lørdag 17. august 2024

Panoramavegen fra Hemsedal til Valdres

panoramaveien hemsedal

Jeg og Patran så skiltet til Panoramaveien når vi var i Lærdal tidligere i år, så når jeg foreslo at vi skulle kjøre den en dag før skolen startet opp igjen, så ble hun med på det.

kalv nrf norsk rødtfe

Panoramavegen fra høyfjell til stølsvidde. Flott bil-/sykkeltur fra Hemsedal til Fagernes i Valdres. Panoramavegen er nesten 5 mil lang og går fra Hemsedal til Fagernes. Kontrasten mellom mektig høyfjell med bratte stup og bølgende setervidde med stølsgrender, fiskevann, elver og bjørkeskog er betagende. Mange støler er fortsatt i drift.

kalv nrf norsk rødtfe

Det var overraskende mye storfe som gikk langs veien. Både fritt og innenfor gjerder. I ei innhegning gikk det en flokk kalver. Da ble det en stopp så jeg fikk filmet en liten snutt til Youtubekanalen. Må jo smi mens jernet er varmt der. Litt aktiv i august, så får vi se om den blir selvgående utover, eller jeg må fortsette å legge ut noen snutter fra tid til annen.

kalv nrf norsk rødt fe

Lykkja er Norges høyest beliggende jordbruksgrend. Her ble Lykkja Kapell innviet i 1961. Fra Panoramavegen er det mektig utsyn mot Hemsedals- og Valdresfjella. Underveis ser du også over til stølsgrenda Grunke, der den nordiske bestselgerforfatteren Margit Sandemo holder til på «Huldrehaugen». Rett etter Nøsen ligger Reinsennvannet (922 m o.h.) med fine bademuligheter. 

panoramaveien hemsedal valdres

Panorama og panoramavei, jeg veit ikke helt jeg. Joda det var fint over der, men noe storslått var det slett ikke. Jeg må snart lære at jeg ikke blir imponert av det som andre lar seg imponere av.

panoramaveien hemsedal valdres kuer

Kuene holdt seg forholdsvis langt ut i myrterrenget og det svuppet godt når de flyttet på beina sine.

panoramaveien hemsedal valdres

Det var både store og små vann vi passerte på veien. Det ble noen stopp på turen, men de lange turene på beina ble det ikke, for det var en iskald litt skarp vind. 

panoramaveien hemsedal valdres

Men et stopp ved damanlegget ble det, Vi passerte og møtte mange sykelister også. De som syklet "feil vei" måtte slite med mye motvind. 

panoramaveien hemsedal valdres

Nei sykkelturist kommer jeg aldri til å bli.

panoramaveien hemsedal valdres

Glimtvis så vi skilter til melkeveien, som er en populær sykkelvei. Nei jeg skal ikke innover den heller, hverken med eller uten sykkel.

panoramaveien hemsedal valdres

Det ble noen mil i bilen denne dagen, først opp til Hemsedal, over til Valdres, fra Fagernes over Golsfjellet og opp til Storefjell med en runde i fjellet der, før vi dro til Gol Skysstasjon for å kjøpe oss middag, før vi dro hjem.

panoramaveien hemsedal valdres

Når vi kom til en slik sandstrand så må man stoppe og strekke litt på beina så hundene fikk litt luft og litt drikke.

panoramaveien hemsedal valdres

Vi stoppet ikke så lenge der, holdt med ei tissepause for hundene og de var ikke særlig tørste heller.

panoramaveien hemsedal valdres

Det var ikke alle stølene som var like funksjonelle

panoramaveien hemsedal valdres

Med slike beitemuligheter så burde dyrene stortrives gjennom sommeren.

panoramaveien hemsedal valdres hereford

Det var ikke bare melkekyr som fikk tusle rundt på viddene der

panoramaveien hemsedal valdres hereford

Det var en ganske stor flokk som gikk i veikanten der


4 kommentarer:

  1. Fint att åka där men är man van vid utsikter från olika fjäll så är man så klart lite kräsen. Det finns inte mycket som slår det. Men ändå...en trevlig biltur och fina foton blev det :D

    SvarSlett
  2. WOW! The mountains, clouds and water views are amazing. Love those cows too!

    SvarSlett
  3. Den veien har vi også kjørt en gang. Det er så vakkert der, og flotte bilder. Dyra må ha det godt der.

    SvarSlett
  4. Bicycles are fun, but not for such tours as you do. For those, the climbing and walking is better. Also, after a while, the bicycles make me sore.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...