lørdag 15. juni 2024

Lærdalsøyri

Gamle Lærdalsøyri

Finnes knapt noe triveligere sted å fordrive tiden enn i Gamle Lærdalsøyri. Jeg har vært der flere ganger, men det er aller best når det er få eller ingen turister. Vi kunne ikke sjekke inn på hotellet før etter klokka fire, så med en lang biltur trengte hundene litt tur også. Det ble en lenger runde enn jeg har gått tidligere, med retur langs elva tilbake til bilen.

Gamle Lærdalsøyri

Bli med på en spennende tur gjennom de trivelige gatene i Gamle Lærdalsøyri. Den vesle, unike bygdebyen har en særdeles interessant historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet. Og enda lengre, om man ser på arkeologiske funn fra vikingtiden. Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune, indre Sogn, i Vestland fylke, med vel over 1000 innbyggere. 

Gamle Lærdalsøyri

Både og nå og historisk er Lærdalsøyri et handelssenter, med en historie tilbake til middelalderen, som et knutepunkt mellom øst og vest. Sentralt på Øyri ligger derfor et av de meste verdifulle bymiljøene vi har igjen i Norge, Gamle Lærdalsøyri, som er et vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med i underkant av 170 bygninger i blant annet sveitserstil. En brann i 2014 krevde heldigvis ingen menneskeliv, men ødela 42 bygninger, herav 17 bolighus og en fredet bygning.

Gamle Lærdalsøyri

Med rik historie, mektig natur og et frodig kulturlandskap er Lærdal et knutepunkt mellom øst og vest som byr på mange store overraskelser. Lærdalsdalen er en av landets mest frodige og lengste dalfører. Og har i uminnelige tider knyttet Valdres og Hallingdal med havet via Sognefjorden. Lærdal ligger omtrentlig midt mellom Bergen og Oslo. Det er veiforbindelse over Valdres og over til Hallindal. Og mot vest til Bergen. Mot nord gjennom Sogn til Sunnfjord og Nordfjord, i nordøst til Årdal.

Gamle Lærdalsøyri

Et av Norges tørreste områder er den grøderike Lærdalsdalen. Hele dalføret Lærdal var bosatt og brukt av mennesker alt for 6000 år siden. Stedvis er dalen brukt helt siden tidlig steinalder. I Lærdalsfjella finner vi de første sporene etter mennesker i fjellområder i Norge. Det har i alle tider vært gode forhold for jordbruk med et godt klima og god morenejord.

Gamle Lærdalsøyri

 Fra fjellovergangene til Valdres og Hallingdal ned til fjordkanten ved Sognefjorden. Gjennom hele dalføret ligger gårdsbruk langs med elven Lærdalselvi som strekker seg 81 kilometer nedover dalen. Noen av gårdsbrukene har til og med egne gårdsutsalg. Men Sogn Frukt og Grønt er en butikk med felles utsalg for de fleste av bøndene.

Gamle Lærdalsøyri

Jonas Henrikson fra Røyrnes ved Lærdalsøyri i Sogn er trolig den nordmann som har gjort den mest spesielle militære karriere i utlandet. Han ble Preussens mest berømte soldat. Det skjedde ikke på grunn av sin kampvilje eller militære ferdigheter. Han var aldri i strid, men ble berømt fordi han var så høy. Etter hans død sikret kongen seg skjelettet, og «Ionas der Norweger» er i dag å finne på Institutt for rettsmedisin i Potsdam. Jonas Henrikson Røyrnes var født på den lille gården Røyrnes vest for Lærdalsøyri i Sogn i 1696. Levekårene var i gradvis bedring, og folketallet var i ferd med å ta seg opp etter at Svartedauden hadde utslettet store deler av befolkningen i Norge midt på 1300-tallet. Nå var levekårene var i gradvis utvikling og befolkningsøkningen var snart oppe på samme nivå som før den store pesten.

Gamle Lærdalsøyri

Podkast  om brannen i Gamle Lærdaløyra. Grundig belyst fra flere kanter.

Gamle Lærdalsøyri

Små trivelige hus som det sikkert ikke er så gøy å bo i når turistene virkelig gjør sitt inntog. 

Gamle Lærdalsøyri

Men alle har laget virkelig koselige og forseggjorte hager ut mot gågata, eller fortauet utenfor.

Gamle Lærdalsøyri

Lærdalsøyri er ikke bare små hus, det er store hus der også. I den nye delen finnes det lave blokker også.

Gamle Lærdalsøyri

Husene blir litt og litt mer moderne nedover i gata.

Gamle Lærdalsøyri kirke

Når vi kom opp til kirka skrådde vi over mot elva.

Gamle Lærdalsøyri

Gammelt steingjerde som er overgrodd av blomster.

Gamle Lærdalsøyri

Ikke mye snø igjen i fjellet nå, så mange av bekkene blir mindre dag for dag om det ikke regner.

Gamle Lærdalsøyri

En veistubb forbi et jorde med kål og vipps var vi på vei tilbake mot bilen.

Gamle Lærdalsøyri

Var nok en populær tursti, for vi møtte flere som var på tur.

Gamle Lærdalsøyri

Brua som fører til fergeleiet over til Kaupanger og Sogndal.

Gamle Lærdalsøyri

Kurv fot varetransport over elva

Gamle Lærdalsøyri

Trivelig promenadesti med vann på begge sider av stien.

Gamle Lærdalsøyri

Så var ringen sluttet og vi fant bilen igjen for å sette kursen mot hotellet.

Gamle Lærdalsøyri

Takk for denne gang Lærdalsøyri, jeg kommer nok tilbake igjen


4 kommentarer:

 1. Det ser ut att vara en väldigt fin och mysig liten stad. Som många andra städer med många trähus har den brunnit någon gång genom åren men vilken tur att inga människor skadades. Vilken trevlig stig ni hittade med vatten på båda sidor.

  SvarSlett
 2. Jeg husker brannen godt fra nyhetene. Det er et vakkert sted, og fine bilder derfra.

  SvarSlett
 3. Such a lovely place and the waterfront homes are so nice. Oh, and that church is so pretty too.

  SvarSlett
 4. What a nice town! It would be a joy to see in person.

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...