søndag 14. april 2019

Nytt kamera


Noen ganger er jeg litt i overkant impulsiv, men man lever da bare en gang... gjør man ikke? Nei ikke i følge Ole Brumm og Nasse Nøff. Man dør bare en gang, men man lever hver dag. Jo jeg var enig i den når jeg fikk tenkt meg litt om. Men jeg har i alle fall kjøpt meg nytt kamera. 


Akkurat kameraer så finnes det ikke noe annet merke enn Nikon for meg. Har prøvd noen andre, men det er Nikon jeg ender opp med igjen. Denne gangen hadde jeg ikke sett på kamera engang, for jeg trengte ikke noe nytt kamera. 


Men så så jeg at Vibeke hadde lagt ut på Facebook at hun hadde fått seg nytt kamera. Nikon coolpix p900. Hmm det så snedig ut tenkte jeg og googlet litt om det. Litt kjekt med et kompaktkamera også når en er på fjelltur tenkte jeg. Speilrefleksen med linse på 250mm blir forholdsvis tung å gå med en hel dag.  Kamera skåret bra på tester og alle ble knallimponert over zoomen opp til 2000! Ja særlig tenkte jeg og kom over ennå en link med demonstrasjoner av zoomen. Og innen arbeidsdagen var kommet til lunsj så hadde jeg kjøpt meg kamera på nettet.

* *

Eneste problemet med så mye zoom er at det ikke er enkelt å bruke uten stativ. Jeg synes også at kamera er litt trekt til å ta bilder, bråker litt mye og har ikke seriefunksjon, men ellers er det rimelig greit å bruke.


Jeg måtte teste det ut på en runde rundt om kirka som jeg gikk på fredag. Da hadde jeg ikke lest annet enn bruksanvisningen som fulgte med kamera, og den var lettere mangelfull for å si det sånn. Etter endt tur og en titt på bildene så var konklusjonen ganske klar. Her måtte det googles for å finne en mer utfyllende bruksanvisning på norsk. Det er jo endel klipp på youtube, men de er stort sett på engelsk. 


Jeg ble litt klokere, men er ikke helt enig med meg selv om jeg synes det er et godt kjøp eller ei. Jeg har funnet ut at en må aktivt bruke menyen for å velge den scenen en skal ta bilde av. For det er en drøss med forhåndsinnstilte temaer en kan velge mellom. Til og med egen måneinnstilling, fugletitting osv... 


Etter litt tenking fram og tilbake så har jeg kommet til den konklusjonen at det kan være et greit nummer to kamera som godt kan ligge i bilen så en alltid har muligheten for å ta bra bilder om en ikke har med annet enn mobilen. Kanskje på en fjelltur som er for å ta bilder av spesifikke ting, for noen impulsbilder gjør seg dårlig med dette kamera. Om motivet ikke står rolig så er det forduftet innen du får opp kamera, valgt riktig scene og så knipset bildet. 


Noen av disse bildene har forholdsvis langt hold, men da er det greit å ha noe å legge ann på, eller i alle fall ha noe legge albuene ned på for å hjelpe til med å holde det stødig.


Litt rar farge gjengivelse er det også på enkelte av innstillingene også. Noen av disse bildene er tatt med scenen som kamera skal velge den optimale scenen selv, for at resultatet skal bli best mulig. Akkurat den synes ikke jeg var særlig å bruke. Kamera valgte veldig ofte landskapsscenen om det var nære ved eller langt unna. Noe som gjorde at kamera valgte litt feil fokuspunkter å bruke.


Ingen av disse bildene er redigert særlig i etterkant, kun beskjært og litt på kontrasten. En god fotograf skal ikke behøve å redigere masse på bildene sine i etterkant, da er han ikke god nok til å ta blide. Man må lære seg å ta bilde, så kan andre redigere i hytt og pine i evigheter etterpå.


På turen så hadde jeg håpet å se noen fugler slik at jeg kunne prøvd fugletitterscenen, men jeg så ikke en fugl som satt rolig lenge nok til at jeg fikk knipset noe bilde i det hele tatt. Merkelig altså, for i disse trærne sitter det minst to skjærer til enhver tid. Men ikke denne dagen nei. Jeg får vel ta det med meg til Hønefoss en dag og gå for å ta noen bilder ved Gladtvedt. Der er det i det minste noen ender som vil posere regner jeg med.


Knallfine bilder med riktig innstilling, men når en er vant til speilrefleks kamera og har det i fingrene etter mange års bruk, så er det jo litt omstilling for å få dette til å fungere. Jeg får ta det med på noen runder så får vi se om jeg blir mer fortrolig med resultatet etter dette kamera.


En retriever i sitt rette element.


Hestehoven ble ikke noe særlig synes jeg, kamera ville ha motivet alt for lyst.


Kirka ble grei nok, men egentlig rimelig lys den også.



Så et bilde av månen tatt med måneinnstillinger på kvelden, og da ble jeg imponert. Men det er jo begrenset hvor mange bilder en trenger av månen.... Rimelig tydelige krater der oppe, gleder meg til det blir fullmåne om et par uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...