onsdag 15. februar 2023

Moderne tømmerdrift

 tømmerhogst

Jeg hadde vel nesten ikke rukket å komme hjem fra jobb på fredag før kvister'n kom durende oppover bakken. Så når jeg skulle ut på luftetur med hundene sto de midt i veien og hogg seg oppover.

tømmerhogst

Om du trodde disse her hadde helgefri, ja da tok du feil. Ikke at de hadde en lat lørdagsmorgen heller. Så jeg våknet av både piping og during lenge før jeg hadde tenkt meg opp. Det er første gangen det har vært hogstmaskin her, for pappa har alltid hogget alt tømmeret selv. Men nå var det pålagt hogging langs strømlinja, så da ble det litt i meste laget for han.

tømmerhogst

Jeg kjenner de som holdt på, så det ble vekslet noen ord da jeg gikk forbi. Sokna er så liten plass at alle kjenner alle. Ja bortsett fra alle innflytterne som har kommet når disse utbyggerne legger ut både to og firemanns boliger, tomter og alt annet trøss. Nei jeg er ikke særlig for bygdeutvikling, for å være helt ærlig.

tømmerhogst

Søndag hadde de tydeligvis fri, så jeg hjalp pappa litt med å komme ajour.

tømmerhogst

Det skulle tas noen busker nede ved brua også. De råtner når de blir store, trolig på grunn av skader etter snøbrøyting. Det blir jo slengt stein og annet på dem gjennom vint'rene. Denne sto så langt unna veien at maskinen ikke fikk tak i den.

tømmerhogst

Min oppgave på søndagen var å stoppe eventuelle bilder som kom kjørende, så han ikke kappet buska oppå bilen. Med kjetting og vaier på buska, så trillet den i det minste ikke nedover skråningen og ned i elva. Man veit liksom ikke med slike busker når det er så bratt.

tømmerhogst

Så var buska i bakken og pappa kunne klatre opp skråningen igjen. 

tømmerhogst

Buska ble kvistet og kappet og jeg kunne gå hjem igjen. Da var det klart for at de skulle komme tilbake på mandag. 

tømmerhogst kongler

Svære kongler på stor gran.

tømmerdrift

Det er ikke akkurat noen småbusker som er endt opp på velta etter første helga. Så de trengtes nok å bli hogget ned. Men det er litt sånn at det ikke er så greit når man må hogge de, mot at man bestemmer selv at en vil hogge.

tømmerdrift

De er ikke store årringenen å telle, så veksten har ikke vært stor iløpet av årene. Denne er ikke langt fra 100 år gammel. Jeg telte ikke alle ringene, så det kan godt hende den hadde passert 100 år.

tømmerdrift

Det er en stor maskin, som har en sikkerhetsradius på 90 meter sto det på bommen.

tømmerdrift

Når du passerer så har du øra omtrent i høyde med kjettingen rundt dekket.

tømmerdrift

Når jeg var en 10-12 år tenker jeg, så ble lysledningen utvidet med en mast til på øversiden. Da måtte det også hogges, så snart er det ikke mer skau igjen på gården, men vi har mye lyslinne da. Der kommer det noen å kapper ned 7. vert år eller så, så det kan ikke gro juletrær der engang.

tømmerdrift

En får nyte skauen mens man har den. Nå har det blitt 500 kubikk mindre rundt huset.




4 kommentarer:

  1. De låter och mullrar rejält när de är igång de där skogsmaskinerna. Lite trist när skogar försvinner men ibland måste det göras. Fint virke blev det i alla fall. Ingen röta där inte.

    SvarSlett
  2. That is a whole lotta work even with that great big machine. Y'all keep warm over there!

    SvarSlett
  3. Not sure where these wood logs would head to after being logged. It would be a hardwork to do that in the heavy snow

    SvarSlett
  4. Ja, det meste er greit når det er frivillig. Ellers er det ikke så greit. Får faren din noen kompensasjon for tømmeret?

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...