fredag 27. november 2020

Fem en fredag #48

 

Når månen stiger opp over Holleia når man er ute med hundene en snartur før en skal legge seg. Har du lagt merke til hvor forskjellige tider månen viser seg over horisonten? Den har liksom ikke samme intervallet som sola har når den titter fram på morgenen og går ned om kvelden. 


Om du tar fra 5. desember til 7. desember, da skiller det et kvarter om trent på når den kommer fram, men det skiller 3 timer på når den blir borte igjen her hos meg. 


Månen er synlig fra Jorden fordi den reflekterer lyset fra Sola. Den har såkalt bunden rotasjon, det vil si at den alltid vender samme side mot Jorden. Det ser ut som Månen vugger litt frem og tilbake i løpet av en måned, et fenomen kalt librasjon. Det skyldes at banehastigheten varierer mens rotasjonshastigheten om egen akse er konstant, og er også et resultat av banens eksentrisitet, samt rotasjonsaksens helning med banenormalen. Librasjon gjør at 59 prosent av Månens overflate kan observeres fra Jorden. En måneformørkelse inntreffer når Månen, Jorden og Sola ligger langs en linje slik at Jordens skygge faller på Månen.


Månens dannelse er et omstridt tema. En hypotese går ut på at både Jorden og Månen er dannet ved at partikler i jordbanen har klistret seg sammen og gradvis bygd opp de to himmellegemene. En annen hypotese hevder at Månen kom fra et annet sted i solsystemet og ble innfanget av Jorden. Den første teorien har ikke fullgod forklaring på hvorfor Månen avviker så mye fra Jorden i densitet og sammensetning, mens innfangningsteorien er lite forenlig med Månens nesten sirkelrunde bane. En tredje hypotese, som nå har størst tilslutning, postulerer at et stort objekt streifet Jorden i dens tidlige, fluide fase og rev med seg en tunge av gass og partikler, som siden kondenserte til Månen. Dette kan forklare hvorfor man finner både likheter og ulikheter mellom overflatematerialet på Jorden og Månen.


Vad är nytt i ditt hem?
Det nyeste er vel alle julegavene som jeg har kjøpt inn. Mangler noen få som jeg har tinget, men ikke fått i hus ennå. Det nyeste jeg har kjøpt meg selv er et par julenisser som er til å sitte på kanten av en hylle eller toppen av et skap. Jeg har kjøpt meg laserbelysning til å ha ute, men jeg var ikke så veldig fornøyd egentlig med det kjøpet. Jeg trodde det hadde lyst mer enn det gjorde.


Vad är äldst i ditt hem?
Jeg har endel gamle "kjøpmannsdisker" som jeg fikk når jeg flyttet hjemmefra. De har vært i slekta i mange hundre år. De er tunge og massive som trengs i mitt hjem, da mye ikke tåler litt ommøblering. Jeg elsker å ommøblere, men nå begynner jeg å få litt mye møbler. Da er det ikke så enkelt å bytte plass på dem.


Vad skulle behöva bytas ut?
Det er mye som kunne blitt byttet ut, men når det fungerer og ser sånn nogenlunde ut da har det ingen hensikt. Jeg kjøper ikke nye ting om det gamle fungerer, jeg er ikke så opptatt av siste mote og at alt skal være så fansy. Jeg er fornøyd så lenge ting fungerer. Jeg har en oppvaskmaskin som virker litt sånn som den vil, men den virker da når en får prøvd noen ganger, så da blir den. Jeg kunne godt kjøpt meg ny sofa, den begynner å bli litt sliten. Men den er helt grei å sitte i stort sett.


Vad fattas som egentligen ”ska” finnas i ett hem?
Det må være husdyr, gjerne flere. Jeg har fem hunder og tre katter og det er mye selskap i slike når man ellers bor aleine. Det er godt å ha noen å komme hjem til, noen som venter på selskap og ikke minst noen som får en ut på tur iløpet av dagen. 


Vad önskar du fanns i ditt hem?
Jeg har egentlig alt hva jeg trenger, det er ingen ting som er noe stort savn. Ikke lite savn heller for den saks skyld. Kanskje julenissen kommer med en stor overraskelse til meg i år?


Det er Elisa Matilda som bestemmer hva vi skal svare på hver fredag, gå inn på hennes blogg for å se hvilke andre bloggere som er med på dette også. Bli med da vel...


Nå er det helg etter noen timer på jobb, så det er bare å kose seg.


7 kommentarer:

 1. tomtar som sitter på hyllor är fina.

  SvarSlett
 2. Din första månbild är väldigt vacker! Och så effektiv du är, redan i princip klar med alla julgåvorna!

  SvarSlett
 3. Du får puffa under en matta om möbeln är för tung, och sedan är det bara att dra. Men det funkar ju bara om du ska flytta möbeln i samma rum. Men nog är man ganska nöjd med det man har.

  SvarSlett
 4. jag har också för tunga möbler som inte låter rucka på sig. skulle gärna ha en hund och skulle en vara riktigt noga finns det nog ett och annat som borde bytas ut; spis, kyl/frys, tvättmaskin...

  SvarSlett
 5. Oftast har man ju redan skaffat allt man behöver och då behövs det inget mer. Jag är nog lite likadan, så länge sakerna fungerar ungefär som de ska så är det onödigt att skaffa nytt.

  SvarSlett
 6. Jag tänker klimatsmart och försöker vara rädd om det jag har.
  Du är flink med dina julgåvor!
  Önskar dig ett fint veckoslut!

  SvarSlett
 7. Om man har det mesta så man känner att man inte saknar något då är det läge att vara nöjd, mysigt med julsaker och jag brukar inte heller köpa nytt bara för att ha nytt, väntar tills de gamla gott sönder. Ha en fortsatt bra dag!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...