fredag 23. juni 2023

Island here we come


Her skal vi bo de kommende dagene. Lighthouseinn.

I går tidlig satte jeg og Patran kursen til Europas vestligste øy. Jeg har ordnet Merethe til dyrepasser og drivhusvanner disse dagene vi er borte. Jeg gleder meg enormt til å tilbringe sankthans på denne øya. Om det svarer til forventningene gjenstår å se. Planene er mange og løse, noe vi ikke skal gjøre mye, er soving. Bil, hotell og fly er booket siden september 2022, så nå er det bare å sette alt ut i praksis. Man har vel ikke vært på ferie om man ikke er sliten når man kommer hjem?

Sommeren er den eneste årstiden du kan komme opp til Islands mektige høyland, som kan beskrives som et stykke Hobsyssel omgitt av et stykke Mordor, for alle som kan sin Ringenes herre. Tenk karrige vidder, vulkangrus, fjelltopper, innsjøer og innslag av grønt, med få spor av sivilisasjon. Island er en øy på 103.000km2, med en gjennomsnitthøyde på 500m over havets overflate. Hvannadalshnúkur er det høyeste punkt og ligger i 2.119moh. Over 11 prosent av Island er dekket av isbreer, bla. Vatnajökull, den største i Europa. Sommersolverv, da solen står høyest på himmelen og gir oss den lengste dagen i året, er i år den 20. juni. På denne datoen står solen opp i Reykjavik kl. 02.55, mens solnedgangen finner sted 21 timer senere, klokken 00:03. I løpet av tre timers skumring ligger solen rett under horisonten og gir et dvelende, naturlig lys. Akureyri kan skilte med 23,5 timer med lys den 21. juni, Ísafjörður har 24-timers lys, og Grímsey (den eneste delen av Island innenfor polarsirkelen) har også evigvarende lys.


I 1262–1264 ble Island lagt under Norge som følge av indre splittelse, fredsbehov og økonomisk avhengighet av Norge. Alle administrative funksjoner ble overtatt av kongelige embetsmenn. I 1402–1404 døde halvparten av befolkningen av pest og mange gårder ble lagt øde. Etter hvert som den norske staten ble stadig mer svekket i senmiddelalderen, gikk den politiske kontrollen over Island over på danske hender. I 1536 ble Island formelt en del av Danmark. Hungersnød, pest, jordskjelv og vulkanutbrudd tok mange liv. I perioden 1783–1785 døde en femtedel av befolkningen.

Ved Kielfreden i 1814 forble Island en del av Danmark, og etter hvert begynte en gjenreisningsperiode. I 1843 ble Alltinget gjenopprettet og i 1874 fikk Island en fri forfatning. I 1918 ble det vedtatt en grunnlov som gjorde Island til en uavhengig stat i personalunion med Danmark. 1940 ble landet besatt av britiske tropper, som etter hvert ble avløst av amerikanske. Året etter sa Alltinget opp unionen med Danmark med tre års varsel. Etter en folkeavstemning i 1944 ble Island erklært som republikk 17. juni 1944, og Sveinn Björnsson ble landets første president.


Island er en øyrepublikk i Nord-Europa, i det nordlige Atlanterhavet sør for Polarsirkelen. Landet ligger på den midtatlantiske rygg, 970 kilometer vest for Norge og er Europas vestligste nasjon og nest største øy. Landet, som er mindre enn en tredjedel av Norge, er et geologisk ungt land med vulkansk aktivitet. Island ble befolket fra Norge og De britiske øyer på 800- og 900-tallet. Hovedstad er Reykjavík. Islands helsevesen er blant verdens best utbygde. Forventet gjennomsnittlig levealder er 83,6 år for kvinner og 80,6 år for menn.

Island er en parlamentarisk-demokratisk republikk. Statsoverhodet er presidenten, som velges for fire år. Nasjonalforsamlingen Alltinget, som er verdens eldste fungerende parlament, har 63 medlemmer som velges i allmenne valg for fire år. Island er inndelt i 7 regioner, 23 fylker og 79 kommuner. Island har ikke militære styrker, men har en halvmilitær kystvakt med fire væpnede patruljeskip, ett hjelpefartøy, ett fly og tre helikoptre.

Island ligger der de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene glir fra hverandre. Mye av Island er et nakent platå 300–700 meter over havet med lavaørkener og fjell. Landet har mange varme kilder og omkring 150 vulkaner. Høyeste fjell er Hvannadalshnúkur, 2109,6 meter over havet. Om lag 11 900 kvadratkilometer av Island er dekket av isbreer, der den største er Vatnajökull, som er Europas nest største isbre. Platåene er oppdelt av fjorder og daler. Kysten er sterkt innskåret unntatt i sørvest. Mange elver har stor vannføring og praktfulle fosser, for eksempel Dettifoss, Goðafoss og Gullfoss. Det største lavlandsområdet ligger i sørvest.


Utenfor sørvestkysten ligger øygruppen Vestmannaeyjar. Det er ellers få øyer. Island har få innsjøer, der de største er Thorisvatn, Thingvallavatn og Mývatn. I 1963 ble den nye øya Surtsey dannet ved et vulkanutbrudd. Ringveien rundt Island er 1332 kilometer lang. Island har havklima balansert mellom kalde polarhavstrømmer og den varme Golfstrømmen. Det er kjølige somrer og milde vintrer. Gjennomsnittstemperaturen i Reykjavík er +0,4 °C i januar og 12,5 °C i juli. Gjennomsnitt for året er 5,5 °C. Kysten i nord og mesteparten av innlandet har tundraklima.

Høyereliggende deler av landet har sparsom eller ingen vegetasjon på stein- og sandflyer. Lavlandet har frodigst plantedekke der gress og starr danner gode beiter for sau, hest og storfe. Det er kratt i store områder med tidligere skog, som ble ødelagt av hogst, erosjon og vulkanutbrudd. Enkelte steder finnes bjørkeskog og Hallormstaðaskogurinn i Fljótsdalshérað er øyas største skog med et areal på 7,4 kvadratkilometer. Trolig var 30-40 prosent av Island dekket av skog før innbyggerne slo seg ned på 800-tallet, og etter hvert førte behov for brensel, skip og hus til avskoging. I dag er omkring én posent av landet skogdekket, men en skogplan legger til grunn at arealet skal tidobles innen 2100.


Fjellrev er det eneste opprinnelige landpattedyr. Rein ble innført fra Norge, og mink har unnsluppet fra pelsfarmer. Islandshesten er en populær ponnirase som eksporteres til store deler av verden. Island har rundt 80 000 hester og 460 000 sauer. Isbjørn kommer av og til inn med drivisen. I havet finnes det flere sel- og hvalarter. Av omlag 250 fuglearter hekker 75. Nasjonalfuglen islandsjaktfalk hekker i fjell. Island har omlag fire millioner lundefugler. Flere stederpå øya finnes fuglefjell, Látrabjarg er Europas største. Det finnes omlag 350 000 hvaler i havet rundt øya. Viktige fiskeslag er torsk, sild, lodde og hyse. I elvene er det laks og ørret. Insektfaunaen er artsfattig. Fjærmygg kan være plagsom, men den stikker ikke.


7 kommentarer:

  1. Jag ser väldigt mycket fram emot att få se det ni ser och att få upptäcka det inre av Island. Vi var där i september och då hade alla lunnefåglar flyttat ut till havs men kanske kan jag få se bild på någon hos dig :D Hoppas ni hinner med allt ni vill och att alla förväntningar infrias.

    SvarSlett
  2. WOW, I'm jealous, I've always wanted to visit Iceland, have a fun time!

    SvarSlett
  3. Gleder meg til å lese og se bilder fra ferien deres :) God ferie!

    SvarSlett
  4. Du er godt forberedt som alltid. Ha en riktig god tur!
    Gleder meg til å høre om drømmeferien! Hilsen Nøve…

    SvarSlett
  5. God ferie på Island! Det må være spennende å reise dit.

    SvarSlett
  6. ni får säkert en fin resa. Jag har varit på Island flera gånger och alltid gillat det. Så mycket spännande i naturn att we.

    SvarSlett
  7. Vilken spännande semester ni har! Island har jag sett fantastiska bilder från så tur att du har kameran med.

    Allt det bästa! Carina

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...