onsdag 20. januar 2021

Skyggejobbing


"Alt som irriterer oss om andre, kan føre oss til en forståelse av oss selv."  Carl Jung I det åndelige samfunnet er det et stort fokus på lys og positivitet. Men vi har alle en skyggeside. “Skyggen” er et konsept som er laget av psykolog Carl Jung. Det er delene av oss selv som vi ikke vil se på. De mørkere aspektene av oss selv som vi undertrykker, ignorerer og skyver under teppet. Vi kan prøve å skjule disse delene av oss selv, eller fornekte dem fullstendig. Noen ganger er vi klar over skyggeselvet vårt, men det ligger i ytterkanten av vårt sinn. Andre ganger er vi fullstendig og utilsiktet uvitende om dem. I følge Jung kan skyggejegene våre bestå av energimønstre som kalles "underpersonligheter" som vi forkastet i barndommen. Vi dyttet disse egenskapene dypt ned i dypet av underbevisstheten som en mestringsstrategi.


Enkelt sagt, skyggearbeid er en måte å avdekke skyggeselven vår på. Når vi tar skyggen vår inn i lyset, er vi i stand til å endre destruktiv atferd, helbrede smerter fra fortiden og bli lykkeligere og mer selvsikker. Men skyggen er alltid der, selv om vi nekter å erkjenne det. Å late som at skyggen vår ikke eksisterer, får ikke den til å forsvinne. Det gjør det bare verre. Hvordan begynne med Shadow Work La oss være ærlige, det er så mye lettere å legge merke til andres feil enn å påpeke dine egne. Ikke sant? Ironisk nok er den raskeste og enkleste måten å se skyggen din på å legge merke til egenskapene du ikke liker hos andre mennesker. Hva er de tingene andre mennesker gjør som irriterer deg eller blir nervøse? Hvor er du rask til å kritisere noen andre? Dessverre, hvis visse personlighetstrekk eller aspekter trykker på knappene dine, er de sannsynligvis en del av skyggen din. Jung har sagt: "Alt som irriterer oss om andre, kan føre oss til en forståelse av oss selv." 


Freewriting-teknikk: Tenk på hva som virkelig plager deg akkurat nå. Hva står i veien for å leve ditt fulle potensiale? Hva kan skape negativitet i livet ditt? Hva sliter du virkelig med? Velg bare ett område å fokusere på, og begynn deretter å «skrive» om dette problemet i notatboken i minst 10-15 minutter. Hva er det med dette problemet som opprører deg? Hvor kommer denne negativiteten fra? Hvordan føles det egentlig? Fortsett å skrive og konkretisere det, du vil oppdage at jo mer du skriver, jo dypere går du. 


Konseptet med skyggesjelet er basert på forestillingen om at vi figurativt begraver de personlighetsbitene som vi frykter ikke ville bli ønsket velkommen, akseptert eller elsket av andre; derfor holder vi dem i “skyggene”. Kort sagt, skyggeselven vår er versjonene av oss selv som vi ikke viser samfunnet. Så hva er skyggearbeid? Dette er øvelsen med å elske det som er, og frigjøre skammen og dommene, slik at vi kan være vårt sanne jeg. Som Victor Hugo berømt sa: ”Den største lykke i livet er overbevisningen om at vi er elsket; elsket for oss selv, eller rettere sagt, elsket til tross for oss selv ”.


Carl Jung, en sveitsisk psykolog fra det 20. århundre, brukte livet sitt på å studere menneskets personlighet og sinn. Blant hans mange utviklingstrekk innen psykoanalyse var ideen om "skyggesjiktet".


I hovedsak er skyggearbeid en form for psykoanalyse (ettersom psykoanalyse er kjernen i jungiansk psykologi). Uavhengig av begrepet som ble brukt til å beskrive det, hevdet Jung imidlertid at integrasjonen av de delte versjonene av selvet er en kraftig ting.


 



2 kommentarer:

  1. Det är spännande tankar och jag tror att en hel del stämmer. Jag tycker att det är ganska tydligt att vi har olika delar av oss själva som syns mer vid vissa tillfällen. Hos vissa personer är de delarna mer splittrade och kan dra åt olika håll men hos de flesta är det
    ändå sammanhållna delar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Menneskets sammensetning er unik og spennende. Tenk at ikke en av oss er like...

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...