søndag 13. februar 2022

Mammadag

 tuipaner

Ja lyder ikke det mye bedre med mammadag enn morsdag? Det er mamma som er noe, mor lyder liksom så kaldt det. Det er kanskje en grunn til at det første små unger lærer å si er "ma ma"?

tuipaner

Første morsdag ble feiret 10. mai 1908 i Grafton i Vest-Virginia i kirken der den avdøde Ann Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912.

tulipaner

Morsdag er en en særskilt hedersdag for mødre. Dette er en forholdsvis ny festdag til ære for mødre verden over. I Norge feires dagen andre søndag i februar, men den feires på forskjellige datoer i andre land. Dagen ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men den er senere gått over til å bli en familiedag, der familien oppvarter mor på ulike måter. Denne dagen steller man ekstra godt med mor og prøver å overraske henne med noe hyggelig. Butikker var raskt ute med å tilby varer til denne feiringen. Det er vanlig å gi en morsdagskake eller en blomst og en hilsen på et kort.

tuipaner

12. mai 1908 ble den første morsdagen, Memorial Mothers Day Meeting, feiret i metodistkirken i Crafton og Philadelphia, West-Virginia, USA etter initiativ av lærerinnen Anna Marie Jarvis (1864–1948). Hun ønsket å hedre sin mor, Ann Maria Reeves Jarvis (1832–1905), som sammen med andre kvinner hadde arbeidet for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Etter krigen fortsatte hun sitt arbeid for fred og forsoning.

tulipan

Ann Maria Reeves Jarvis døde i 1905, og året etter holdt datteren en minnemarkering for henne. Hun arbeidet også med å etablere en offisiell minnedag for mødre. Anna Marie Jarvis fikk presten i kirken der hun underviste på søndagsskolen til å snakke om morskjærlighet, og kort tid etter ble «Mother's Day» (Mothering Sunday) feiret i flere amerikanske byer. I 1910 feiret man Mother's Day i flere byer i USA og i 1912 ble det så dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

tulipaner

I 1913 anbefalte kongressen i USA offisiell feiring av dagen, som året etter ble lagt til andre søndag i mai og feiret over hele USA. Skikken spredte seg til Europa, særlig Tyskland og Østerrike. Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Et ordentlig gjennomslag for feiring av en morsdag ble det først etter initiativ fra Dorothea Margrethe Schjoldager (1853–1938) og Karen Platou (1879–1950) i Oslo. De arbeidet for å få en morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, trolig fordi vi i Norge allerede har mange fest- og fridager i mai. De samarbeidet med ideelle organisasjoner, massemedia og næringslivet.

tulipner


4 kommentarer:

 1. Ja, mammadag høres helt ok ut. Den gangen dette ble en realitet sa nok alle mor, men i dag sier jo alle mamma.
  Flotte tulipaner!

  SvarSlett
 2. Jag håller med om att mammadag låter mer rätt nu för tiden och likadant är det så klart med pappadag i stället för fars dag.
  Väldigt fin tulpanbukett och någon tycker att den ser spännande ut :D

  SvarSlett
 3. Live the beautiful flowers. I would love to see my mother again. I always did something special for her on Mother's Day.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to all your furbabes. ♥

  SvarSlett
 4. Beautiful tulips! My favorite flower! Everyday should be Mother's Day, Father's Day and Children's Day! Treasure every day! OH and Happy Valentines Day to YOU!

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...