lørdag 14. september 2019

Skulle vært fotograf


Egentlig skulle jeg ønske at jeg jobbet som fotograf, kunne ta bilde av hva jeg ville og selge dem til noen som ville bruke dem til illustrasjoner eller pynte på veggen sin eller bare nyte syne av et bra bilde.


Månen er en fasinerende sak å ta bilde av. Særlig når den holder på å stige opp over horisonten. Da den stiger opp bak busker og kjerr som gir den et ekstra mystisk framtoning. Jeg skal forstørre et bilde av månen på sikt å ha i stua, det er derfor jeg stadig tar noen bilder av denne saken da. Jeg skal ikke forstørre før jeg er sikker på at jeg har fått til det ultimate måne bildet. Så det kan ta en tid før jeg får noe på veggen.


Det er mange bilder som er knallfine når du ser på dem, men når du skal ha dem på veggen må det være noe spesielt med dem som gjør at du ikke blir lei av å se på det. Det må være noe unikt som fenger hver gang. Det er nok av de bildene som blir som en grå masse som siger sammen med bakgrunnen og du legger til slutt ikke merke til det engang.


Månen er Jordens eneste naturlige satellitt. Månen har gitt opphav til fellesbenevnelsen «måne». Månen er den femte største månen i solsystemet. Middelavstanden til Jorden er om lag 384 000 km. Månen bruker i gjennomsnitt 27 og en tredels dag på en runde rundt Jorden. Ettersom Jorden og Månen har bunden rotasjon, ser vi samme side av Månen hele tiden.


Månen er synlig fra Jorden fordi den reflekterer lyset fra Sola. Den har såkalt bunden rotasjon, det vil si at den alltid vender samme side mot Jorden. På grunn av banens eksentrisitet, samt rotasjonsaksens helning med banenormalen, vil 59 % av Månens overflate kunne observeres fra Jorden. Det ser ut som Månen vugger litt frem og tilbake i løpet av en måned. Det skyldes at banehastigheten varierer mens rotasjonshastigheten om egen akse er konstant. Denne fenomenet kalles librasjon.


Når månen går ned for natten eller tidlig på morgenen så kommer sola opp. Om en er riktig tidlig oppe som meg når jeg skal på jobb, så kan det være ganske stemningsfylt når den stiger opp over busketoppene.


Jeg husker fra musikktimene fra barneskolen når "frøken" spilte Morgenstemning av Edvardt Grieg. Har du ikke hørt den så er den absolutt verdt å søke opp for å høre den en gang i det minste. Jeg har ikke særlig sans for slik musikk, men det er noen stykker som vi hørte på barneskolen som har satt sine spor og jeg husker dem fortsatt.


På høsten er det mye tåke tidlig på dagen, noen ganger holder tåka seg hele dagen. Andre ganger slipper den taket og en kan få et fantastisk gnistrende vær. Eller det kan gå over til regnvær. Tåke og skyer kan hindre sola i å skinne gjennom, da blir sola nesten seende ut som månen gjør når den stiger til værs på himmelen om kvelden.


Selve soloppgangen er over på noen få minutter, så ta deg tid til å nyte den. Vakre minner til å lagre til den mørke vinteren setter inn.


Ha en flott helg videre og nyt morgenstemningen...

* *

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...