lørdag 23. juli 2022

Hvordan havnet vi her?

engperlemorvinge

Ut fra dette her så er det potensielt 400 000 kjæresteemner til alle de single i Norge. Ja for om man trekker fra halvparten som er av motsatt kjønn og noen til som liker samme kjønn. å er det igjen en god del om du vil ha noen. Men alle vil ikke ha noen. Noen liker livet akkurat slik det er. Aldri før har det vært registrert så mange alenepappaer i Norge. 1,4 millioner nordmenn har ikke fast partner. Hva gjør det med oss? Singellivet gir en frihet mange trives med. NRK har for første gang kartlagt single i Norge gjennom 40 år. For å få hjelp ba vi SSB gjøre som geitekillingen i Alf Prøysens klassiker. Telle. Hvor mange single over 18 år er nå om bord sammenlignet med i 1980? Det er ikke bare-bare å finne kjærligheten. Å beholde den kan også være en utfordring. Noen velger også et enslig liv...

røsslyng

Men ved å sammenligne blant annet sivilstand og familietype, har vi funnet frem til hvor mange nordmenn som ikke er i etablerte forhold. Om vi så bor i kollektiv eller alene. Tallene har vi sortert etter kjønn, alder og om vi er foreldre.Vår statistiske geitekilling melder om 1,4 millioner single. Det er historisk. Sett at single skiller seg ut i en ellers positiv utvikling for folkehelsen. Stadig flere av oss lever nå alene i lange perioder av livet. Denne utviklingen siden 1980 kan komme til å kreve noe helt nytt av oss alle. For drøyt 40 år siden var risikoen for tidlig død 20 prosent høyere hos ugifte menn og kvinner, enn blant gifte på samme alder. Nå er dødeligheten blant ugifte over 80 prosent høyere.

blåbær

Vi lever stadig lenger her til lands. Risikoen for tidlig død har falt markant for gifte menn og kvinner siden 1980, men for ugifte har ikke fallet vært det samme. Forskere har slått alarm, for ingen vet riktig hvorfor. I 1980 levde om lag en femtedel av menn i alderen 18 til 29 år, de var single uten barn. Siden har gruppen vokst kraftig. I dag er nær halvparten av alle menn i denne aldersgruppen single uten barn. Det er ikke så rart. Flere tar høyere utdanning og bruker mye tid på å finne fotfeste i arbeids- og boligmarkedet, mens et fremtidig familieliv ofte er overlatt til tilfeldighetene.

blåbær

Det er ikke tilfeldig at det er blitt slik, og det har ikke skjedd over natten. Det finnes et bakteppe, en sammensmelting av årsaker og hendelser som forklarer hvorfor vi er blitt så ensomme og nedbrutte, både personlig og som samfunn. Som du kanskje har gjettet, har smarttelefoner og særlig sosiale medier spilt en vesentlig rolle i dette. De stjeler oppmerksomheten fra menneskene rundt oss og fyrer opp under det verste i oss så vi blir enda sintere og mer opptatt av vår egen «stammetilknytning», oppfører oss stadig mer performativt og tvangsmessig i jakten på likerklikk, retvitring og følgere og undergraver evnen til å kommunisere effektivt og empatisk.Smarttelefoner og sosiale medier er imidlertid bare to brikker i puslespillet. Årsakene til dagens ensomhetskrise er utallige og mangfoldige.


Kvinner er nå i snitt nær 30 år når de får sitt første barn, mens fedrene er 32. I 1980 var kvinner rundt 24 år og menn 27. Hver femte mann i aldersgruppen mellom 30 til 44 år er nå singel uten barn. Ofte mot sin vilje. I undersøkelser svarermange at de helst vil stifte familie. Finne en hånd å holde i. I 1980 var 5,4 prosent av kvinner i alderen 30 til 44 år registrert som enslige uten barn. På 40 år har gruppen mer enn doblet seg. 12 prosent av kvinner fra 30 til 44 år lever nå, alene uten barn. Av alle kvinner i alderen 45 til 66 år, er nå 23 prosent single med barn.


For drøye 40 år siden var det mulig å skaffe seg en borettslagsleilighet sentralt for en femtedel av en industriarbeiderlønn. Borettslagsleiligheter skulle være et sted å bo, ikke et sted å putte pengene sine for fremtidig gevinst. I 1982 ble lovene endret, slik at disse leilighetene kunne omsettes som vanlige boliger. Siden har prisveksten i boligmarkedet gått forbi lønnsveksten. I dag kan man låne fem ganger egen inntekt, men likevel ikke være sikret å eie egen bolig.


Flere og flere i den vestlige verden er single, og flere og flere strever med å finne kjærligheten. En del lever greit som single og leter ikke etter noen. Samtidig er det svært mange som ønsker noen å dele livet sitt med, men som strever med å finne hverandre.

2 kommentarer:

  1. Det är tänkvärda siffror och jag kan nog gissa att det är liknande procenttal här i Sverige. För egen del har jag haft ett fint familjeliv och nu är jag helt nöjd med att vara singel. Jag har inte tänkt på mig själv som just singel men det låter bättre än änka :D Så ska jag fortsätta resten av mitt liv.

    SvarSlett
  2. That was very interesting. Our country has changed so much we hardly recognize it. I think 3 out of 4 have some type of mental issues, or worse, they become politicians.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...