mandag 12. juni 2023

På jakt etter motivasjon

leonberger golden retriever solnedgang breivannet

Nå har sommeren kommet, det er godt og varmt og solnedgangene på Breivannet er nydelige nå. Jeg lurte på om Wenche Lill følte for en luftetur en kveld. Jeg tok med meg bikkjene og plukket henne opp. Hundene ble bundet i ei furu med tilgang på vannet. 

breivannet solnedgang

Vi slo oss ned på et solvarmt berg med tilgang til en nydelig solnedgang. Jeg har ikke tall på alle de solnedgangene som jeg har ved Breivannet. På denne odden er sola lengst langs hele vannet og det er praktisk talt bare å nyte.

breivannet solnedgang

Jeg angret dypt og inderlig på at jeg ikke hadde tatt med meg badetøy, for vannet var slett ikke verst. 

breivannet solnedgang

Jeg er vel like glad i aktivitet som jeg er i litt for mye "kosemat". Men etter å ha sett på bilder av meg når jeg har vært på tur, så har jeg skjønt at nå burde jeg ta meg litt i nakken og gjøre livet litt enklere for meg selv. Men det er liksom litt mangel på motivasjon for å gjøre noe helhjertet innsats. Litt mye livsnyter kanskje...

breivannet solnedgang

Forbrenningen er det som skjer i hver eneste celle i kroppen vår, hvert sekund, livet ut. Det som blir forbrent er næringsstoffer fra maten, i prinsippet enten glukose (blodsukker), fettsyrer, ketonlegemer, aminosyrer og alkohol. Kroppens forbrenning er i betydelig grad genetisk bestemt, men genenes uttrykk bestemmes av måten vi spiser og lever.

breivannet solnedgang

Noe av det viktigste som avgjør hvor mye man kan maksimalt forbrenne i hvile, er mengden av muskelceller og hvor trent disse er. I tillegg spiller søvnlengde og kvalitet svært mye, samt hvor fysisk aktiv man er.

breivannet solnedgang

Vær raus med sterkt krydder i maten din, spis fet fisk og mye grønnsaker, bruk mest olivenolje og dernest kokosolje og klarnet smør som matfett, kos deg med litt nøtter og drikk mye vann. Dette er blant matvarene som skal sette fart på fettforbrenningen. Chili, cayennepepper, svart pepper, hvitløk, sennep, paprikapulver og ingefær øker kroppstemperaturen og energiforbruket.

breivannet solnedgang

Forslag til frokoster for maksimal forbrenning:Omelett og fruktsalat Havregrøt med melk og et kokt egg Naturell yoghurt med usukret musli og en håndfull nøtter. I tillegg til hva vi spiser, spiller også hvor ofte vi spiser en svært viktig rolle for vår forbrenning. Forbrenningen blir mye mer effektiv jo oftere vi spiser.

breivannet solnedgang

Det er noe som heter trivselsvekt, og jeg er ikke helt der kjenner jeg. I og med at ferien er på Island, så er det ikke nødvendig med drastiske tiltak før jeg drar om snaue to uker. Men sommeren er lang og jeg har bestilt meg ny badedrakt på nettet. 

breivannet solnedgang

Så jeg har bestemt meg for å være "flinkpike" i sommermånedene og så hvor det bærer ivei. Men det holder ikke bare å bestemme seg, det må være en motivasjon i bunnen for å holde seg på den smale sti i uka. Så kan en heller skeie litt ut i helgene. Fanatisk kan ikke jeg være i alle fall.

breivannet solnedgang

Antall kilo er uvesentlig, det er fasongen som jeg skal gjøre noe med. Så jeg får lære meg å holde inn magen når det er noen som tar bilder i nærheten, fram til jeg har oppnådd ønsket resultat. Det er bare latskap at det ikke er noen resultater. 

breivannet solnedgang

Så denne uka her er det innført brusfri uke, sunne middager, knekkebrød med brunost, rokkering og planken. Så får jeg håpe på at det blir bedre bilder av meg på turer utpå sommeren, enn de som ble tatt i vår. 

breivannet solnedgang

Om jeg skal dra det så langt som til jogging er jeg ikke så sikker på, for jeg har hatt en bra ankel de siste årene. Jeg bør kanskje ikke dra strikken forlangt i første omgang. Visste du at hjernen produserer dopamin hver gang du ser frem til noe? Dopamin er et lite molekyl som forteller deg; «dette er noe du liker og har lyst på». Dopamin utløser også planleggingsprosessen for hvordan vi skal få tak i nettopp det vi har lyst på, og samtidig hjelper det oss til å holde fokus og nå et bestemt mål. Det som er så spennende med dette belønningssystemet, er hvor tilpasningsdyktig det er. Du kan lære hjernen til å bli like glad i sunn mat som usunn mat. Det er jo maten som er mitt "problem", jeg er aktiv nok. Mye mer aktiv enn mange.

breivannet solnedgang

Jeg skal nyte flere solnedganger ved Breivannet i sommer!


5 kommentarer:

  1. Detta eviga dilemma om att leva och njuta eller att leva och hålla igen. Jag har för många år sedan, när min ena dotter hade en ätstörning, bestämt mig för att det fick vara slut på dieter och bantning. Men däremot kan jag tänka på vad jag äter och vad som både är bra och gott. Jag har inga no-no:s men begränsar oftast mängden av det som inte är så nyttigt. Jag tror att det mest är vi själva som lägger märke till om vi har en liten valk eller någon annan skavank. Jag är äldre än du och känner att nu, när jag har passerat 60, så får jag se ut som en tant. Jag är ju en tant :D Men jag vill gärna kunna använda mina kläder så lite håller jag igen :D
    Solnedgångar kan vi njuta av hur vi än ser ut och jag njuter av att få hänga med på den här turen.

    SvarSlett
  2. Trivselsvekt... Sånn jeg forstår det så er det jo den vekten vi trives med, og vi skal strebe etter. Da er det uintressant om magen buler ut, men hvis en ikke trives med den vekten en har bør en gjøre noe med det. Jeg spiser litt av alt, men det viktigste for meg er de fem knekkebrødene jeg spiser hver dag. De regulerer blodsukkeret så godt at jeg sjelden går på en smell. Jeg har veid det samme nå i tre år, så noe riktig må det være jeg gjør 😉
    Det er 7000 kalorier i en kilo. Kartlegg hva du spiser hver dag. Kaloriene skal være mindre det du behøver slik at du går i "minus". Her om dagen hadde jeg gått 7500 skritt. Det tilsvarte i forbrenning kun 350 kalorier. Det er omtrent det samme som en is. Det er hva vi putter i munnen som avgjør alt. Trening og mosjon utgjør lite dessverre, men det hjelper jo så klart. Lykke til!

    SvarSlett
  3. That looks like such a lovely place and the lake views are beautiful!

    SvarSlett
  4. Gorgeous photos! Thank you so much for sharing the breathtaking views at https://image-in-ing.blogspot.com/2023/06/briam-mmmm-good.html

    SvarSlett
  5. Such a beautiful place. I would have loved tagging along.

    Weight. I battle it every day, but I'm not fat and I'm happy about that.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...