mandag 15. april 2019

Kvinand i Sogna


Jeg har lagt merke til disse endene når jeg har kjørt til Sokna flere ganger og når man er ute på en liten fototur så er er det bare å stoppe og prøve å få tatt bilde av dem. Siden veien går rett ved siden av så er de ikke så skvetne, så en kan knipse løs ute å være for redd for at de skal ta vingene fatt.


Jeg har trodd at det var et par stokkender som hadde slått seg ned der, men når jeg fikk sett dem fra land og ikke fra veien i bil så så jeg at det var Kvinand. Det er ikke så ofte å se dem på mine trakter, men har sett dem i Steinsfjorden om sommeren.


I og med at det er et par så regner jeg med at de har tenkt å lage seg reir iløpet av kort tid. Så om jeg følger med utover sommeren så kanskje jeg er så heldig at jeg får se en hel andefamilie på svømmetur i elva.


Kvinand er en fugleart i andefamilien. En av våre mest tallrike dykkender, hunnen 600–800 g, hannen 800–1000 g, noe mindre enn stokkand.


Vinter og vår har hannen grønnglinsende svart hode med stor hvit, rund flekk foran øyet, svart rygg og hvit underside. Hunnen med brunt hode, hvit halsring og lysegrå kropp.


Utbredt i nordlige deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. Hekker i det meste av Norge, sørpå mest i høyere strøk og sjelden på Vestlandet.


Hvinende låt i flukten. Denne lyden er også bakgrunnen for det norske og det latinske navnet på denne dykkanda.


I all hovedsak animalsk føde som den dykker etter. Her inngår bla. krepsdyr, snegler, muslinger og børstemark.


Reiret legges helst i hule trær og reirkasser, men også i skjul på bakken. Legger vanligvis 8–12 blågrønne egg. Når ungene er klekket, hopper de ut fra reirhullet, som gjerne kan være 8–10 m over bakken. I mange tilfeller ligger reiret langt fra nærmeste vann. I slike tilfeller venter en farefull ferd sammen med moren til nærmeste vann.


Delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs norskekysten. Tidlig på våren og så snart isen slipper langs land på vannet ved hekkelokaliteten er kvinanda tilbake.


Jakt på kvinand er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...