torsdag 7. august 2014

Akvariet i Bergen


Sjøløvebassenget med resten av akvariet i bakgrunnen. 


Det er mange andre dyr i akvariet enn de som lever i vann. Her kommer et lite utvalg av alle bildene jeg tok i akvariet.


Ikke alle dyrene var like aktive.


Denne slangen hadde ekle øyne


Det er skarpe øyne som ikke går glipp av mye bevegelser i nærheten.


Synd at det var glass i mellom, da blir det ikke så fine bilder. 


Skilpadde 


Jeg tok et bilde bakfra på denne øgla, men det ble så utydelig at ikke alle piggene kom fram.


Skilpaddene kunne være både over og under vann som de ville.


I et hjørne var det utstoppede norske dyr, men de passet ikke helt inn synes jeg. De har ikke noe med akvariet å gjøre...


Men det var vel får å gi et lite innblikk i norsk natur generelt.


De har et hav av forskjellige fisker og andre dyr som lever i vann der.


Det er faktisk ingen som eier Akvariet.


Gunnar Rollefsen, som var direktør på Havforskningsinstituttet, fikk til et samarbeid med handelsstanden i Bergen om å starte Akvariet. Etterhvert som det ble klart at prosjektet kom til å bli virkelighet bidro også Staten og Bergen kommune med penger. Akvariet i Bergen ble åpnet 27. august 1960. Til og med enkeltpersoner i Bergen hadde gitt penger for at Akvariet skulle bli til.


Akvariet er med andre ord et stort samarbeidsprosjekt mellom bergenserne og forskjellige institusjoner.


I dag består Akvariet av de som jobber her til daglig, Styret og Rådet. Direktøren og administrasjonen lager planer for hvordan Akvariet skal utvikle seg. Disse planene legges fram for styret til godkjenning. I styret sitter det kloke mennesker fra næringslivet i Bergen og en representant for de ansatte.


Akvariet har også et råd som består av representanter fra kommunen, Fiskeridepartementet, Bergens næringsråd, Universitetet, Bergen Rederiforening, Reiselivsrådet og NHH. I tillegg velger Rådet selv medlemmer som kan bidra til at Akvariet blir best mulig. 
Hva skjer med pengene Akvariet tjener?


Selv om både staten og kommunen har representanter i Rådet, lever ikke Akvariet av penger fra det offentlige. Og selv om det sitter dyktige representanter fra handelstanden i både Styret og Rådet, er det ingen personer eller selskaper som eier Akvariet og som blir rike når Akvariet går bra. Dette betyr at alle pengene som Akvariet tjener brukes på å utvikle Akvariet videre!


Da Akvariet ble stiftet ble man enige om noe som kalles en formålsparagraf. Formålsparagrafen sier hva Akvariet skal prøve å få til. Formålsparagrafen ble laget i 1960 og ser slik ut: Akvariet har som målsetting å spre kunnskap om livet i havet ved å gi publikum en representativ fremstilling av norsk marin fauna og en instruktiv innføring i dyrelivet i havet med sikte på å øke kunnskapen om havets dyreliv og å vekke interesse for og forståelse av naturgrunnlaget for norsk fiske, fangst og havbruk.


Gunnar Rollefsen var direktør for Havforskningsinstituttet og ble kjent både som en fremragende eksperimentator og en banebrytende forsker. Men først og fremst var han en mann med store drømmer: Han ønsket å vise folk hvor vakkert livet under vannflaten er, og å øke folks kjennskap til og respekt for alt som lever. Han hadde en visjon om et akvarium i Bergen som kunne være til glede både for forskere og for Bergens befolkning. En høstdag i 1950 vakte han bergensernes begeistring under et foredrag i Bergens Handelsforening. Foredraget resulterte i at det ble dannet en akvariekomité, og ti år senere hadde de sin offisielle åpning.


De første årene var det mange erfaringer som skulle høstes. Det skulle skaffes fisk og dyr, og dyrene skulle stelles og tas vare på. Det var ikke alltid enkelt å finne den rette maten, og hva kunne gjøres hvis det oppstod sykdommer og parasitter? Den gang som nå var det vi som jobber med dyrene, som måtte finne løsninger. Bestanden på Akvariet økte gradvis, selv om det var dødelighet innimellom på grunn av feilfôring, vitaminmangel og parasitter. Dyrene kom i form av gaver fra fjern og nær, og mye skaffet Akvariets ansatte selv i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Mange arter fisk og sjødyr har bodd hos oss opp gjennom årene. Noen i perioder, andre siden åpningen.


Noen likte seg best i mørket, for de akvariene hadde lysbrytere.

Kråkebolle


Dyr er avhengige av hverandre for å fungere.


Mange unike stilige vesener, hver og en med sin misjon i livet.


Kanskje det er perle her...


Anemoner


Gammel og grå?


Sitter å venter på mat.


Ser du "mannen" midt på krabba?


Laks


Sjøløve


Skikkelige hoggtenner på den der


Pingviner elsker å hoppe i "havet"


Steller seg


En gang i året skifter de fjær


Denne selungen er snøtt tre uker gammel og får mat av mamman sin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...