fredag 19. mai 2023

Venn eller vitne

gråhegre hegre

Etter å ha lest ferdig boka Dødskysset fikk jeg noen tanker om hvor enkelt der er å bli sugd inn i fellesskap. Fra at du er nysgjerrig på noe, noe som er spennende og triggende. Som brått går over til å bli noe du ikke kommer ut av igjen. Noe du føler deg fanget av. Den handlet om rekruteringen til Vampyrmiljøet. Men det finnes utallige grupper som minner om en sekt.

gråhegre hegre

Ordet sekt har en bruk utenfor religionsvitenskapen. I dagligtalen er en sekt noe farlig, en gruppe full av hjernevaskede medlemmer som holdes adskilt fra verden av onde ledere og manipulerende medhjelpere. Et bilde som i noen tilfeller kan inneholde sannheter, men stort sett er grovt overdrevet. De fleste sekter er ikke særlig farligere enn vanlige religiøse samfunn. Men denne retorikken lever fordi den tjener noens formål.

gråhegre hegre

Ja om ikke Smiths venn, så kanskje en annen venn... Johan Oscar Smith regnes som menighetens grunnlegger. I 1898 omvendte han seg til Gud, og bestemte seg for å leve et liv for Jesus. Smith hadde aldri et ønske om å skape en stor forsamling, men etter hvert som årene gikk samlet en stadig økende gruppe kristne seg om hans forkynnelse. På grunn av dette har forsamlingen ofte blitt kalt “Smiths venner”, men dette er verken et navn Johan O. Smith ønsket, eller menigheten ønsker å bruke. Det er ingen regler for hvordan man kler seg. For noen tiår siden var det mer vanlig at jentene gikk i skjørt, og mange hadde lange fletter. Dette var nok del av en kultur som hadde oppstått gradvis, men som egentlig ikke hadde noe med kjernen i forkynnelsen å gjøre. Jeg kan gå i skjørt eller kjole, jeg kan ha lang flette. Jeg kan plukke ut det beste så får en sjekke ut de neste en kan bli venner med.

hegre gråhegre

Det virker ikke som Jehova har mange venner, men vitner har dem mange av. Jehovas vitner lever som folk flest. De arbeider og lever i samfunnet vårt, betaler skatt, barna deres går på vanlige skoler, osv. De følger også det prinsippet at de skal respektere samfunnet lover og regler, med mindre det kommer i konflikt med visse grunnprinsipper som kjennetegner Jehovas vitner. Slik sett skiller ikke Jehovas vitner seg fra andre religiøse grupper, eller andre nyreligiøse bevegelser. De benytter seg også av egne religiøse skrifter og har sine egne normer. 

hegre gråhegre

Disse normene kan sees på som en konsekvens av at Jehovas vitner i særlig grad fokuserer på at medlemmene skal leve et liv i forsakelse og lydighet den korte stunden som er igjen til Harmageddon og det kommende jordiske paradis, at de må beskyttes fra den lyst, nytelse og djevelskap som ellers finnes i verden, og at bevegelsen innad må stå mest mulig samlet og ha størst mulig stabilitet.Når jeg leser listen over Forbud, Fraråding, Påbud og Anbefalinger så er jeg ikke sikker på om det er så mye som passer for meg der heller egentlig. 

hegre gråhegre

Kritisk tenkning handler ikke bare om å si nei og beskylde alt og alle for maktmisbruk og skjulte agendaer. Uten en konsekvent forankring i allmenn fornuft, logikk, rasjonalitet og vitenskap, mister kritikken retning og slagkraft. Det blir påstander som man selvsagt kan tro på, men som uten en forankring ligner mer på religiøse forestillinger enn en rasjonelt begrunnet tro.

gråhegre hegre hegre

Kritisk tenkning en grunnholdning der man hele tiden spør seg om verden virkelig forholder seg slik man tror. En kritisk tenker prøver hele tiden å finne feil og mangler med det man selv og andre tror på. Det høres kanskje ikke så positivt og oppbyggelig ut, men det har en veldig positiv effekt. For hvis du ikke finner noen alvorlige feil og mangler ved det du antok, så har du fått en grunn til å stole på at det du antok stemmer! Målet er oppbyggelig. Man prøver å finne ut av noe.

gråhegre hegre

Hvis man definerer begrepet livssyn bredt, kan man for eksempel si at et livssyn er et sett verdier som man prøver å leve etter, i fellesskap med andre. I så fall er Norsk vegansamfunn et livssynssamfunn. Men hvordan skal man da avgrense Norsk vegansamfunn fra Amnesty International, Naturvernforbundet, Dyrebeskyttelsen eller politiske partier? De har jo også verdier de prøver å fremme i samfunnet og medlemmer som forhåpentligvis prøver å leve tråd med disse. Noen ganger møtes de, er sosiale, hører på foredrag og bygger hverandre opp rundt meningene og holdningene de deler.


7 kommentarer:

  1. Nei, det er ikke lett å definere hva som er hva livssyn. Flotte bilder gråhegren.

    SvarSlett
  2. That was very interesting and I enjoyed the photos. We no longer have critical thinking in our country, everyone is just critical without any thinking.

    SvarSlett
  3. Logic and reasoning have been replaced by many with "how does it make me feel," not a good standard to live by.

    SvarSlett
    Svar
    1. And i almost forgot to say, thank you for joining Feline Friday!

      Slett
  4. Jeg skrev en kommentar i går trodde jeg, men samme det. Kritisk tenkning er veldig viktig.
    Flotte bilder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo du hadde det, den hadde havnet i spam filteret av en eller annen grunn.

      Slett
  5. Begreppet sekter har helt klart en negativ klang hod se flesta och så även hos mig. Jag håller mig så långt ifrån dem jag kan. Jag är vegan men jag skulle aldrig få för mig att gå med i någon slags vegansamfund eller sekt. Det närmaste jag har kommit en sekt var när jag jobbade på en bank. Ingen sekt i egentlig mening men när jag hade slutat insåg jag hur indoktrinerad jag hade varit. Nej, att tänka fritt och själv ta sina beslut borde vara något för alla att sträva efter.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...