onsdag 25. september 2019

Johan Sagadalen


Så mange som 86 nordmenn er drept av bjørn fra 1700-tallet og fram til i dag. Sist gang en nordmann ble drept av bjørn var så langt tilbake som i 1906, da 13-årige Johan Sagadalen ble drept i Flå i Buskerud. (født 6. september 1892 i Flå, død 14. september 1906 i Drammen) fra Heie i Hallingdal.

Den 16. august 1906 ble han som trettenåring angrepet av en bjørn i Vassfaret da han gjette sauer ved seteren Domfæt med sin elleve år gamle bror Andreas. Johan smatt inn i den tette bjørkeskogen like ovenfor stedet hvor Andreas satt. Straks etter hørte Andreas at Johan skrek inne i bjørkekrattet, omtrent ti meter fra ham. Samtidig hørte han dyreskrik, som fra en gris.


Det var imidlertid ikke mulig å se noe i det tette krattet, og plutselig ble det helt stille. Andreas løp til seteren, der bonden, Ole Hilde, tilfeldigvis befant seg. Denne og Andreas dro sammen tilbake, og fant endelig Johan. Hele ansiktshuden var revet opp og skjøvet over mot den ene siden av ansiktet. Det venstre øyet var borte. På Johans ene lår var det store hull etter bjørnens klør, og i pannen var det merker. Her hadde bjørnen revet løs både skinn og kjøtt, så det hang nedover nesen. Bjørnen hadde øyensynlig slikket blodet av ansiktet og håret, ettersom han her var helt våt av spyttslev.

Johan fortalte at da han kom ned i bjørkekrattet og frem mot en dvergbjørk, kom bjørnen farende frem til bjørka. Han ble redd og prøvde å løpe fra bjørnen, men den innhentet ham snart. Det siste han husket, var at bjørnen hogg tak i låret hans og bet ham over hele ansiktet. Han hadde gått rett på bjørnen, som hadde ligget i krattet med en saueskrott, og da han løp, hadde han vekket jaktinstinktet dens. Johan ble behandlet av jernbanelege Saxlund og kom siden til Drammen sykehus. Han døde her den 14. september av hjernehinnebetennelse på grunn av skadene.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...