mandag 26. september 2022

Høstens blomster

høstblomster

Til tross for at det har vært så si kuldegrader et par netter forrige uke, så blomstrer disse fortsatt. Ikke det at de har blomstret lenge, de startet i september til tross for at de ble sådd tidlig i mai. Det er noen som det tar litt lengre til for enn andre.
 
sukkererter

Den morgenen det var rim ute på plenen valgte jeg å ikke titte inn i drivhuset før jeg dro på jobb. Jeg hadde ikke høstet inn tomatene og om det hadde vært for kaldt i drivhuset så hadde de blitt helt ødelagt. Stor var gleden da jeg tittet inn på ettermiddagen, til og med sukkerertene hadde klart seg. 

tomater

Jeg fant to store baljer til å ha tomatkarten i. Jeg sorterte dem litt, de som var mest modne i ei balje og de som var helt grønne i den andre. Mamma og pappa fikk en bolle, for jeg klarer ikke å spise opp alle disse tomatene aleine.

tomater

De fleste tomatplantene mine er plommetomater, de er vanvittig gode og helt klart en passelig munnfull.

tomat

En ting er helt sikkert, det blir nok mange tomatplanter til neste år også. Sukkererter og slangeagurk, må kanskje ha en squash. Kenneth og Ingrid hadde gresskarplanter, og kunne høste gresskar i høst. Det var stilig, så det har jeg lyst til å prøve på. Men jeg har lovet Merethe å begrense meg litt til sommer'n da hun skal være hunde, katte og drivhuspasser. 

tomatblomst

Det hadde gått veldig bra med all karten på tomatene. Det var faktisk bare de greinene som var inntil taket på drivhuset som var blitt brune og slappe.

jordbær

Fremdeles er det jordbær kart og litt halvråtten jordbær der. De skal dekkes med halm i vinter, det skal resten i drivhuset også hadde jeg tenkt. Tomatplantene skal nappes opp da de har frosset ned.

agurkurt

Agurkurten kommer fremdeles med mange knopper. De er i allefall toårige, er litt usikker på om de frør seg selv så jeg får sånne automatisk til neste år også.

solsikke

Solsikkene er ikke direkte raske i avtrekkeren de heller. Lurer på hva galt jeg har gjort med alt dette selvsådde, for de er fryktelig trege i avtrekkeren alle sammen. Frøene kom jo tidlig i bakken.

blomster

Er det noe du lurer på om tomater, så har jeg kommet over en tomatblogg. Her kan en fort bli sittende å skrolle både opp og ned.

blomster

Blomsterplanene for neste år er ringblomster, jeg skal lage meg ringblomstsalve til høsten. Den var vanvittig god å smøre på sår og sårheter, så ei krukke blir fort tom. Gleder meg mye til sommeren, med drivhusplaner, blomsterplaner og ikke minst ferieturen med Patran til Island.

blomster

Disse er også selvsådd, og holder fortsatt bra til tross for kuldegradene. 

tomater

Det ble bare tre kart på denne tomatplanta, de er jeg litt spent på når de blir modne, eller om de blir modne i det hele tatt.

tomater

Man kan fint ta inn tomater for modning, det er ikke mange dagene de skal ligge før de begynner å bli litt rødskjær i kanten.

tomater slangeagurk

Når alle tomatene var tatt inn, så dukket det jammen opp en slangeagurk som hadde gjemt seg bak tomatbladene. Den var like god som de andre jeg har høstet inn tidligere i sommer. Nå er det bare å glede seg til våren og neste sesong i drivhuset.


5 kommentarer:

 1. Så bra at de ikke hadde fryst da. Noen ganger er en heldig.

  SvarSlett
 2. Vilken tur att frosten inte hade tagit sig in i växthuset och förstört alla tomater. Vilken fin skörd du fick. Jag har hört att om man bara har någon lite röd tomat bland alla gröna så mognar de också. Det kanske är en myt och kanske behövs det inte någon röd tomat alls. Det blir spännande att få se hur det går. Spännande blir det också att få följa med på er Islandsresa. Det ser jag fram emot och då ska jag sitta här och minnas och kanske känna igen mig :D

  SvarSlett
 3. Everything sure is pretty and fresh fruits and veggies are the best!

  SvarSlett
 4. Vackra astrar! Mina frön har inte grott de sista åren och jag fattar inte... ..de är ju så tacksamma. Ser att jag också behöver ge mig ut och plocka ihop alla gröna tomater.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 5. Hej Lillian!
  Vackra blommor och en massa tomater. Ibland lyckas sådderna och ibland blir det inte som man tänkt.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...