søndag 4. juni 2023

Rundtur i Botanisk hage

Botanisk hage Oslo

Formålet med besøk i botanisk hage i Oslo var å ta bilder av Sofie i Duetreet.  Alt annet var liksom bonusopplevelser.

Botanisk hage Oslo

Til tross for at det er forholdsvis tidlig i sesongen, så var det mye som allerede blomstret i hagen. Mye mer enn i min hage, for å si det sånn. Der er det mye som har avgått ved døden. I Norge har vi fem offisielle botaniske hager. Den eldste er ved Universitetet i Oslo og ligger på Tøyen. Den ble stukket ut alt i 1814, men anlagt 1815–1818 av den tysk-danske gartneren Johan Siebke etter en plan utarbeidet i København.

Botanisk hage Oslo

Jeg har ikke tenkt å ramse opp hva alle blomstene heter, det har jeg ingen kunnskap om. Jeg nyter heller synet enn å henge meg opp i navn. Jeg kommer jo aldri til å ha et slik blomsterhav hjemme hos meg. 

Botanisk hage Oslo

Jeg liker å ta bilder av blomster, så derfor blir det gjerne endel blomster når jeg førest er i gang.

Botanisk hage Oslo

Mange av blomstene ville ikke overleve hos meg, her trengs det kun de som er hardføre. 

Botanisk hage Oslo

I går hadde jeg min første plankipp i år. Jeg kunne sikker klippet tidligere, men så var det det å ha tid til sånt da. Jeg har vært rimelig aktiv i det siste, så praktiske må ting er ikke blitt prioritert.

Botanisk hage Oslo

På fredag var det sommeravslutning på jobben med Hønefoss revyen. Den var nesten mer tragisk enn tidligere. Når de igjen drar fram Ringeriksbanen som ikke kommer, ja da er det snakk om å gjenta seg selv til det kjedsommelige.

Botanisk hage Oslo

Vi startet sommeravslutningen på jobben med reker og jordbær til dessert. Der var det utrolig hyggelig. Veldig bra oppmøte også. Det er jo litt hyggelig å kunne omgås de man jobber med utenom jobben også.

Botanisk hage Oslo

Jeg kjørte hjem i ett tiden da en god del hadde fått tyllet i seg mer enn nok drikke. Virket som det var om å gjøre å få i seg mest mulig i løpet av kortest mulig tid. 


Jeg har så si ikke merket allergien min tidligere i vår, men i går ble jeg helt tett. Burde sikkert hatt munnbind når jeg slo plenen under bjørka. Der virvlet jeg vel opp det meste av årets pollen så jeg fikk det rett i fjeset. For resten av dagen var jeg tett.

Botanisk hage Oslo

I dag var planen Blåfargeverket med Kenneth, Ingrid og Sofie. Det får du se bilder av en annen gang. Jeg må jo få vist fram alt det andre jeg har drevet med denne uka før helgeaktivitetene kommer. 

Botanisk hage Oslo

Små blomster er også vakre. De største og mest mønstergyldige botaniske hager i Europa er for tiden Kew Gardens i Kew, nær London, i Edinburgh, Dublin og München. Av tropiske botaniske hager er anleggene i Peradenyia på Sri Lanka og i Bogor på Java særlig berømte.

Botanisk hage Oslo

Jeg kunne også tenkt meg slik hagedam, men da måtte jeg vel ansatt en gartner. Det er kjempe mye jobb og holde slike ting pene over tid.

Botanisk hage Oslo

Neste helg er planene klare, så det blir en slitsom helg. Det blir tur både lørdag og søndag. Langturer med niste og sekken pakket. Planen er opp i høyden så pollenet ikke følger med på lasset.

Botanisk hage Oslo

Lurer på om jeg begynner å bli gammel, for jeg tenker mer og mer på all jobben som ligger bak når jeg ser ting som er flotte, eller noen som er flinke til noe. Ting kommer jo ikke gratis her i livet.

Botanisk hage Oslo

Ikke så enkelt å ta bilder uten at det er folk med på bildene. Det var godt med besøk der i Pinsen.

Botanisk hage Oslo

Det var mye knupper der.

Botanisk hage Oslo

Enkelte deler av hagen var skikkelig blomstervelde.

Botanisk hage Oslo

OM du aldri har vært i botanisk hage, så har du gått glipp av noe. Om du er mest interessert i roser så kan du vente til juli og august.

Botanisk hage Oslo

Overraskende blomster som påpper ut av knoppen.

Botanisk hage Oslo

Jeg var ikke inne i noen av husene denne gangen, fordi det ikke går ann å ta med vogn inn. Sofie sov og jeg hadde vært der tidligere. Da kunne jeg tusle rundt med henne, så kunne de andre titte på blomstene i drivhusene.

Botanisk hage Oslo

Fuglene var på markejakt i blomsterbedene.

Botanisk hage Oslo

Patran tok med  kamera mitt inn i husene så jeg skulle få noen bilder derfra.

Botanisk hage Oslo

Disse vannliljebladene kan holde en nyfødt baby

Botanisk hage Oslo

Tror aldri jeg har sett naturlige svarte blomster tidligere.

Botanisk hage Oslo

Se på'n nå holder den øye med deg

Botanisk hage Oslo

En botanisk hage er en hage som er anlagt for å gi tilgang på planter til forskning og undervisning. De fleste botaniske hager ligger i tilknytning til et universitet eller annet større lærested.


De eldste botaniske hagene er de italienske, som ble anlagt utelukkende til hjelp ved universitetsundervisningen. Allerede på begynnelsen av 1300-tallet ble den botaniske hagen i Salerno anlagt.


Den eldste hage utenfor Italia er den i Leiden i Nederland fra 1577, så fulgte Montpellier i Frankrike og Heidelberg i Tyskland, begge med botanisk hage fra 1593. I Norden er Københavns botaniske hage eldst, anlagt på første halvdel av 1600-tallet.

kaktus botaniskhage

Kaktuser er fornøyd med lite
6 kommentarer:

 1. Det finns så många fantastiska och massor av märkliga växter. Kul att gå i en botanisk trädgård och bara njuta av allt fint och en del underligt. Man behöver inte veta namnet på allt och det skulle vara omöjligt i en sån här rikedom :D

  SvarSlett
 2. Så mange fine blomster du har tatt bilder av. Selv jeg vet ikke navnet på alle de 😉 De vannliljebladene er helt utrolige.

  SvarSlett
 3. Such a beautiful place. Gardens like that are always a joy to visit.

  SvarSlett
 4. Such beauty all in one place ~ wonderful photography ~

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 5. So beautiful. I would love to take a walk there.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 6. The gardens are amazing and very diverse. It certainly is the SEEson to take advantage of all the lovely blooms.

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...