tirsdag 5. juli 2022

I min ryggsäck

skjære

Bildene i dag er fra fuglelivet jeg ser fra verandaen. På sommeren tilbringer jeg mye tid på verandaen, så da er det bare å knipse løs på de som oppholder seg i nærheten. Denne skjæreungen er ganske nysgjerrig av seg, men det merkelige er at den er å oppholder seg helt aleine. Rart det ikke er noen foreldre eller søsken som holder seg inærheten.

linerle

"Sara Madelein kör en bloggutmaning i juli. Vill du delta? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet för dagen. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om" I dag skal man skrive om hva man bærer med seg i livet. Jeg har ikke til vane å bruke ryggsekk annet enn når jeg er på lang fjelltur, så en trenger både klær og mat. Den psykiske ryggsekken har jeg vært veldig flink til å tømme de siste 4 årene.

svarthvit fluesnapper

Fluesnappermammaen er lettere frustrert for å få med seg barna sine til skogs. De har hoppet ut av fuglekassa, men å bli med henne til skogs, nei det vil de ikke. De trives veldig bra i buskene jeg har i hagen. Blomsterkjerret var tydeligvis en favoritt, for her oppholdt de seg i mange timer. Mamma'n satt på toppen av kjerret og ungene befant seg på bakken eller lenger ned i kvistene. Hun fløy fram og tilbake mellom hagen og skauen, kvitret og lokket etter beste evne. Det så ut som faren ga helt beng i den problematikken. Jeg skjønte hennes frustrasjon, for de deler jo tross alt hage med tre katter.

svarthvit fluesnapper

Livsmestring skal inn som fag i skolen. Nødvendig, på tide, sårt trengt kan det sies. Livet er komplekst og underlig. Ikke lenger skal man bare kunne være sammen, man skal ikke bare leke ute for så å komme inn til kvelds i sin barndom, man skal ikke få ringe sin kamerat på fasttelefonen eller springe bort for å spille fotball. Slik var det før, sånn er det ikke nå. I dag skal ungdommen måles fra topp til tå. Av sine venner, av skolen, av sosiale medier, av idretten. Man måles i likes og kommentarer, av prestasjoner og tempo. De som havner på utsiden, havner så til de grader på utsiden at det er med å forme deres identitet til varige arr. Puh! Så slitsomt. Det er slitsomt å mestre livet.

svarthvit fluesnapper

Barn og unge er flinke til å spise sunt, trene, gjøre lekser, være med venner og jobbe ved siden av skolen. Likevel har vi aldri før sett så mye depresjon, selvskading, selvmords-tanker og selvmordsforsøk hos barn og unge som i dag. De unge har på mange måter lært mye om hvordan de skal leve livet, men ikke hvordan de skal ta vare på seg selv.

svarthvit fluesnapper

Vi har alle en ryggsekk med oss hvor det ligger ulike opplevelser oppi. Noen bærer en tyngre ryggsekk enn andre. Den kan være fylt med en vond barndom, brutte relasjoner, mobbing eller ensomhet. Eller kanskje en lav selvfølelse og få mestringsopplevelser på grunn av lærevansker eller en diagnose som har gjort veien litt tyngre å gå?

svarthvit fluesnapper

Alle har vi en psykisk helse, og det er viktig at vi tar vare på den. I løpet av livet vil de fleste av oss oppleve utfordringer og hendelser som gjør at vår psykiske helse kan oppleves mindre god i perioder. Selv om det kan føles tungt og innimellom nesten uutholdelig, er det faktisk helt normalt. Livet innebærer et spekter av følelser og det er menneskelig å kjenne på de ulike følelsene, gode som dårlige.

svarthvit fluesnapper

Som du kanskje allerede har erfart byr livet på både opp- og nedturer, og da er det viktig å tenke over hva vi putter i ryggsekken. For fylles sekken av for mange tunge laster vil den til slutt bli veldig tung å bære. Jeg har blitt veldig flink til å tømme min ryggsekk. Se framover og rett og slett drite i fortiden. Vi får ikke gjort noe med det av likevel. Vi kan ikke tenke at om vi hadde gjort sånn isteden, eller sagt det isteden eller bare holdt kjeft. Situasjonen du er i i dag og ryggsekken du bærer i dag er akkurat like stor og tung avlikevel.

dompap

Du vet, den følelsen som gjør at du føler deg skikkelig bra. Det er ikke sikkert at du har et svar akkurat her og nå. Men jeg utfordrer deg. Gjør noe positivt for deg selv, alene eller sammen med andre, som kan bidra til å styrke din psykiske helse!

dompap

Alle har en psykisk helse. Akkurat som vi har en fysisk eller somatisk helse. Og akkurat som den fysiske helsen vår kan påvirke den psykiske, så kan det være motsatt. Å ta vare på den psykiske helsen er minst like viktig som å ta vare på den fysiske.

Dont`t be a stranger...

..sier ofte amerikanere til hverandre når de tar farvel med hverandre.

leonberger

“Så levde de lykkelig alle sine dager”. Eventyrenes måte å runde av på. Alle har det bra i all evighet. Sånn er ikke livet. Å hele tiden søke etter å ende ut med noe positivt er slitsomt. “Menmen. Det går nok bra” eller “Jaja, det er jo mye å lære av dette”. Enhver situasjon har noe positivt og noe negativt ved seg. Når vi hele tiden jakter på å skåne hverandre gjennom å skape lykkelige avslutninger, så blir det lett hult og grunt. Uten kontakt med følelsene. Nettopp slik begrepet “happy ending”, uten sammenligning forøvrig, brukes i markedsføringen av verdens eldste yrke.


8 kommentarer:

 1. Många fina fågelbilder och så en en vacker Bella på slutet :D Hon platsar överallt. Härligt att kunna sitta där på verandan och ha det skönt medan du tittar på fåglar, fotar och kanske läser lite. Ibland är livet extra skönt och det är de stunderna man ska ta vara på, precis som du skriver. Man kanske inte helt kan tömma ryggsäcken, och i mitt fall vill jag inte det heller eftersom jag vill minnas, men man kan låta bli att låta ryggsäcken prägla ens liv. Att fortsätta livet och skapa nya minnen är nog det viktigaste vi kan göra för att må bra.

  SvarSlett
 2. Isn't it a wonderful time of year for all of us. We both have so many birds visiting and nesting - so great to see.

  SvarSlett
 3. I enjoyed your beautiful bird photos. And of course Bella too.

  “Life truly is a journey, and the less baggage we carry the easier the ride.”
  — Wally Amos

  SvarSlett
 4. We love all the birds. I love to hear them sing. Beautiful photographs.

  I don't say, Don't be a stranger. I say goodbye or see you later. I must have missed that class. Anyway, I agree that there is positive and negative in everything, but some folks just look at the negative. I like looking at the positive.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 5. I like the dog photo best. Amid all of the ups and downs of life, it is always helpful to remember that we are created in the image of God.

  SvarSlett
 6. What lovely photos some nice close ups too love the dog heheh!

  Have a wooftastic week 👍

  SvarSlett
 7. Beautiful photos of the birds, and of course Bella too.

  SvarSlett
 8. Herlige fuglebilder! Ja, de strever med ungene sine dagen lang. Enig med dine betraktninger om hvilke livsutfordringer barn og ungdom må takle nå, i forhold til vår oppvekst. Alltid vært tøft å være tenåring, men den evige prestasjons- og utseendemålingen som foregår nå må være fryketlig utmattende.

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...