tirsdag 3. november 2020

Viuldammen


På tur med Patran og Marius på lørdag, da vi av likevel måtte en liten tur på butikken for å kjøpe kryddersmør. Det hadde vi glemt når vi var innom etter jobb på fredag. Merethe ble hjemme som hundepasser for de to som ikke var med på tur.


Det manglet ikke på advarsler lang veien innover mot damanlegget. Den ene plakaten etter den andre, men vi travet videre mot målet.


Saksa, som er malt på demningen, likner på den som ble malt på en demning i elva Elwhai i USA i 1990, en aksjon som ble starten på en storstilt riving av miljøfiendtlige demninger og kraftverk over hele USA. Ringerike Sportsfiskere har drevet kultivering i Randselva i flere år. Gjennom prosjektet «Ja til bærekraftig stamme» jobber foreninga for en høstbar bestand, samt fri ferdsel av storørret mellom Tyrifjorden og Randsfjorden. Prosjektleder Else Ravneberg bekrefter at ingen i foreningen har deltatt på aksjonen, men legger til at hun synes det var et fint kunstverk. – Dette er en sterk markering av oppgitthet og frustrasjon. Storørreten i Tyrifjorden bruker Randselva som gyte- og oppvekstområder. Viuldammen sperrer ørretens adgang til den beste gytestrekningen.

* *

Aksjonistene ble filmet av dokumentarfilmskaper Lars Nilssen og saken ble først omtalt på nettstedet Larsoglars. Aksjoneistene skal ikke være tilknyttet noen organisert gruppe, men mener ifølge Nilssen tida er inne for å rive gamle elvekraftverk, også i Norge. Viuldammen står på lista over slike, da de mener Tyrifjorden uten miljøgifter og en livskraftig storørretstamme, er viktigere enn bevaring av et nedslitt elvekraftverk.


Hadde det vært mindre vann så hadde det vært endel fine steder en kunne slå seg ned ved elva. Her måtte mann ha litt mer enn langstøvler for å komme over på lørdag.


Det er ikke mer enn vel en kilometer å gå fra parkeringa, men tror vi fikk på oss noen hjortefluer. For når Patran badet alle hundene på kvelden plukket vi fire stykker ut av pelsen. Marius fant ei på kvelden som Tessy hadde, enda hun ikke hadde vært med på tur. Men hundene her går tett sammen så den kan ha krabbet fra den ene til den andre når de har sovet ved siden av hverandre på stuegolvet.


Litt usikker hva denne renna var til, men den startet i et mørkt hull i bakken. Vi tippet på en overskuddsrenne fra en turbin, eller en sikkerhets renne om noe skulle gå galt inne i kraftverket.


Bitte litt overrasket over at det ikke var gitter i enden av tunellen.


Bitte litt overrasket over at den ikke var høyere når vi kom fram, den så nemlig mys større ut på google maps. Men at den hadde noen av lukene åpne, så ble den vel automatisk endel meter lavere enn den egentlig kunne vært.


Det er noen liter vann som passerer i sekundet her.


Saksa det refereres til lenger opp er etter det jeg klarte å finne ut, fjernet. Vi så ikke noe til den heller, for den burde vært synlig til tross for at det går endel vann gjennom dammen.


Det var ikke godt å komme fram noen steder for å få tatt noen bilder, så egentlig var det en litt skuffende tur. Men da slipper en å lure på hvordan det er der. Egentlig er det mange store fosser og dammer i distriktet, så kanskje jeg skulle ta meg en runde med fotoapparatet før vannstanden minker for mye rundt om kring.


Svarthølen


Om du ikke har prøvd å "kjøre rundt" i Google maps 3D, så anbefaler jeg deg å prøve. Du oppdager kanskje en ting eller to du vil sjekke ut i virkeligheten. Det er ikke alt som skuffer...






6 kommentarer:

  1. Det var en ganska oförarglig och snäll aktion och jag tycker att det var bra gjort att få till en så snygg sax :D Men det är klart att det inte gillades av alla. Fina bilder från er runda :D

    SvarSlett
  2. A lovely autumn walk with some surprises to boot!

    It's great to see your link at 'My Corner of the World' this week!

    SvarSlett
  3. What a spectacular walk!

    I love taking a peek into your lovely corner of the world.

    Happy Thursday!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...