lørdag 21. september 2019

Høststemning


Tre tramp i gulvet eller salt over skulderen? Er du en usikker person, er sjansen stor for at du er overtroisk og opptatt av ritualer. Behovet for å ha kontroll over eget liv er så viktig for oss mennesker, at det oppleves som truende ikke å ha det.


Årsaken til dette er ifølge forskerne at vi alle har et behov for å redusere den usikkerheten vi måtte føle. Jo mindre kontroll et menneske har over livet sitt, jo mer vil de forsøke å gjenskape kontrollen gjennom ulike mentale krumspring.


Mennesker med manglende kontroll har et sterkt behov for orden, om enn bare i tankene. Men faktisk kan en person som mister kontrollen over livet sitt, tro at mystiske, usynlige krefter er i spill.


Hvis noen i overmot påstår at de aldri er syke, vil mange banke tre ganger i nærmeste gjenstand av tre – gjerne et bord. Ideen om at skjebnens straff for overmot kan avverges ved å banke i noe av tre, stammer fra oldtiden. Mange av oldtidens folkeslag, særlig kelterne, mente at ånder levde i trærne. Ved å banke på tre ble åndenes hjelp tilkalt. Overtroen fins med diverse variasjoner i det meste av Europa og USA.


Overtroen om at et ønske formulert under et stjerneskudd vil bli oppfylt, stammer fra den greske astronomen Ptolemaios­. Rundt 150 e.Kr. skrev han at stjerneskudd oppsto når gudene kikket ned på jorden ute fra rommet. Derfor var det særlig gunstig å be når man så et stjerneskudd, fordi det betydde at gudene­ var spesielt oppmerksomme.


Mange av våre fugler har hatt påståtte egenskaper tilknyttet seg, for eksempel som værvarsler og budbringer om fremtiden. Spesielt var dette vanlig før, da man i større grad enn i dag var avhengig av å kunne tolke tegn i naturen. Det er viktig at linerla ikke setter seg til med det svarte brystet første gang man ser den om våren, dette betyr sorg. Kaster man jord etter linerla om våren, og hun flyr vekk i stor høyde, blir avlingen stor og fruktbar. Dersom hun tar vingene fatt i lav høyde over bakken, blir det en dårlig sesong.


Sitter linerla på grønt gress når hun kommer om våren, blir det en varm sommer. Sitter hun på noe mørkt eller en stein, blir sommeren dårlig. Mange steder var det tidligere vanlig å løfte på hatten og hilste fuglen velkommen første gang den viste seg om våren. Dette var en takk for at den kom med våren, og la vinteren bak seg.  Linerla var en fredlyst fugl. Den måtte ikke drepes eller skades på noe vis. Man trodde at linerla overvintret på bunnen av store og dype vann. Under fiske en kald vinterdag drog en mann opp en kvist full av tettsittende linerler, ble det sagt. Han tok dem med inn i varmen, der de livnet til.


Er du klar for å komme i høststemning? Høsten er en tid på året der vi har stort fokus på naturen. Det skjer mange endringer og de fleste følger naturens utvikling steg for steg. De vakreste gylne farger trylles frem, og med ett er det ikke så ille at sommeren er over. Friske høstdufter lokker oss ut. Vi søker også ut for å puste inn klar ren høstluft og for å nyte naturen på nært hold.


Eller sitte inne og fyre i ovnen når kvelden nærmer seg...


2 kommentarer:

  1. Hej, älskar hösten med alla färger och klar hög luft. Vidskeplig är jag inte, men jag tycker det är roligt att höra om alla gamla seder och bruk. De visste ju inte bättre! Min mormor som jag växte upp med följde mycket gammalt skrock. Jag brukade bara skratta åt henne. Ha en fin hösthelg

    SvarSlett
  2. Jag är absolut inte skrockfull men ändå brukar jag med ett leende just knacka tre gånger i trä och säga "ta i trä" ibland. Det händer att jag säger "tvi tvi tvi" när en svart katt korsar min väg men inget av det här tror jag på. Det är bara något som sker rutinmässigt och som hänger i sedan någon berättade om det när jag var barn. Nu vet jag varför jag knackar i trä och tack för det :D Några andra vidskepligheter håller jag inte på med...tror jag i alla fall ;)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...