lørdag 26. oktober 2024

Fortellerstund mellom gravhaugene

veien kulturminnepark

På 500-tallet sender vulkanutbrudd Europa inn i en klimakrise. Askelaget skygger for solen, temperaturene synker, og avlingene slår feil, år etter år. Det er sult, sykdom og død. Folket på Veien går inn i en krisetid med skjebnesvangert utfall.

veien kulturminnepark

I møte mellom arkeologi og mytologi finner vi eldgamle historier om Fimbulvetr hvor ulven svelger solen, mennesker dør og fruktbarheten forsvinner. Ragnarok har begynt! Jeg ble med en arkeolog på en stemningsfull fortellerstund mellom gravhaugene i mørket. Opplyst av blafrende fakler får vi høre gyselige historier om merkelige graver, gjenferd, troll, haugbrott, magiske skatter og forbannelser!
Denne kvelden fokuseres det på den gode og skumle fortellingen. Det ble innledning i langhuset før vi gikk ut i mørket mellom gravene. Veien Kulturminnepark består av et gravfelt fra eldre jernalder med over 100 gravhauger, et gjenreist langhus og et moderne museum.

fakkel

Hringariki er det gammel-norske (norrøne) navnet på Ringerike. Det er et landskapsnavn som fra gammelt av ble brukt om bygdene omkring den nordlige del av Tyrifjorden og bygdene vestover og nordover fra Tyrifjorden. Navnet er sammensatt av to ord: folkenavnet (h)ringar og riki (rike) og betyr «ringerne sitt rike». Om du vil lese mer om romertiden og vikingertiden på Ringerike kan du se i denne bloggenTil sammen har vi på Ringerike i overkant av 90 gravfunn og løsfunn som med rimelighet kan antas å representere gravfunn eller deler av slike

veien kulturminnepark

Vi startet inne i Langhuset som opprinnelig er fra år 0. Veien området er nord Europas største område med gravhauger. Jeg hadde forventet historier om de som lå eller hadde ligget i gravene, men de visste de visstnok ikke hvem var egentlig.

veien kulturminnepark

Jeg ble skuffet da arkeologen dro igang med den ene historien etter den andre fra Island. Jeg var på Island i fjor, så islandske fortellinger fra jernalderen og bronsealderen og andre aldere er ikke det jeg vil høre om i nærmiljøet. Han var flink til å fortelle da, hadde god innlevelse og fakter. Men var veldig opptatt av jukselappen sin. Det var lite flyt mellom tingene og i overkant amatørmessig til å ta betalt for.


2 kommentarer:

  1. Det kunde ha varit en väldigt bra upplevelse så det var synd att du blev lite besviken. Men stämningen ser det inte ut att vara något fel på.

    SvarSlett
  2. Det kunne jo ha blitt veldig bra, men jukselapper hører ikke med i et foredrag.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...