lørdag 9. januar 2021

I år skal det bli liv i hagen

leonberger gårdsplass

Når man har en slik hjelpsom gartner i hus så blir ikke alltid hagen som den burde. Men i år har jeg et håp om at jeg skal få en riktig så lekker hage. I år har nemlig medhjelperen min blitt nærmere to år og er forhåpentlig vis ikke fult så hjelpsom lenger. For å få litt inspirasjon så endte jeg opp på noen sider på nettet. Blant annet TrädgårdsFägring  der de har nytt tema hver uke. Så nå er det nytt år og nye planer for utearealet rundt veggene her. 


Tema for første uka var "Bästa vänner". Hittil så må jeg vel si at bestevenner i min hage er ugress og planter i skjønn forening. 

prestekrager bestevenner

Det skal det ikke bli i år. Nei i år skal jeg ha en skikkelig hage og jeg skal kjøpe meg drivhus, så ikke den hjelpsomme gartneren har så enkel tilgang til det som plantes.

klematris

Jeg har en klematris som klatrer oppover hundegården, ja så sant min hjelpsomme pappa leiker litt gartner. Han brukte kantklipper og kuttet endel stengler, så jeg håper den klarer seg til sommeren i det minste. Håper den skal bli stor og kraftig igjen.

sitrontre

Jeg plantet noen steiner fra sitron, og jammen har jeg ikke fått meg et sitrontre. Det lever ennå, så det er håp om at det skal bli stort og trives godt i drivhuset til sommeren.

Blomkarse

Jeg har også plukket fra fra blomkarsen min i fjor, som jeg skal så til sommeren.

iris

"Alltid i min trädgård" som er ukens tema, vil du finne iris og peoner. Disse vokser seg større og større for hvert år og sprer seg utover. 

peon

Jeg har to forskjellige peoner i min hage, en som blomstrer tidlig og en som blomstrer lenger ut på sommeren. Det er bare så synd de holder så kort tid, for de er så nydelige.

humle

Humler er det mange av i min hage, så det er tydelig at de trives.

sjasmin

Tror denne heter vårsjasmin, den blomstrer veldig tidlig og blir til et stort tre.

stemorsblomst humle

Stemorsblomster har jeg også alltid i min hage, de frør seg selv så har ikke plantet nye på mange år. Humlene koser seg. Når man liker å ta bilder er det kjekt med blomster som insektene liker. Det gjør det enklere å ta varierte bilder.

peon

Denne peonen er enklere og blomstrer tidlig på sommeren.

bie humleblomst

Jeg har mange slike som dere som har ordentlige hager sikkert vil kalle ugress, men de er villige, blomstrer lenge, og ikke minst insektene elsker dem. Velkommen til å følge mitt hageprosjekt i 2021.




9 kommentarer:

  1. Svar
    1. Men skulle nok hatt en dose mer tålmodighet er jeg redd.

      Slett
  2. Litt av en gartnerhjelper :)
    Mye fint i hagen din. Bilde nr. 4 nedenfra er kanskje morelltre, men jeg kan ta feil. Er også veldig glad i peoner. Med riktig tidlige og ganske seine, blir det ikke verst lang blomstring,
    Lykke til med prosjekter, og ikke minst drivhus!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det blir bare noen små grønne kuler etter at det er avblomstret, så jeg tror ikke det er noe frukttre.

      Slett
  3. Hej Lillian!
    Det skall bli trevligt att följa din trädgård. Du har en hel del som är favoriter hos mig med. Härligt med växthus, och alldeles förtjusande hjälpredor.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke så grønne fingre, så jeg må holde det litt enket foreløpig

      Slett
  4. Här var det sommar och blommor i massor :D Vilken färgkavalkad mitt i vintern. Det kommer säkert att bli väldigt fint i din trädgård och det ska bli kul att följa utvecklingen. Jag håller tummarna för att din välmenande och snälla medhjälpare har lärt sig lite om hur växter ska skötas :D

    SvarSlett
  5. Spännande med ditt trädgårdsprojekt och roligt att du hittat till trädgårdsfägring. Men jag håller med Villrose - det är ingen tvekan om att det är någon form av Prunus, körsbärsträ. Alla får inte stora, röda körsbär eller särskilt många för den delen. Din tidiga pion är en vacker Peaonia veitchii, rosenpion på svenska.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
  6. Kul med trädgårdsprojekt och just nu är ju bästa tiden för att drömma och planera för säsongen som kommer. Och ett växthus blir nog bra för att hålla alltför entusiastiska medhjälpare borta. Lycka till. Det ska bli kul att följa.

    Allt gott. /Ulrika

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...