et overvelde av turister der.


God tur til Oslo, det er mye å se der om du vil tusle litt rundt og ikke bare være urbanfortausturist og drikke vin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...