mandag 29. mai 2023

USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford

Når verdens største hangarskip kommer til Oslo, ja da må man planlegge litt for å kanskje kunne få til å ta noen bilder av den. Jeg fulgte med på trackingen av skipet på nettet, etterhvert som innseilingen i Oslofjorden startet. Etter lunsj på onsdag så hadde den passert Nesoddtangen og la seg til ro inne i fjorden. Da var det bare å saumfare kartet for å finne en egnet parkering. I følge nettavisene var det helt kaos alle steder, så da var det bare å finne hr Yr også for å se etter en dag med solnedgang, en dag seinere i uka. 

Ljan kirke

  Jeg og Patran endte opp med å parkere ved Ljan kirke er en langkirke fra 1932. Derfra gikk det en sti i retning både jernbane, E18 og havet. Det er ikke alle parkeringer i Oslo som er gratis, men jeg hadde tro på ei kirke i et byggefelt var bankers. Vi sto i kø en god stund, og politiet sto i avkjøringene og nektet folk å kjøre inn om de ikke kunne bevise at de bodde på Malmøya, Ulvøya eller Ormøya. Folk er late og vil jo kjøre helt til bryggekanten på et sted som omtrent ikke har plass til egne innbyggere engang.

syrin

USS Gerald R. Ford er et amerikansk atomdrevet hangarskip. Det er det første i en klasse nye amerikanske hangarskip, og det første hangarskipet utstyrt med elektromagnetiske katapulter. Norge og USA har et langvarig og nært forsvarssamarbeid. Det er i norsk interesse at allierte øver og opererer sammen med oss i våre områder. USS Gerald R. Ford besøker Oslo før fartøyet skal seile videre i Norge og norske nærområder.

USS Gerald R. Ford

Forsvaret av Norge bygger på NATOs kollektive sikkerhet og forholdet til nære allierte, i tillegg til nasjonal forsvarsevne. Det tette forsvarssamarbeidet med USA har vært viktig for Norge i mer enn 70 år. Besøket er et viktig signal for det nære bilaterale forholdet og øker troverdigheten av kollektivt forsvar og avskrekking.

USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford, som er oppkalt etter den tidligere president Gerald Rudolph Ford jr. begynte sjøprøver med den amerikanske marinen i april 2017, og ble formelt levert 22. juli samme år. Det var etter forsinkelser erklært innledende operativt i desember 2021. Skipet har betegnelsen CVN-78.

USS Gerald R. Ford

Jeg har vært såpass mye i Oslo at jeg vet hvor det blir brukbare solnedganger om sola er på himmelen uten for mye skyet. Derfor hastet det ikke å dra innover til byen før godt etter middagen var spist. 

USS Gerald R. Ford

Skipet er det første i Gerald R. Ford-klassen, som er planlagt å bestå av ti nye hangarskip som skal bygges frem til 2058. Klassen er konstruert og utstyrt for å kunne operere effektivt med en mindre besetning enn Nimitz-klassen, har nye atomreaktorer og har blant annet erstattet mye hydraulisk utstyr med elektrisk utstyr. Den første gang et fly lettet ved hjelp av en elektromagnetisk katapult, var 28. juli 2017 da en F/A-18F Super Hornet tok av fra USS Gerald R. Ford.

USS Gerald R. Ford

Som du kanskje skjønner så tok jeg bitte litt mer enn ett bilde. Men du skal få slippe å få alle sammen. Men det ble en drøss med flotte solnedgangsbilder av båten.

politibåt

Det var nok av sikkerhetsbåter rundt skipet.

USS Gerald R. Ford

Det var en litt rar følelse å se på et krigsskip som er utrustet for kamp med jagerflyene linet opp på dekk. 

USS Gerald R. Ford

Det var ikke bare ett fly heller liksom,

USS Gerald R. Ford

Kan minne litt om en oljerigg.

USS Gerald R. Ford

USS «Gerald R. Ford» er det største krigsskipet som noen gang er bygget. NTB har samlet flere tall som viser hvor store dimensjoner det er snakk om:Skipet er 333 meter langt. Bredden er på 41 meter ved vannlinjen, mens flydekket er 78 meter bredt. Toppfarten til skipet er på over 30 knop.USS Gerald R. Ford er utstyrt med to atomreaktorer som driver fire propeller. Skipet har et mannskap på omkring 4500 og har kapasitet for opptil 90 fly og helikoptre.

USS Gerald R. Ford

Etter en times tid begynte sola å nærme seg horisonten.

USS Gerald R. Ford

De fire propellene i bronse veier 30 tonn hver og er 6,4 meter i diameter.
Ifølge de offisielle tallene har skipet plass til over 75 luftfartøy om bord, mens andre kilder opererer med opp mot 90 fly og helikoptre. Under dekk finner man en gigantisk hangar hvor flyene kan stues tett i tett.

USS Gerald R. Ford

Skipet har også 11 våpenheiser, et søppelforbrenningsanlegg.
For mannskapet har de egen frisør, tannklinikk, sykestue, butikker og en Starbucks-kafé.

USS Gerald R. Ford

Prislappen på skipet, som ble påbegynt i 2009 og døpt i 2013, var på 13,3 milliarder dollar – noe som med dagens kurs tilsvarer 145 milliarder kroner.

USS Gerald R. Ford

Himmelen i brann

USS Gerald R. Ford

Om jeg hadde fått en mulighet til å være med dette skipet en tur i Atlanterhavet i litt ruskevær så hadde jeg slått til helt uten tvil. Om jeg hadde vært ung nå, så hadde jeg gått for en jobb ombord. Kanskje jeg har set "TopGun" litt for mange ganger...

USS Gerald R. Ford

Så var det tilbake til bilen og dra hjem. Om en stund skal skipet videre nordover.

USS Gerald R. Ford


6 kommentarer:

 1. Ett imponerande fartyg. Jag såg ett inslag på svenska nyheter om det så det uppmärksammas även här. Du fick fantastiska bilder på både fartyg och solnedgång. Underbart färgskådespel :D

  SvarSlett
 2. Flotte bilder av solnedgangen. Hangarskip er ikke min greie. Har sett nok gjennom avisene i det siste. Folk ble jo helt gale og stoppet opp trafikken bare for å se på det.

  SvarSlett
 3. Beautiful and beautiful.

  Have a fabulous day and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 4. Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 5. How wonderful to get to see that beautiful ship, WOW!

  SvarSlett
 6. Very cool post - love these shots!
  Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/05/on-retreat.html

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...