søndag 11. september 2022

Kjerring- og Gubbetorget Nesbyen

kjerringtorget

Noen dager etter turen til Madonnaen i Sigdal så dro jeg og Ingun til Nesbyen for å sjekke ut Kjerringtorget. Ingen av oss hadde vært der tidligere, så vi var litt spente på hva dette egentlig var for noe og hvor omfattende det egentlig var. Det viste seg å strekke seg over hele Nesbyen sentrum omtrent.

kjerringtorget

Kjerringtorget arrangeres hvert år siste helgen i august i Nesbyen, Hallingdal. Torget presenterer det ypperste av norsk håndverkskunst - her presenteres og selges alt fra strikk og søm, til tresløyd og mat. Kjerringtorget er en medlemsorganisasjonstiftet i 1999. Hovedoppgaven er å arrangere Kjerringtorget en gang i året. I år er det slått sammen med Gubbetorget, så da var forventingene store.

kjerringtorget

Kjerringtorgets formål er å bidra til kvinners egenutvikling, synliggjøre kvinners kompetanse og arbeide med næringsutvikling knyttet opp mot kvinners behov og interesser. Alle kvinner som støtter organisasjonens formål kan bli medlemmer. Medlemskap gir rabatter på kurs og foredrag i vår regi. Ved å møte opp på årsmøtet og andre møter, har du mulighet til å være med å diskutere og påvirke hvordan Kjerringrådet skal utvikle seg videre. 

kjerringtorget

Det var en gang i 1994 at sju jenter på Nesbyen; Anne Marie Kollhus, Astrid Garthus, Gunn-Sissel Storedal, Margareta Fridén (den gang Grønning), Torunn Bekkeseth, Bjørg Hatteland Lindahl og etter hvert Annette Kjær Riechert hadde en ustyrlig lyst til å gjøre noe sammen. Og det skulle være noe som var til glede og nytte for andre. De satte seg sammen og tenkte og tenkte. Plutselig var det en som fikk en lys idè. – Hva om vi lager et torg for alle de kreative kjerringer som finnes i det ganske land? Og som sagt, så gjort!

kjerringtorget

Hvem hadde vel tenkt at dette nysådde frøet skulle utvikle seg til en stor og velvoksen solsikke, som siden 1994 har spredd sine frø ut over meste parten av Norge – og også ut i verden? Slett ikke de sju kjerringene på Nesbyen. Det har blitt et av de største arrangementer av sitt slag, der ca 250 kvinner i alle aldre, med alle slags interesser og arbeid presenterer sitt virke. Gjennom årene har det vært mange trivelige og dyktige produsenter på Kjerringtorget, mange hundre i alt. 

kjerringtorget

Langt de fleste kommer tilbake, år etter år. Næringslivet og kommunen støtter opp om arrangementet, og publikum strømmer til torget i store skarer. Kjerringtorget er utviklet av en kvinnenettverksgruppe på Nesbyen. Konseptet ligger nå inn under paraplyorganisasjonen Kjerringrådet som i 1998 mottok Buskerud Fylkes likestillingspris. De fleste av kjerringene har vært med siden 1995, og de er lett kjennelige i sine fargerike stakker. 

kjerringtorget

I dag er Kjerringrådet et visningssted for kvinnelige etablerere og næringsdrivende. Her kan kvinner markedsføre seg og selge egenproduserte varer. For mange kvinner er det en drøm, på sikt, å gjøre hobbyen sin til et levebrød – men hvordan få produktet presentert og videreutviklet? Kjerringtorget er en arena og kan være et puff både mentalt og økonomisk for å komme videre. Arbeidet med Kjerringtorget har i alle år vært gjort på dugnad, og kjerringene har stort sett holdt seg til å ”bare” arrangere torget.

kjerringtorget

Her presenteres og selges alt fra strikk og søm, til tresløyd og mat. Du kan få kjøpt antrekk etter mål, eller ferdig sydd. Du kan få kjøpt rosemaling, smykker, strikkede sokker og votter, pølser, oster og briskjitreak. Det serveres og selges vafler og rømmegrøt, og forskjellige Hallingkostprodukter. Gardsmat som både er tradisjonelt laget og og økologiske framstilt kommer tilbake hvert eneste år. Inniblant har det også deltatt litt annerledes produkter, så som søm av seletøy til hest, og spåkoner med urter og tørka hønemøkk-gjødsel for å nevne litt. Ingen av disse så vi i år.

kjerringtorget

Det var et par der som solgte oljer, kremer og såper. 

kjerringtorget

Slett ikke dyre sakene egentlig.

kjerringtorget

Litt usikker på hvordan de har klart å lage noe ut av brennesle, men dette sjalet var utrolig stivt.

kjerringtorget

Det var mye strikkeplagg i forskjellige størrelser og variasjoner. 

kjerringtorget

Ingun endte opp med å kjøpe seg en hatt.

kjerringtorget

Demonstrasjon av garnfarging

kjerringtorget

Keramikk var det også noe utvalg av.

kjerringtorget

Sølvsmykker kunne du finne flere steder.

kjerringtorget

Til og med en egen bod for julenisser

kjerringtorget

Visdomsordene hang på rekke og rad

kjerringtorget

Leikesaker for unger eller bare dokkemenner til pynt.

kjerringtorget

Om ting var gamle eller de bare var laget sånn er jeg ikke så sikker på.

kjerringtorget skranglebygd

På sorenskrivergården fikk vi se alle tunene til Skranglebygd. Har du ikke hørt om Skranglebygd sier du? Da må du sjekke ut siden på Facebook, der det er både adventskalender og påskekrim. Nå er det snart advent igjen og det kommer sikkert ei ny fortelling fra Skranglebygd.

kjerringtorget sorenskrivergården nesbyen

På sorenskrivergården tok vi en pust i bakken og satte oss på en krakk, Ingun kjøpte seg småmat og flatbrød.

kjerringtorget

Når man er et sted med stolper så plukker man med seg de i umiddelbar nærhet.

kjerringtorget

En liten avstikker på ukjent sti oppover langs elva Rukkedøla

kjerringtorget

Det var mange steder det var lagt ned jobb i å gjøre det koselig.

kjerringtorget

Mye smånips, men det var ikke så mye som fristet meg å ta med hjem. Jeg kjøpte litt alpakkaull, votter og tøfler, samt noen venninnejulegaver. Må jo passe på når man finner noe som passer utrolig godt.

kjerringtorget nesbyen kirke

Stolpejakta bragte oss over kirkegården på Nesbyen kirke, med graver fra 1900.

nesbyen kirkegård

Vi trodde først dette var den gamle kirka, men det må være et kapell. Årstallet på spiret sa 1954.

kjerringtorget

Man får jo noen ideer om hva man kunne tenke seg å prøve å lage, særlig når en kanskje kan få litt hjelp av en pappa som er utdannet møbelsnekker. Denne gyngestolen må jeg da kunne klare å fikse med bitte litt hjelp? Litt liten gyng etter min smak når jeg prøvesatt den.

kjerringtorget

Om jeg finner drivved som er ferdig krympet så sprekker den ikke. Om jeg skulle kjøpe den så var det 
4 000 kroner. Det var den ikke verdt synes jeg.

kjerringtorget

Genseren jeg fikk av Marius virket ikke i dag heller.

kjerringtorget

Det ble middagspause på ettermiddagen

kjerringtorget

Det ble husets biff med løk til middag

kjerringtorget

Knallgod varm eplekake med is til dessert

kjerringtorget

Etter middagen ble det en runde på andre siden av Hallingdalselvi for noen flere stolper.

kjerringtorget

Nesbyen stasjon

stolpejakt

Det ble da noen poeng i dag også. 


6 kommentarer:

  1. Det var da en imponerende samling av forskjellige ting til salgs. De var også heldige med været. Da er det lettere å tiltrekke seg folk.

    SvarSlett
  2. Jøss, dere fikk med dere HELE Nesbyen, dere! Fint innlegg om Kjerringtorget, syns jeg. Jeg koste meg veldig der i år, vi gikk omkring noen timer på søndag. Jeg kjøpte såpe og shampo med einebær, det lukter så godt! Og selvfølgelig treak, det må jeg bestandig kjøpe med meg.

    SvarSlett
  3. That looks like a fun trip with lots of cool goodies to see. The food looks good too.

    SvarSlett
  4. A wonderful day with lots to see and your dinner and dessert looked so yummy.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to all the furbabes. ♥

    SvarSlett
  5. Vilken härlig dag med en perfekt kombination av marknad, med massor att titta på, och stolpjakt som tog er på en fin promenad. Vilken bra idé de fick, de kvinnor som startade allt :D

    SvarSlett
  6. Oh what a treat of a day! Wish I could have been there with you! Thanks for sharing all your wonderful photos!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...