tirsdag 7. september 2021

Veien til Hjerkinn

leonberger

Jeg dro fra Grotli i tåke og litt yr i lufta, det ble noen små stopp for at Bella skulle få litt drikke og kanskje tisse litt, ta noen bilder og egentlig nyte dagen. Vi hadde ganske mange mil å kjøre før vi var på Hjerkinn som var dagens mål.

grønt vann

Ganske stri strøm her, men Bella fikk nå drekki litt bak steinene der.

grønt vann

Der var det grunt så hun fikk vasset uti elva og avkjølt potene i samme slengen.

Hjerkinn

Jeg passerte bare Dombås på veien oppover, var jo ingen vits i å stoppe der når det ikke er innsjekking så tidlig på dagen. Men kan avsløre med en gang, at noe moskus så jeg ikke den dagen.

Hjerkinn

Må vel si jeg egentlig ble ganske skuffa over hele opplegget. Det stedet var oppskrytt for å si det sånn. Været var opphold, men det blåste ganske kraftig. Særlig på toppen.

Hjerkinn

HJERKINN - DEN STØRSTE NATURRESTAURERINGA I NORGESHISTORIA

Det 165 kvadratkilometer store Hjerkinn skytefelt har vært det største skytefeltet Forsvaret har hatt i Sør-Norge, inntil Regionfelt Østlandet ble tatt i bruk i 2005.Feltet ble etablert i 1923 og har etter krigen vært brukt til skarpskyting for Forsvaret, i tillegg har allierte nasjoner benyttet feltet. 

Hjerkinn

Vi brakte skytefeltet tilbake til naturen. Norgeshistoriens største naturrestaurering er fullført. Takk for lånet, Dovrefjell! Skytefeltet har blitt nasjonalpark, men forsvarsbyggere vil i 10 år fremover fortsatt overvåke vann og grunn. Forsvarsbyggs miljørådgivere har i flere år fulgt tett med, og deres arbeid fortsetter. Et 165 kvadratkilometer stort skytefelt er nå blitt verneområde i et av Nord-Europas mest unike naturområder. Et helt unikt miljøprosjekt i norsk og internasjonal målestokk.

Hjerkinn

Dette er godt praktisk miljøarbeid som faktisk monner. Forsvarsbygg sikrer unike naturverdier, samtidig med at vi gjenoppretter tidligere vannveier og våtområder. Det er bra for klimaet, og i tråd med nasjonale og internasjonale miljømålsettinger.

Hjerkinn

Som en del av tilbakeføringen fjernes veier, bygg, målområder, standplasser, målbaner og andre sår etter øvingsvirksomheten til Forsvaret gjennom over åtti år. Av hensyn til sikkerheten foregår mye av dette med fjernstyrte gravemaskiner og dumpere.

Hjerkinn leonberger

Blant militære anlegg som er fjernet, er ei prøve- og forsøksslette for Artilleriet og Luftforsvaret på 240 dekar, to store angrepsfelt for Kavaleriet og flere titalls kilometer med veg. Områdene, som ligger 1 100–1 200 moh., restaureres og revegeteres. Her samarbeider vi med noen av Norges fremste miljøeksperter for å finne gode løsninger. I tillegg ryddes hele skytefeltet for eksplosiv- og ammunisjonsrester, metallskrap og annet avfall.

Hjerkinn

Tilnærmet hele feltet er ryddet minst to ganger, og mange steder er det ryddet både tre og fire ganger. Hovedmetoden er militær manngard, fulgt av eksplosiveksperter, som gjør overflaterydding over hele feltet. Langs mindre begrensa områder, for eksempler veger og vegskuldre gjøres teknisk søk. Det skal også søkes i noen elver/bekker i tilknytning til enkelte anlegg.

Hjerkinn

Forsvarsbygg fikk også i flere ryddesesonger støtte fra spesialtrente skytefelthunder fra Forsvaret. GPS og digitale løsninger er brukt for å dokumentere oppryddinga fra dag 1.

Hjerkinn

Ryddingen med manngard vil etter planen fortsette hver sommer frem til og med 2020.

Hjerkinn leonberger

Vi gikk stien på toppen av kammen ned igjen til parkeringa for å slippe å gå i kø begge veier. Så ble det bilen og Dombås med kjøttkaker på Moskuskroa. 

Dombås

Innsjekking på Trolltun etter å ha raidet Bunnpris for snop. Der var det iskaldt, så jeg satte på varme både i rommet og ikke minst varmekablene på badet. Men på badet ble det liksom aldri varmt. Der sto det et avtrekk på som jeg ikke fant bryteren til. Ikke påstå at det var automatisk, for der dusjet jeg ikke. Badet var kjempestort handicap bad så da hadde jeg vel frysi ihjel. Godt det hadde vært såpass kaldt på Hjerkinn at jeg ikke hadde blitt svett for en gangs skyld.

Dovre

 Bare for å finne på noe til rommet ble varmere og levelig uten jakke, så tok vi en snartur ned til Dovre for å plukke noen stolper. Vi parkerte ved Dovre kirke for å ha et utgangspunkt som var litt i midten, men stolpene står med forholdsvis lang avstand der, så jeg flyttet bilen ned til kommunehuset for et par stykker der.

Dovre

Ikke langt til Trondheim om vi hadde følt for det. 

Dovre

Dovre kirke er ganske original ved at den er av tre, men kledd med skiferplater. Dette har vært kalt kirkens panser. Kirken er opprinnelig fra 1700-tallet, men det har vært kirker i Dovre siden middelalderen.

Dovre

Du veit du sanker stolper på bygda da du finner sånne postkasser.

Dovre

Soppen kommer for fult om dagen og det var mengder av både spiselig og giftig sopp. Det er jo de giftige som ser penest ut, mye farger og detaljer.

Dovre stasjon

Dovre stasjon

Dovre stasjon

Det var et bygg som var litt utsmykket med gule detaljer, så når jeg først så det var jeg litt i tvil om det var et privathus eller bare stasjonsbygningen.

Dovre stolpejakt

Men stolpen sto nå der den skulle den, så da var det sanket noen poenger til.

Dovre torvtak

Borti veien der dyrket de torvtak på jordet.

Dovre

Litt synd å gi seg da den siste stolpen jeg hadde tenkt å ta visste seg å være borte. Men vi dro tilbake til Dombås og kikket litt på tv før vi la oss til å sove.


2 kommentarer:

  1. Det er så fint med det grønne vannet! Det er jo bra at de har ryddet opp etter seg der, og prislappen på det var atronomisk hvis jeg ikke husker feil.

    SvarSlett
  2. Väldigt vackert med den grön/turkosa färgen på vattnet. Synd att solen hade gått och gömt sig och kanske hade du tyckt att det var finare om vädret och sikten hade varit bättre. Jag tycker att det var en fin runda upp på fjället i alla fall och att du fick fina bilder. Jag har varit i Dovre som barn, på 60-talet och jag har två foton därifrån. En bild där jag är överlycklig över att jag får makaronipudding och en bild på Dovregubben. Jag tror inte att den gubben står kvar nu.

    SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...