tirsdag 4. juni 2024

Løvetann som står på krava

hvit gjeterhund pus katt kattepus pusekatt

 Jeg er heldig som har en veranda. Ja jeg har en veranda, det har de også på slottet. Enda de sier at kongeparet står ute på slottsbalkongen 17. mai og vinker til folket. Vet du forskjellen på terrasse, balkong og veranda?


Jeg visste ikke jeg heller, så jeg måtte sjekke. Beskrivelser som folk bruker omhverandre har stort sett en nyanseforskjell på hva de egentlig beskriver.

hvit gjeterhund

En terrasse er en avsats på bakkenivå som er tilknyttet 1. etasje på bolighus. Det er som regel inngang til boligens stue fra terrassen, og ofte er det også en trapp ned til hageområdet. Terrasser kan bygges i tre, betong eller stein, og er åpne uteområder uten tak. Et utegulv som ligger på bakkenivå, kalles platting. Terrasse er avledet fra det latinske ordet terra, som betyr jord. På boliger med flatt tak er det ofte takterrasse. Et slikt uteområde må, naturlig nok, være inngjerdet. En takterrasse kan også omtales som en takaltan.


En utendørs høy bygningsdel som hviler på søyler, stolper eller tilbygg heter en altan. Altaner er fundamentert til bakken og har ikke tak. En uteplass over en garasje eller et inngangsparti er en altan. Altan betyr høy, og kommer fra det latinske ordet altus.

løvetann

En balkong henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken. Ofte ser man balkonger på høye boligblokker. En balkong er ofte mindre enn en veranda, og er gjerne en fortsettelse på gulvet i rommet innendørs. Balkong kommer fra det franske ordet balcon, og betyr bjelke. En fransk balkong er ikke et uteområde, men består av doble balkongdører i glass som vender innover i rommet eller en skyvedør. Den franske balkongen har dermed ikke gulv, men kun et rekkverk som stikker minimalt ut fra fasaden. Det er vanlig med franske balkonger på bygninger i Italia, Portugal, Spania og Frankrike.


En altan og en veranda er begge uteområder på boliger. En veranda har imidlertid tak, noe en altan ikke har. En veranda har som regel 2 vegger, tak og rekkverk. Noen verandaer har glassvegger, der deler av denne kan åpnes og lukkes. Dette kalles glassveranda. Verandaer har som regel inngang til boligens stue, og noen verandaer har trapp ned til hagen. Verandaer er vanligvis fundamentert til bakken eller til utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket.

hvit gjeterhund

Det var ikke helt enkelt å blåse bort frøene på denne løvetannen. De satt ganske godt til tross for at Varga prøvde å hjelpe til også.


Men Sofie er ikke den som gir opp etter første forsøk.


Hun ba om hjelp og jeg tenkte, hvor vanskelig kan dette egentlig være da?


For å si det sånn, disse barna til denne løvetannen var ikke klare for å fly ut i verden på egenhånd.


Vi fant en ny løvetann, men den var ikke særlig villig den heller. Men vil du ikke, så skal du. Så da ble de nappet av med fingrene isteden. Kastet opp i lufta og blåst av gårde. Ikke helt samme effekten, men...


Når vi gav opp løvetannblåsing, så var det Oliver som fikk oppmerksomheten. Der Sofie går, der går Varga

hvit gjeterhund

Når det nærmer seg slutten på en lang dag, da er Varga god å ha for ei sliten lita jente.


Glad min hage minner mest om den øverste isteden for den nederste.



8 kommentarer:

  1. Ja, då har jag säkert sagt fel ibland. Oftast kallar jag uteplatser för altan eller balkong men veranda eller förstukvist (en liten uteplats framför ytterdörren) säger jag också ibland. En balkong har jag nog koll på vad det är och jag vet att det är just en sådan jag har nu :D Härligt att du har en veranda där du tillbringar många sköna kvällar, och dagar också så klart.

    SvarSlett
  2. Herlig bilde av Sofie og Varga til slutt.

    SvarSlett
  3. Such fun photos, all of them, and your outdoor space looks pretty special!

    SvarSlett
  4. ...what a little cutie!

    SvarSlett
  5. Sunshine, snuggles, and summertime fun! Looks like your patio, or veranda, is the coolest spot right now for your daughter and adorable pup. So much happiness in these photos!

    SvarSlett
  6. Thank you for looking into verandas and balconies, I hadn't thought much about the differences. Your sweet Sofie and the pets are a delight, especially when together.

    SvarSlett
  7. Great shots and my favorite is Sofie laying on the pup. The perfect shot.

    Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

    Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...