tirsdag 23. april 2019

Bytur i påsken


I påsken ble det tur til Hønefoss på påskeaften for å handle litt. Jeg tok med meg Ronja og speilreflekskamera for å gå en runde i byen. Når en skal ta bilder er det greit å ha med Ronja for hun napper ikke særlig å båndet og tusler med i fototempo.


Ringerike rådhus i all sin prakt om en kan dra det så langt. Vi parkerte på stadion for der er det masse plass og ikke minst gratis. Betale for parkering er noe jeg veldig sjelden gjør, jeg synes det skulle vært gratis parkering over alt.


Nede ved elva var det et yrende fugleliv, det kommer for seg selv, men litt småfugl kan jeg jo ta med. Det er en stund siden linerla kom hjemme, men jeg har ikke hatt noe kamera i nærheten når den har posert. 


Her spankulerte det tre stykker i vannkanten og leitet etter mat. Siden det er så varmt har småfluene kommet, så de skulle ha fult koldtbord å forsyne seg av. Ja om fluer ikke blir betegnet som en varmrett?


Spørs om hunnene allerede ligger på eggene, for det var bare hanner som var ved elva.


En enslig kvinandhann fløyt med strømmen også.


Hvitveisen lå i store tepper i skråningen ned mot elva. Må jo si at dette ble et bedre bilde enn med det nye kamera.


Blåveisen var mørk og fin i fargen. Det varierer veldig har jeg sett, så kanskje det har noe med jorda den vokser i?


Vårblomstene egner seg best ute, om man plukker dem så visner de fort inne. Akkurat som det blir for varmt for dem, for i løpet av et par dager er det bare å kaste dem ut igjen.


Koselig å ta stien langs elva, jeg har aldri satt meg ned på en krakk der for å nyte freden. Kanskje det blir tid til det en gang i sommer...


Oppe i Søndre park var det ikke så mye blomster som jeg hadde trodd. Men krokusen er kanskje avblomstret? Kan ikke si jeg så noe blader til de heller, men noen blå saker stakk hodet opp.


Det er liksom ikke så stas med Hestehoven når andre blomster har kommet, den gjelder liksom bare som første vårtegnet den.


Men de er ganske standhaftige og blomster langt utover våren, nesten helt til sommeren kommer.


Tjeld er en vanlig hekkefugl langs kysten av Nord- og Vest-Europa. Enkelte små og isolerte hekkebestander finnes også langs kysten av Middelhavet fra Spania til Tyrkia. I innlandet i Øst-Europa hekker en annen underart. Denne har sin utbredelse fra Svartehavet og videre nordøstover i Russland og Asia. Tjelden hekker vanlig langs hele norskekysten, og i Trøndelag og deler av Østlandet finnes den også i innlandet. I Trøndelag kan tjelden påtreffes helt østover mot svenskegrensen. Den er i disse områdene knyttet til vassdrag, innsjøer og kulturlandskapet. Også i Sør-Sverige hekker den ved de store innsjøene i innlandet. Norsk ornitologisk forening har anslått den norske bestanden til 50 000–100 000 par.


Vi gikk ikke hele runden som vi pleier i påsken, men gikk opp ved Riddergården før vi gikk over torvet og ned til bilen igjen.


Koselig nostalgisk gammelt gårdstun. På Riddergården kan du se hvordan en fin familie i Hønefoss bodde for 200 år siden. Men noen ridder har det aldri bodd i Riddergården. Ridder var etternavnet til de som bodde der. Riddergården ligger der Hønengata begynner, rett etter Nordre torg, der gata gjør en sving på seg. Adressa er Hønengata 1. Bak et gjerde ligger det noen gamle hus, noen er røde og noen er hvite. Det er Riddergården. Om sommeren er det konserter og utstillinger der. Det er Ringerike kommune som eier gården.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...