torsdag 25. april 2019

Flat coated valper hos Fonkebakken


Piraja faktoren var høy når jeg og Patran entret valpegården hos Kennel Fonkebakken på tirsdag. Sju herlige små sto klare til angrep når vi nærmet oss. Jeg kjøpte min første flat valp hos Karin, og jeg vil vel aldri få en slik hund igjen som jeg fikk da. Fonkebakkens Frøken Lissie F hadde en sær personlighet og ble en testhund for alt en ville prøve som ung og ambisiøs hundeeier.


Har pleid å titte innom når Karin har kull, men nå er det jammen blitt 10 år siden sist. Utrolig hvor raskt tiden flyr. Ser det godt på egne hunder også, de begynner å nærme seg tiden da de kanskje ikke lever en vinter til. Men håper det er noen vintre til da.


Jeg synes det er veldig koselig å hilse på når noen har valper, ikke noe er som valpelukta. Om du kjøper deg valp så forsvinner valpelukta veldig raskt og de lukter vanlig hund. Så en får snuse inn når en har mulighet. Vet det er flere i området med valper også, men brått så er de levert til sine nye hjem.


Valpene var veldig nysgjerrige på kamera og det ble angrepet opptil flere ganger iløpet av tiden vi satt der. Valpene var skikkelig optimister og prøvde å dra det med seg bortover plenen. 


Små tunger må ut av munnen når en har en flat i nærheten.


Viktig å ha nok å holde på med i valpegården for sånne små. Alt er nytt for dem og ting må utforskes. Flat valper er ikke særlig tilbakeholdene, så når de slipper ut av valpegården så forsvinner de stort sett over alle vidder før en får sukk for seg. 


En fikk skikkelig raptus og gjorde noen runder i valpegården i håp om at i det minste en av søsknene ville bli med å løpe rundt i ring, 


I alle kull er det en eller to av valpene som utpreger seg på en eller annen måte. Det er noen du faller for med en gang og noen du bare blir oppgitt over hvor iherdige de er. I alle kull er det en "apekatt" som stort sett blir levert sist til sitt nye hjem.


Denne hadde et helt utrolig nydelig ansikt. Jeg er litt opptatt av hoder når jeg skal velge meg valp, det hjelper ikke med en snasin kropp om ikke hodet er pent. Det er jo hodet som er førsteinntrykket på en hund.


Skal en bruke hunden litt aktivt så er bevegelse også en stor faktor. En må velge egenskaper etter hva en skal bruke hunden til, det gjelder ikke bare rase, men også hvert enkelt individ innen ett kull. 


Det er viktig at du har tenkt gjennom hva hensikten din er med en valp før du skaffer deg en. Du må fortelle hva du har tenkt til oppdretteren så denne kan plukke ut den mest ideelle valpen i kullet til ditt formål. DU kjenner ikke valpene etter et par timer noen ganer i valpegården, det er den daglige kontakten oppdretteren har med valpene sine som ser hvordan helheten på valpen er. Ikke bare sånn den tilfeldigvis oppfører seg når du stikker innom.


Er en valp litt trøtt er den stille og søt og kan sitte på fanget og bare kose, men generelt sett så kan dette være den mest aktive valpen i kullet. En valp som trenger en rutinert hånd for veileding i oppveksten. 


For det er ikke å stikke under en stol at en flat har energi som du som eier må kanalisere dit du vil. En flat legger seg ikke ned og "hviler" om den ikke får utløp for energien sin. Nei den finner faktisk på noe selv. Den kan til tider være veldig oppfinnsom også, så det er ikke få overraskelser en får som flat eier. 


Nei de slutter ikke å være oppfinnsomme når de passerer tre år, de er oppfinnsomme hele livet. De venter bare på neste anledning til at det skal skje noe.


Flat er ikke for hvem som helst, du må klare å holde tritt med dem. En flat uten oppdragelse kan bli ganske ufordragelig.


Husk at alle små nusselige småpelser blir store sølete voksne hunder. Det de har fått lov til en gang det fortsetter de med resten av livet, for er det noe som setter seg så er det unotene og det den egentlig ikke får lov til. Det du vil den skal lære må du gjerne legge ned en liten innsats for å få til. Gjerne holde det ved like også.


Disse valpene er seks uker og skal snart flytte til egne hjem. Til glede for mange og litt frustrasjon til tider i de samme hjemmene. Men det er det som er hundehold.


Levende vesener er alltid spennende å skulle forme videre. Både til glede og sorger.


Hva skjer der?


Nei, jeg har ikke gjort noe og jeg pønsker heller ikke på noe!


Små uskyldige som bare venter på at du skal snu ryggen til dem slik at de kan finne på noe spetakkel.


Ikke alle leiker holder seg like hele etter noen uker i en valpegård, derfor trenger du ikke kjøpe dyre faansy leiker til å begynne med. Plastikkbokser, tomflasker, greiner og annet "søppel" er velegnet til skarpe tenner som har ett formål og det er å lage små biter av alt de kommer over til enhver tid.


Bare å nyte valpetiden, den går så raskt over og du savner den etter en stund. 


2 kommentarer:

  1. Tusen takk for besøket og fine bilder og viktig og riktig tekst. I dag har den ledige hannhunden også fått en fremtidig "slave"😂. Heldigvis blir han i distriktet👍😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du kan holde øye med favoritten framover ;)

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...