fredag 29. januar 2021

"Längs minnenas allé"

allè

 Allerede på overskriften så har du min store drøm. En allè som strekker seg fra hoved veien og opp til mitt hus. Bare gården blir min så skal jeg plante en allè opp til mitt hus. En halv times kjøring fra meg har de porthus og en lang allè opp til gårdstunet. Og for dere som lurer så er det min lille gartnerhjelp som er med på denne utflukten i høst. Min store drøm er en slik entre opp til mitt hus. Men drømmer og planer var vel sist uke, denne uka skulle jeg grave tilbake til minner. Det er egentlig ikke så hyggelig, for stort sett så har mine hageprosjekter blitt litt mislykket. Ikke alltid komplett mislykket, men tror ikke en eneste ting har blitt slik som jeg hadde forespeilet meg. Men jeg kan vise noe av det som har blomstret rundt veggene her etter at jeg flyttet hit i 1994.


Min mamma og pappa bor i nabohuset, der var det en liten hagedam med brannmannfontene. Som du ser så er det en annen liten "poolgirl" som også liker hagedam. Det er viktig å sjekke temperaturen regelmessig. Det endte med at pumpen tettet seg av hundehår og dammen som var av plastikk sprakk. Dermed skrinla jeg mitt eget hagedamprosjekt. Regner med at jo større dammen er jo mer fristende er den for hundene. 

blåklokker

Langs veien er det mengder med markblomster. Blåklokker, prestekrager, kløver, smørblomst og tiriltunge. Så når jeg har hageblomster så ligner de mye på de ville blomstene. Jeg har ikke så grønne fingre, så jeg må ha litt hardføre og selvstendige planter.

prestekrager

Midt på plenen min har jeg flere store tuster med prestekrager. Når jeg klipper plenen lar jeg vær å klippe de ned så nå har jeg fått flere stykker som lyser opp.

humle

Jeg har mange stauder. Jeg liker best de som har blomster som tiltrekker seg humler og bier.

vannlilje

Jeg bor langs elva, der er det en liten dam øverst ved en foss som har både hvite og rosa vannliljer. Så jeg får klare meg med en naturlig hagedam som klarer seg selv. Når jeg var liten sa jeg at når jeg ble stor tok over så skulle jeg lage en kjempestor hage over hele jordet helt ned til elva. Da hadde denne dammen blitt en del av hagen min. Nå som jeg er "stor" så skjønner jeg at jeg ikke kan lage så stor hage at den dekker hele jordet. Det hadde blitt uoverkommelig mye jobb for meg.

solsikke

Jeg matet småfuglene om vinteren med solsikke frø. Da spirer de opp når vårsola varmer og gjør høsten til en flott blomstringstid. Solsikkene savner jeg etter at jeg ikke matet fuglene lenger. Jeg har fått meg tre pusekatter og da har jeg ikke til hensikt å servere småfuglene på et fat til disse pusene. Så til våren får jeg vel kanskje så mine egne solsikker isteden, så får jeg pyntet opp litt på gamle minner.

iris

Iriser er vel de blomstene jeg synes er finest i min hage. De er nydelige når de blomster, men ikke særlig lekkert å ha de store grønne tustene på plenen utover sommeren. Jeg er vel ikke særlig flink til å luke, så jeg kunne sikkert hatt penere bed enn jeg har. Men til sommeren da skal jeg blir flinkere til å luke. Rart med alle de planene jeg har til sommeren så er vel det som er minst gøy, er vel å luke. Vi får se på høstens oppsummering om det ble mye eller lite luking til sommeren.

petunia

Jeg har lett for å ende opp med petunia i krukker og gryter.

peon

Jeg har en enkel peon som blomstrer veldig tidlig på sommeren. Den pleier å blomstre likt som pinselinljene.

pinseliljer

En liten rose med pinseliljer i kanten av et langt blomsterbed.

peon

Jeg har også en peon som blomstrer lenger ut på sommeren. Den har større blomster som er mye tettere. 



Det er TrädgårdsFägring som holder oversikt over hageplaner, se mange andre sine planer for deres hager 2021 hos TrädgårdsFägring.

11 kommentarer:

  1. Här var det helt plötsligt sommar mitt i vintern :D Du har ju massor av fina blommor i trädgården och vad gör det om det mest är tåliga växter som till stor del sköter sig själva. Jag ville alltid mer i mina trädgårdar än jag klarade av men det var kul att försöka. Jag hoppas att du, och kanske din fina hjälpvovve, kan samarbeta och få till det precis som du vill ha det :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper det blir bra til sommeren, man vet ikke før man har prøvd skikkelig. Nå har jeg liksom bedre tid enn tidligere. Voksne unger som ikke skal noe jeg er engasjert i. Nå er det bare været som setter en stopper liksom.

      Slett
  2. Klassiska och fina perenner allihop och varför rata det som kommer tillbaka troget? De blir trädgårdens stomme.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Det beste er noe som klarer seg selv, da blir de store og frodige.

      Slett
  3. Hej Lillian!
    Du har mycket fint i din trädgård. Pionerna är favoriter hos mig också. Den fina brandmannen passade perfekt vid dammen. Kanske kan du plantera något runt, så inte hundarna kommer åt, eller så får de en egen balja att bada i. Nu är det inget badväder ute, -14 grader hos oss.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
  4. En ekte allé, faktisk! Alt blir ikke altid slik man planlegger. Det kan jeg skrive under på. Men det er gøy å forsøke i alle fall. Så vakkert med peoner, piseliljer og en rose! God helg!
    /Irene

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja ikke sant det er flott med en ekte allé?

      Slett
  5. Det låter som en väldigt fin trädgård med nära till naturen och vad är finare än en naturlig damm, även om den inte ligger alldeles i trädgården. När jag tänker efter är det nog inte nåt projekt som har blivit alldeles som jag tänkt mig här heller, men några ganska nära i alla fall.
    Ha det gott
    /Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Man har kanskje lett for å tenke litt for komplisert.

      Slett
  6. Så trevligt det var att läsa om dina minnen och drömmar och hur det blev. Och vackra bilder därtill. Tycker du verkar ha en väldigt trevlig trädgård med blommor i min smak. Och din hjälpreda som sitter där på vägen omgiven av höstfärger är väldigt fin.

    Fortsatt fin vecka till dig!
    Anita

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...