fredag 15. januar 2021

"När allt blir som vanligt igen"

tulipan

Det finnes nok ingen blomst som lokker frem like mye vårfølelser som tulipanen, og midt i den kalde og mørke januar feirer vi tulipanens dag. Fredag 15. januar 2021 feirer vi at tulipansesongen er i gang for fullt, og med friske tulipaner i ulike former og farger, kan vi tyvstarte våren.

tulipan

To blomster jeg ikke får til i min hage er tulipaner og roser. Jeg planter og planter og de dør og dør. Jeg har lest side opp og side ned om tips og råd. Men de fortsetter å dø, jeg har plantet på våren og på høsten til og med på sommeren. Men nei da. Så på det settet så vil jeg ikke ha det som når det blir vanlig igjen. Jeg vil ha et uvanlig år jeg som jeg kan plante tulipaner og roser og se at de spretter opp året etter også. 

tulipan

Ulempen min er vel at jeg har så mange ideer og ting jeg har lyst til å få til, men med mangel på både grønne fingre og tålmodighet. Da er det vel litt begrenset på hva jeg får til, i allefall så det blir seende ut som jeg har forespeilet meg. Men med ett steg om gangen, så skal jeg nok få det ganske bra til rundt veggene mine. I fjor så kjøpte jeg meg en hvit hageportal. Hagen rundt denne skal jeg prøve å få til en trivelig krok til å sitte å slappe av ved. Der har jeg også tenkt å ha en fontene som ligner på en slik gammel brønn du ser i gamle westernfilmer. Sånn med tak og en bøtte i tau til å sveive ned etter vann. 

tulipaner

Litt sånn erfaringsmessig så har min hage blitt litt preget av stauder og busker, slike som ikke trenger å vannes akkurat den dagen, men gjerne overlever på egenhånd. Jeg har også vært litt bevisst på å ha spredning på blomstringstiden. Det gjør en flott hage, men samtidig så nærmer høsten seg raskt med en slik hage. Når den ene blomsten etter den andre blir avblomstret så er det snart vinter. 

humleblomst

Men jeg har noen planter som jeg ikke veit hva heter egentlig, jeg kaller dem humleblomst. For humlene og bier kommer som magneter til disse blomstene. Men en som elsker sin hage vil kanskje kalle dem for ugress. For de sprer seg med en vanvittig fart. De sprer seg med stengler i bakken, så i løpet av en sommer blir de brått mange flere. Store grønne blader som lønneblader. Kanskje du vet hva den egentlig heter?

tulipan

En gang når ting blir som vanlig igjen så skal jeg til Amsterdam og se på tulipanblomstringen som finner sted hver vår. Jeg tror ikke det blir i vår, for jeg tror ikke verden blir som vanlig igjen når tulipanene blomstrer i Nederland i 2021...

tulipan

Ta en titt hos TrädgårdsFägring for å se mange andre sine planer for sine hager 2021





16 kommentarer:

  1. Lilla tulipaner er de fineste jeg vet!
    Synes det er så trist at du ikke får til tulipaner og roser. Tulipaner trenger veldrenert jord, ellesr råtner de. Når det gjelder roser, er jeg sikker på at du får dem til å trives om du velger rette sorter. Finnes mange flotte, herdige sorter som kan trives hos deg. For eksempel en nydelig kanadisk rose som 'Martin Frobisher'. Eller 'Therese Bugnet'. Eller 'Ritausma'. Gjelder også å plante dem dypt, minst 50 cm.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har nok bommet med både jord, dybde og art på rosene. Tulipaner trenger kanskje stå ganske dypt de også?

      Slett
  2. Älskar tulpaner och har under åren satt MASSOR av olika sorter. Och dom blommar fint första säsongen, sen försvinner dom mer och mer. Trots att jag alltid sätter dom i väldränerad jord - dom gillar inte att det är blött. Men...planterar man gamla sorter som har funnits i minst 30-50 år i handeln, då kommer dom tillbaka oavsett var jag satt dom!
    KRAM/Susie

    SvarSlett
    Svar
    1. Da må jeg prøve meg på tulipaner igjen 🤔

      Slett
  3. Åhh jag älskar tulpaner gärna lila eller rosa. Kraaaam Pia

    SvarSlett
  4. Då är vi lika duktiga du och jag för jag har bara lyckats få upp några ynkliga tulpaner som knappt har orkat blomma. Man blir ju så sugen på att få en lika fin blomsterträdgård som man ser hos andra men jag insåg ganska tidigt att jag skulle hålla mig till de sorter som var tåligast. Humleblomster kan se ut på lite olika sätt. Jag trodde inte att din blomma hörde till det släktet men när jag googlade såg jag några bilder som ser liknande ut. Svårt att se men jag tycker att du kan kalla dem för humleblomster ändå :D

    SvarSlett
  5. Ja, Amsterdam ska vi också åka till när det blir som vanligt igen. Vi var där hösten 2019, inte mycket tulpaner då..., så vi sa att vi ska åka tillbaks snart för att uppleva all tulpanprakt om våren. Men så kom det en pandemi emellan...
    Men till nästa vår kanske det blir möjligt. Hoppas på det!

    SvarSlett
  6. Vackra och härliga tulpaner du visar. Det låter ju nästan som om möss eller sorkar äter upp dina lökar de brukar ändå blomma fint första säsongen. Men de gillar inte alltför fuktiga jordar.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Mus er det nok ikke da jeg har tre katter, men maur kan det helt klart være.

      Slett
  7. Hej Lillian!
    Jag lyckades inte så bra med tulpaner när jag planterade dem i rabatterna. Sen byggde vi en stor blomsterlåda som jag fyller med lök varje år. De trivs riktigt bra. Var med dottern till Amsterdam och Keukenhof för några år sedan, det var otroligt, så mycket fina vårblommor, en massa fina tulpaner och andra lökväxter. Körsbärsträden blommade och det var en härlig upplevelse.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
  8. Hej Lillian,
    Förstår din längtan efter både tulpaner och rosor. Båda två var länge omöjliga för mig eftersom rådjuren åt upp knopparna så fort de fick möjlighet. Och med mestadels skogsjord var förutsättningarna i trädgården egentligen inte optimala heller. Nu har jag gjort planteringar i andra delar av trädgården där jorden är bättre, och börjat spreja mot rådjur, och har helt plötsligt jag både tulpaner och rosor. Så ge inte upp!
    Jag tror din Geum-liknande blomma kan vara rosenhallon, Rubus odoratus. Tycker utseende, bladform och spridningsvillighet tyder på det.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...