mandag 23. mai 2016

Fuglebrettet


Vanskelig å velge på matfatet


En liten pause fra fuglekassa.


Siden det har vært dårlig vær så har jeg tatt bildene gjennom vinduet, håper på bedre vær og bedre bilder til uka.


Linerla holder seg unna så lenge de andre fuglene er der


Stor som en gråspurv, grønngul og med et tykt, kort nebb som kjennetegner frøspisere. Hunnen er mer grå enn grønngul. Grønnfinken ruger i hele Europa til nordvestlige Afrika og Vest-Asia; hos oss i lavlandet fra Sørlandet til Troms. Reir i einerbusker eller trær. 5–6 egg ruges i 13–14 døgn, og ungene flyr ut etter 14 dager. Stand- og streiffugl, men en del trekker ut av landet om høsten.


I løpet av få dager har de spist over halve huset med solsikkefrø. Så i kveld var det på tide å fylle opp igjen.


Titter etter om det er flere som vil ha solsikkefrø


Flaggspetten er ikke interessert i solsikkefrø. 

Utseende: Flaggspett er den vanligste av spettene. Lengden er 22-24 cm og den veier 70-100 gram. Begge kjønnene har rød undergump med skarp grense mot den hvitaktige buken og brystet. Ryggen er svart. Vingene er svarte med hvite tverrband og et ovalt hvitt skulderfelt. Hodet har svart hette med hvite kinnflekker. Det som skiller kjønnene er hannens røde nakkeflekk som hunnen ikke har.

Levested/biotop: Flaggspetten er mest vanlig i barskogsområder på Sørlandet og Østlandet. Den finnes i alle typer skog, men også i parker og hager. 


Føde: Flaggspetten spiser mest insekter om sommeren, mens den i vinterhalvåret spiser frø fra gran og furu. Konglene settes fast i barksprekker (spettesmier) og tømmes effektivt for frø. Under slike spettesmier kan det ligge hauger med tomme kongler. Flaggspetten spiser også bær og frukt, og noen ganger også ta fugleegg og fugleunger. På fuglebrettet er flaggspetten vanlig hvis man fórer med f.eks talg og nøtter.

Hekking: Hunnen og hannen hakker sammen ut reirhullet, oftest 3-5 meter opp i en osp. Hullet er ovalt, ca 5-6 cm, mens dybden er 25-35 cm. De 4-7 (3-8) hvite eggene legges rett på bunnen og ruges av begge foreldre i 10-13 døgn, før de klekker. Begge fórer ungene i 20-24 dager før de er flyvedyktige og forlater reiret. Flaggspetten har ett kull i året.


Utbredelse: Flaggspetten er vanlig i skogsområder på Østlandet og Sørlandet, men finnes over hele landet. Det er mellom 5.000-15.000 par i Norge.


Trekk: Flaggspetten er en standfugl, men enkelte år med liten tilgang på frø/ kongler så kan den streife.


Det blir litt bøss av sånne gjester, men jeg trøster meg med at jeg gjør hverdagen litt enklere for dem.

1 kommentar:

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...