søndag 9. juni 2019

Flittige humler


Det var ikke mange minuttene etter at jeg hadde plantet stemorsblomster før den første humla fant fram og begynte å samle seg blomsterstøv.


Humler er sammen med bier noen av de viktigste insektene vi har for bestøvning av blomster og planter. Det ropes nå et varsko på grunn av redusert humlebestand både nasjonalt og internasjonalt.


Verdens matvareproduksjon er avhengig av disse søte, runde, bamselignende insektene, for mer enn 1/3 av den maten vi produserer er avhengig av bestøvende insekter.


Biene liker blomster med sterke farger som blå, fiolett, gul og dypt røde. De foretrekker blomster med enkle kronblader fremfor de med doble kronblader. Fylte kronblader gjør det vanskelig for biene å få tak i nektar, og det viser seg også at de blomstene med enkle kronblader generelt gir mer nektar.


Biene flyr langt på jakt etter blomster. Noen bier er blitt observert nesten 1 mil fra bolet. I tillegg er den en skikkelig «råflyver». Humla kan faktisk fly opptil 16 kilometer i timen.


La Humla Suse jobber for at hagene i Norge skal være best mulig levested for humlene. 


For at en humledronning skal lykkes med å bygge opp et samfunn (en koloni med utgangspunkt i et bol) og få fram nye dronninger, er det en del som må klaffe: Det må være rikelig med riktige typer planter i omtrent en kilometers radius rundt bolet fra dronningen etablerer seg i april–juni og til de nye dronningene hun får fram i siste kullet har gravd seg inn for vinteren (vanligvis en gang fra slutten av juli til september). Det må i tillegg være en lagelig bolplass i området. Svært ofte tas gamle musebol i bruk. Noen arter av humler vil ha musebol under jorden, og andre oppå bakken. Man kan lage spesielle kasser som humlene tar i bruk som bolplass. I tillegg må det være en gunstig overvintringsplass for de nye dronningene, som skal ligge i dvale i 8–9 måneder.


Andre er ikke fult så flittige, men tror de kan gjøre seg kjempestore og farlige. Jeg har aldri sett så hvit edderkopp tidligere, spørs om det er en type som trives best i pinsen på pinseliljene?



2 kommentarer:

  1. Jag gillar humlor jättemycket. De flesta insekter och kryp aktar jag mig för men just humlor får gärna surra omkring mig :) Fantastiska djur och de verkar vara väldigt fredliga. I alla fall mot mig ;)
    Jag höll på att missa den lilla vita spindeln på de sista bilderna. Jag fokuserade bara på själva blomman. Men spindeln ser ut att stå i försvarsställning mot den stora varelse som siktar en konstig apparat mot den :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har alltid likt humler jeg også. Jeg så ikke den lille hvite saken jeg heller før den begynte å sprelle med beina og lage seg stor. Rart med slike små skapninger.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...