onsdag 9. februar 2022

Modelljernbane på Tyristrand

Modelljernbane

Alle liker å vise fram hobbyen sin, så når  jeg fikk vite at noen driver ganske aktivt med å bygge opp en by med flere togsett, fjellandsby, havn, torg, stasjon, brannstasjon, folk og andre rekvisitter. Ja da spør jeg om jeg kan komme å titte. Og jeg fikk ja. Det var virkelig et imponerende anlegg som møtte meg. Og det er vel som alle andre som driver med hobbyer, det er alltid litt til som må lages, litt til før det er fullkomment. Brått får en noen ideer og så å man gjøre om litt. Det som imponerte meg mest var alle detaljene, røyken ut av piper, ys i vinduer, gatelys og ikke minst at togene både tutet og reklamerte at de var på perrongen, samt ønsket "Habe noch einen schönen Tag". Tusen takk for titte Jan.

 Modelljernbane

Modelljernbane er en naturtro gjengivelse av en jernbane eller et jernbaneanlegg i liten målestokk, hvor modeller av tog kan kjøres ved hjelp av elektromotorer og strømførende skinner.

Modelljernbane

Modelljernbaner kan være alt fra enkle togsett og skinner, beregnet som leketøy til barn, til større anlegg med nøyaktige kopier av lokomotiver, togstasjoner og naturtro landskap.

Modelljernbane

De første modelljernbanene ble konstruert helt på slutten av 1800-tallet, først og fremst som leketøy til barn. Både ekte dampmaskiner, urverk og elektrisitet ble brukt som fremdriftsmiddel.

Modelljernbane

I 1891 kom det tyske firmaet Märklin med et sporviddeprogram de benevnte 0, 1, 2 og 3. Etter hvert kom det flere standardiserte skalaer, de to vanligste i Norge er H0 (målestokk 1:87, sporvidde 16,5 mm) og N (målestokk 1:160, sporvidde 9 mm).

Modelljernbane

Siden 1950-årene er modelljernbaner mer og mer blitt en seriøs hobby for entusiaster i alle aldre. Tog, penser og signaler styres fra en kontrollpult, og i mange tilfeller gjør arbeidet med tog og miljø rundt jernbanen dette til en avansert hobby. Dagens teknologi gjør at de som ønsker det kan kjøre togene via mobil, nettbrett eller PC.

Modelljernbane

Modelljernbaneforeningen i Norge, som ble stiftet i 1982, utgir MJ-bladet og er tilsluttet den europeiske modelljernbane-union, som blant annet setter opp normer for de ulike komponentene. For øvrig finnes det modelljernbaneforeninger i en rekke land over hele verden.

Modelljernbane

2. desember er verdens modelljernbanedag, og da foregår det arrangementer over store deler av verden gjennom klubber og museer.

Modelljernbane

Et Teknisk museum må ha en skikkelig modelljernbane, sa Frode Meinich, direktør på Teknisk museum, med trykk på MÅ, da modelljernbanen ble åpnet. I dag skjer det meste på skjerm, og det er en glede å kunne tilby opplevelse for flere generasjoner, der man kan samle seg rundt noe stort som faktisk beveger seg og kan betraktes fra mange vinkler.

Modelljernbane

Nå kan hele familien samle seg rundt Teknisk museums nye store modelljernbane og drømme seg bort i en fantasiverden. Å være til stede ved en så viktig begivenhet som at den nye, store modelljernbanen åpner på Teknisk museum, er viktig for fremtidens historier, 

Modelljernbane

Stiftelsen Horten bilmuseum ble stengt høsten 2018, etter å ha blitt drevet på dugnad i en periode. Teknisk museum fikk i den anledning tilbakeført flere biler som var utlånt til Horten. Samtidig fikk museet anledning til å legge inn et bud på denne modelljernbanen, som var i bilmuseets eie.

Modelljernbane

Fem modelltog slanger seg inn og ut av tunneler. Miniatyrmennesker mindre enn knappenåler morer seg på tivoli. Og enda større mennesker står på tærne for å få øye på utstillingen.
 
Modelljernbane

Nordens største modelljernbane – som ligger i Gamlebyen i Fredrikstad.

Modelljernbane

Det dreier seg om tre kilometer med skinner gjennom en 300 kvm stor miniatyrby, med flere enn 1000 hus, hundrevis av vogner og en hel skog av trær. Og selv om formatet er lite, er detaljrikdommen stor.

Modelljernbane

Det er Arne Børresen som er jernbanedirektør i Gamlebyen Modelljernbanesenter. Historien bak senteret, som åpnet i 2010, er historien en mann og en besettelse. Men det er også et eventyr som beviser at det stadig er rom for kreativ galskap i det moderne samfunn.

Modelljernbane

Børresen har vært langt over gjennomsnittet interessert i modelltog, helt siden han i 1970 fikk et Lego-tog i julegave. Etter hvert ble gutterommet fylt med tog og landskap. Da han ble eldre, hadde han et 70 kvadratmeter stort anlegg hjemme i underetasjen. Norge Rundt fikk høre om den langt over gjennomsnittet toginteresserte mannen, og laget et innslag som ble sendt i januar 2004. Responsen var enorm og Børresen tenkte derfor: «Hvorfor ikke dele gleden med flere?»

Modelljernbane

En modelljernbane er for mange menn deres kjæreste eie, og det store deler av fritiden går med til. Det er virkelig en hobby som kan bli nærmest altoppslukende når man først kommer i gang, selv om dette kan fremstå som litt uforståelig for utenforstående og kanskje særlig de aller nærmeste!

Modelljernbane

I motsetning til for eksempel modellfly eller radiostyrte biler indikerer navnet på denne hobbyen, modelljernbane, at det her fremfor alt er infrastrukturen som er det sentrale. Likevel er man selvfølgelig også opptatt av selve lokomotivene og vognene, men det som virkelig skaper stemningen er miljøet rundt: selve banen, signalene, landskapet med veier, broer og bygninger, og så kanskje også menneskene rundt og flotte naturelementer som fjell, innsjøer, og så videre. 

Modelljernbane

Det er dette som forfører så mange som starter denne hobbyen, man opplever å bli sugd inn i en helt annen verden, og det er en verden der man i motsetning til utenomverdenen faktisk har full kontroll. Her kan man bygge og planlegge som man vil, få utløp for sin kreativitet, og skape et presist og funksjonelt system samtidig.

Modelljernbane

3 kommentarer:

  1. Wow! Det er så moro å se alt rundt jernbanen.

    SvarSlett
  2. Hej Lillian!
    Imponerande vad man kan åstadkomma. Vi har ett Mini kungarike i närheten, det är inte lika stort men det är otroligt så fint man bygger.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
  3. Otroligt imponerande. Vad snällt att du fick komma och titta men jag kan tänka mig att man gärna visar upp sitt bygge om man har lagt ner så mycket tid och det blev så bra. Det måste ha gått åt tusentals timmar för att få det färdigt. Men som du säger, det blir nog aldrig helt färdigt.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...