mandag 30. mai 2016

Barn søkes!

Norsk redningshund organisasjon


Sognafarets Lift Me Above Stars

"I vårt godkjenningprogram, som de eneste i Norge, har NRO krav om at hunden skal melde på barn. Hunden skal melde på barn i alle posisjoner dvs. stående, liggende og gående. Barn oppfører seg annerledes enn voksne, de kan være brå og uforutsigbare i sitt kroppsspråk, i tillegg til at de helt åpenbart er mye mindre enn voksne. Ikke nok med det, men de lukter også annerledes enn voksne mennesker. En del hunder er skeptiske til barn og noen er tom redde for barn. Dette kan medføre at de i en ettersøkssituasjon etter savnet barn, faktisk ikke vil melde på barnet eller faktisk forsøke å unngå barnet. Under en ettersøking vil dette kunne få katastrofale følger. For å være trygg på at hunden faktisk melder på barn så kreves det trening og det bør være en viss kontinuitet i treningen.

Lørdag var vi så heldige å få låne barnebarnet til en av våre elever. Liam på snart 6 år stilte villig opp som figurant. Det er ikke enkelt å få tak i barn som egner seg, noen av hundene kan hoppe opp i sin iver, noen kan begynne å bjeffe, noen kan uforvarende velte barnet overende, så det å finne et barn som vi er sikre på at ikke vil bli redd og som samtidig forstår instruksjonene vi gir er ikke lett.

Basert på erfaringstall er det kun to av ti hunder som allerede har en trygg melding, som melder på første forsøk. Det var seks hunder som deltok på treningen, hvorav to hadde bestått prøven i 2014. Vi startet med å se på den enkelte hunds reaksjon ved å sette dem i søkt. Av de seks hundene var det kun en hund som meldte på første forsøk. Andre reaksjoner som hundene viste var engstelse og varsling. Noen søkte opp barnet, hilste på Liam, hvorav hundene søkte videre etter hilsingen. De enkelte hundene fikk deretter trene med tilpasset opplegg tilpasset hundens reaksjon. På ettermiddagen ble det gjennomført prøve, hvorav tre hunder besto. Tre av hundene må ta prøven på nytt, den ene hunden har tatt prøven to ganger tidligere sist gang i 2014.

Lørdagens trening synliggjorde at det å trene søk og melding på barn er noe som må gjøres jevnlig og alle hundene som gikk opp til prøve i 2014 skal opp til ny prøve. Utfordringen vår er å få tak i barn som både er små nok, utholdende, vant til store og brå hunder og som er trygge nok."



Norsk Redningshund Organisasjon
Trangsrudvegen 305
2150 Årnes
Telefon: 64 00 48 50
Fax/telefon: 63 91 85 01
Mobiltelefon: 901 21 428
Hjemmeside: www.redningshund.no
Konto nr: 0531 13 67309
Organisasjons nr: 980 556 344
Beredskapstelefon: 900 83 146

1 kommentar:

  1. Jag passar nog bäst till sällskapshund. Det är ganska kul det med... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...