søndag 9. juni 2024

Er du kjent på Holleia?

holleia

Holleia ble kanskje for alvor satt på kartet for folk flest gjennom P. Chr. Asbjørnsens beretning ”En tiurleik i Holleia” fra 1848, men enda sterkere naturpåvirkning kom gjennom Elling M. Solheims dikt. Utdrag fra et par av diktene viser hans fortryllende fortellerkraft: Ropet frå skogen 

holleia

Je fekk itte såvå i natt, det var noe som ropte på mig. - - - Gunhildkjennåsen - Langedælsbekken, Tollputtmyra med skarasnø på; Den gamle kongsfurua vestpå høgda, Gulstøversetera, skakk og grå. Tiurknepp over alle høgder, orrhanabulder og småfuggelsang: Kommer du snart? Vi venter på dig? Vårnatta veit du er itte lang. - - - Der nede er larmen, hå vil du der? Kvitblikk og knubbord og falske venner. Nei, riket ditt – det er her.

*

Med unntak av et par år, har jeg bodd alle mine år ved foten av Holleia. Jeg kjenner min side av Holleia godt, men den er uendelig mye større enn det. Holleia er et cirka 450 km² stort skogkledd åslandskap. Holleia er et skogrikt og ubebodd åsparti i Ringerike, Modum og Krødsherad kommuner, Buskerud fylke. Området ligger mellom Tyrifjorden i øst, Soknedalen i nord og sørligste del av Krøderen med avløpet Snarumselva i sørvest. Åspartiet stiger relativt slakt opp fra øst og sørvest, men har brattere fall mot Soknedalen i nord. Høyest når åsene i nordvest med Rudskollen (712 meter over havet). Det nedlagte Ringerikes nikkelverk lå i Holleias sørlige utkant. Holleia har i mange år hatt et godt utbygd fotrutenett og de ubetjente turisthyttene Hovinkoia og Grønknutkoia ligger her.

holleia

Holleia er også navnet på en serie friluftsprodukter som produseres av Ka-Pre Norge AS. Produktene er basert på styrke, varighet og funksjonalitet. Alle produktene kan leveres med et stort spekter av ekstra utstyr. Det er også steder som har lagt ut oversikt over Turforslag på Asksiden av Holleia. I år skal jeg utforske nye stier på Holleia, ikke bare gå de gamle kjente.

holleia

5 kommentarer:

  1. It sounds wonderful, but also that it can be daunting from another side. May your explorations go well, and you have much fun in doing them and take lovely pictures to share with us all.
    ERin

    SvarSlett
  2. That is some amazing forest and it has quite the history too.

    SvarSlett
  3. Nei, jeg kjenner ikke Holleia. Det høres ut som et spennende skogsområde.

    SvarSlett
  4. I am glad you have such a vast wilderness near you to explore.

    SvarSlett
  5. Då kan jag se fram emot att få hänga med dig på nya stigar och få njuta genom alla dina bilder :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...