onsdag 21. september 2022

Har du sett disse i Oslo?

Grass Roots Square

I Teatergata, på plassen foran 22. juli-senteret, finner du kunstinstillasjonen "Grass Roots Square" av den koreanske kunstneren Do Ho Suh. På avstand kan verket minne om gress som trenger seg gjennom bakkens betong, men på nært hold dukker et folkehav opp: Mange små mennesker som utgjør et stort fellesskap. Men det blir stadig flere hull i kunstverket hvor det skulle stått små mennesker. Figurene blir borte.

Grass Roots Square

Den sørkoreanske kunstneren Do Ho Suh var én av tre kunstnere som i 2008 ble plukket ut til å utsmykke det nye regjeringsbygget. På avstand ligner installasjonen på gress som vokser opp av betongen. 

Grass Roots Square

Først når man kommer nærmere og setter seg på huk, ser man at verket består av 50 000 bronsestatuer av mennesker som løfter i flokk. Statuene er bare 8-10 cm høye og består av 500 individuelle utforminger. 

Grass Roots Square

Verket symboliserer at hver for oss er vi svake, men sammen kan vi bære de tyngste byrder. Noen steder presses hellene derfor helt opp av figurene. Do Ho Suh avviser at prosjektet, som var påbegynt før 22. juli 2011, endret karakter etter katastrofen, men han innrømmer at han ble inspirert av hvordan nordmenn taklet hendelsene. Tittelen er direkte inspirert av ordet grasrotbevegelse og hinter også til at myndighetene skal tjene folket. Verket er ment å kunne brukes som sitteplasser.

Grass Roots Square

I stedet for å følge den tradisjonelle skulpturmotivet som er monumental og vertikal har Do Ho laget en vertikal og anti-monumental skulptur. Han tok utgangspunkt i arkitektenes ønske om å respektere den flate typografien utenfor bygget som skulle videreføres inn i lobbyen. I første øyekast ser det ikke ut som om det er noe der, men så forstår man at «Grass Roots Square» er på bakkenivå, samme nivå som plassen og publikum. Det er på dette nivået, grasrota, en virkelig kan forstå et samfunn.

Grass Roots Square

Verket består av om lag 50.000 bronseskulpturer, med gjentagelse av 400 unike figurer. Som navnet tilsier, er inspirasjonen nettopp grasrotbevegelsen. Ifølge kunstneren symboliserer verket at selv om vi hver for oss er svake, kan vi sammen bære de tyngste byrder. Grass Root Square ble oppført i 2012, men ble påbegynt før 2011. 

Grass Roots Square

Likevel har oppføringen i kjølvannet av terroren og det tydelige budskapet gitt verket en viktig plass i regjeringskvartalets øvrige minnelandskap.

Grass Roots Square

Det mangler noen skulpturer der, og det er vi klar over. Det vil nå et punkt hvor de manglende figurene ødelegger opplevelsen av verket. Kunst i Offentlige Rom, den statlige etaten som har ansvaret for kunstverket. Mange av de små skulpturene løsner fordi de er sveiset under for høy varme og er ganske sprø. En annen årsak er høy temperaturforskjell: Minus 20 om vinteren, pluss 40 om sommeren. Da løsner enkelte figurer. KORO produserer, forvalter og formidler kunst i offentlige bygg og på andre offentlige arenaer. Samlingen av kunstverk er tilgjengelig for publikum på om lag tusen steder i Norge og internasjonalt.

Grass Roots Square

Jeg vet ikke hvor mange som vet om disse her, men de var faktisk et fasinerende syn i halvmørket.

skulptur oslo


7 kommentarer:

 1. Det var en spennende innstallasjon, og orginalt funnet på. Jeg er sjelden i Oslo, så jeg hadde ikke sett den før.

  SvarSlett
 2. Artig! Nei, jeg har ikke sett det - enda, men vet om det pga at det skal være en cache der og den ligger i nærheten av et område vi besøker innimellom ;)

  SvarSlett
 3. Imponerande! Vilket jobb att få till alla dessa små statyer. Nej, jag har inte sett dem men kommer jag till Oslo kanske jag letar upp dem.

  SvarSlett
 4. I've not seen it, but I would love to see it in person. Beautiful.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 5. I have been to Oslo several times but never seen it. I must make a point of visiting next time we are there.

  SvarSlett
 6. WOW, I've never seen anything like that, amazing!

  SvarSlett
 7. Men så fint, jag blir berörd. Detta skulle jag gärna vilja se själv. :)

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...