fredag 17. desember 2021

Nesten bare for deg

pus katt kattepus pusekatt

Katter er nokså uavhengige. De gjør stor sett som de selv vil, men likevel har mennesker og katter stått hverandre nær i lang tid. Katten begynte trolig å være sammen med mennesker så tidlig som for 10 000 år siden, da vi begynte å dyrke korn. Rotter og mus likte seg i kornlagre. Det tiltrakk seg ville kattedyr. Bøndene synes nok det var kjekt å ha katter i nærheten som holdt gnagerne i sjakk. Kattene ble ikke temmet på samme måte som hunder. De er ikke så forskjellig genetisk fra de ville kattedyrene de stammer fra. Enkelte forskere mener at katten temte seg selv ved at den selv valgte å leve nært menneskene. 

pus katt kattepus pusekatt

Katter kommuniserer på langt flere måter enn ved lyd. Naturlig bruker de også kroppsspråket, berøring og lukt for å kommunisere. De signaliserer til hverandre med kroppstilling, hodestilling, halen, mimikk, blikk og ørestilling. Det er også viktig for mennesker å lære å tolke mer av detaljene i hvordan katten bruker kroppsspråket. Hvis ikke risikerer man å få seg både bitt og klor på hånda etter å ha klappet en katt som har forsøkt å si at «nå holder det».

Katter som er venner kan gni kinnet mot kroppen til hverandre. Det gjør de også på beina til mennesker, da setter de igjen sin egen lukt. De kan også å blunke rolig for å signalisere trygghet og vennskap. Katter har det som kalles olfaktorisk kommunikasjon. De har mye bedre luktesans enn det mennesker har og kan legge igjen lukter som fungerer nesten som et duftspråk. Når en annen katt kommer forbi en halvtime etter en katt har gnidd seg mot en grein, så kan de lese denne duftinfomasjonen. Språket deres er altså mye mer avansert enn bare mjauing. Men så har vel pus lært seg at det fungerer mye bedre på mennesker med litt mjau enn å satse på at vi skal se på ansiktet deres eller lukte at det er tid for mat.

pus katt kattepus pusekatt


Noen katter mjauer mye og noen lite. Det kan det være flere årsaker til. Noen katteraser er kjent for å mjaue spesielt mye, slik som siamesere. Kattens alder spiller inn. Gamle katter kan få aldersrelaterte problemer. De kan få demens og bli litt desorienterte, eller de kan ha vondt i kroppen, da kan de begynne å mjaue mer, Hva slags personlighet katten har, har også noe å si for hvor mye den mjauer. Noen er veldig aktive, nysgjerrige og ekstroverte, de vil kanskje mjaue mer enn katter som er innesluttet og forsiktige.Noen er rolige og trygge og kjenner at de behøver ikke å si så mye hele tiden, så den mjauer mindre på grunn av det. Litt morsomt er det at det også virker som det har noe å si hvor mye vi snakker til katten.

 Feline Friday er enkelt å bli med. "Alt du trenger å gjøre er: Legg ut et bilde, tegning, tegneserie eller video av en katt (de kan være dumme eller søte). Sørg for at du legger igjen en lenke til innlegget ditt, så besøker jeg ditt Feline Friday-innlegg. Hvilken bedre måte å starte helgen på enn med en katt!"

* *

8 kommentarer:

 1. Lovely photos. Eric and Flynn were littermates and Flynn was very vocal all his life. For a big cat (23 pounds) Eric had the tiniest mew and rarely used it.

  SvarSlett
 2. Hello, pretty kitty. You are all dressed up for the holidays ... meowing for Santa Paws to come visit ... and we thank you for visiting us!

  SvarSlett
 3. Aww! what lovely photos and so cute heheh! :-)🎄

  Have a santastastic weekend 👍

  SvarSlett
 4. Beautiful photos and a very informative post, thank you! Our Otis Cat is the big talker of the family. He always announces his entrance when he comes home, like he's saying "HI! I'm home!" Have a great a wonderful Feline Friday and a great weekend!

  SvarSlett
 5. Pretty kitties. I don't think the ginger cares for the Santa hat.

  Cats have such wonderful personalities. I've had many and they were all special.

  Thank you for joining the Feline Friday Blog Hop.

  Have a purrfect Feline Friday and weekend, Lillian. Scritches to all the furbabes. ♥

  SvarSlett
 6. Kul att du skrev det här just när jag har lärt mig massor om katters signaler och kroppsspråk av min kollega på katthemmet. Det finns massor av tecken att förstå och det är ju precis som med hundar, att man får ett mycket bättre samspel om vi lär oss att tolka varandra. Djuren lär sig hur vi fungerar och vi måste också lära oss om dem.

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...