lørdag 3. september 2022

Hverdagen er tilbake

 flaggspett

Ferieringen er over, men jammen holder jeg på med ferieaktiviteter ennå. Eller kanskje jeg heller skal kalle det helgeaktiviteter? Men i praksis er hverdagen tilbake hos meg. Jeg er ikke klar for høsten, nei ikke ennå. 

slangeagurk

Dagens innhøsting fra drivhuset

slangeagurk

Slangeagurken produserer agurker på løpende bånd. Ennå er det mange blomster og antydninger til agurker. 

tomater

Det er mengder med tomat blomster og tomatkart også. Men jeg klarer ikke å skimte en eneste en som har begynt å forandre farge og modnes ennå. 

drivhus

Tomatplantene begynner å bli høye. I år har jeg ikke bundet dem opp, men satt opp pinner fra vegg til vegg slik at de ikke henger utover i drivhuset, men strekker seg oppover.

drivhus

Jordbæra skal plantes ut, den er blitt tett som jungel i sommer.

drivhus

Sitrontreet blir bare lysere og lysere i bladene, men det kommer stadig lyse nye skudd. Når jeg hadde det inne var bladene mørke grønne.

drivhus

Halmen er sikret etter treskinga, så jeg har å legge over i drivhuset til vinteren.

potterose

Husker du potterosa som jeg kjøpte i fjor og klarte å holde liv i i hele vinter. På det svakeste var det kun to blader igjen på hele rosa. Men se nå i september har den funnet ut at den kan komme med en enslig knupp! Akkurat den her er jeg bitte litt stolt av.

leonberger golden retriever

En av de siste dagene i ferien min var det tresket når vi kom hjem fra fjelltur. Da fantes det ingen slitne hunder lenger, men kun full fart rundt i halmen.

leonberger golden retriever

Hailey havner stort sett i bunn og Bella hopper rundt som hun ikke er der.

leonberger golden retriever

Men bare Bella har passert, så er hun i full fart igjen.

leonberger golden retriever

Det ser mer brutalt ut enn det er.

leonberger golden retriever

Hailey fant ei ruke med elg møkk som hun rullet seg i, så da var det bare å avslutte runden på jordet med et bad i elva.

leonberger golden retriever

Det er forholdsvis godt badevann ennå, til tross for kalde netter, så er det godt og varmt på dagtid. 

kime ørekyt

I elva er det mengder med kimer. Den er Norges minste karpefisk og blir sjelden over tolv centimeter lang. Ørekyten skiller seg fra alle sine slektninger ved at den har meget små skjell og en slank, ørretlignende kropp. Andre navn på ørekyt er ørekyte, gåløye, gorkime, gorkyte og kime. Ørekyten lever helst i klart, strømmende vann og klare innsjøer, og er utbredt så godt som over hele Europa og Nord-Asia. I Norge er den alminnelig på Østlandet og nordover til Dovre, i Lierne i Trøndelag, i Målselv og fra Kautokeino-vassdraget til Sør-Varanger.

ørekyt

De senere tiår er ørekyt blitt spredt til en rekke nye områder og finnes nå i alle landets fylker. Den er også i ferd med å spre seg over store deler av Hardangervidda, hovedsakelig grunnet menneskelig aktivitet (blant annet ved bruk av levende agn). Denne spredningen anses av miljøforvaltningen som meget uheldig, ettersom ørekyt er en sterk konkurrent til ørret. I grunne høyfjellsvann vil avkastningen av ørret vanligvis bli redusert der ørekyt er introdusert. For å hindre spredning videre vestover over vannskillet, ble det høsten 1999 brukt giftstoffet rotenon for å fjerne arten.

golden retriever

Hailey kunne trengt en runde med shampoo, det kunne alle sammen egentlig, så det får bli i dusjen en dag jeg skal vaske. Liten vits i å bade hunder når det er nyvasket hjemme.

golden retriever leonberger

Bella tok seg flere runder i elva, hun liker å avkjøle seg på varme dager.

golden retriever leonberger

Tidligere på dagen hadde vi vært på fjelltur, den kan du lese om i morgen. Da var det ikke så veldig mye reint vann å finne, så hun trengte absolutt å få skyllet av seg litt myrvann fra pelsen.

golden retriever leonberger

Opp fra elva og ut på jordet igjen så var de igang igjen.

vepsebol

Vepsebol, disse kan godt få noen flytteplaner



5 kommentarer:

  1. Vilka fina gurkor och massor av tomater också. De får nog färg snart och då har du massor av gott att använda dem till. Du har verkligen lyckats bra med odlingarna och grattis till att rosen tog sig till sist. Perfekt att ha en älv där smutsiga hundar kan bli lite renare och även svalka sig.

    SvarSlett
  2. Så flotte slangeagurk du har fått dyrket frem. Det er gøy med hjemmedyrket mat. Det er mulig at sitrontreet ditt mangler næring. Jeg leste et sted at de skal gjødsles 3 av 4 ganger når en vanner, og fra april til september. Jeg tror jeg hadde gitt den litt gjødsel som et forsøk. Ellers så har den fått får mye sol i sommer. Morsomt med rosen din!

    SvarSlett
    Svar
    1. Prøvde med gjødsel, men da ble den gul. Trolig feil gjødsel kanskje?

      Slett
  3. All the critters look very happy and that woodpecker is really something!

    SvarSlett
  4. Hej Lillian!
    Vilka fina gurkor du odlar. Jag har städat i växthuset idag, alla krukor med bara några tomater kvar har jag tömt ut. Gurkorna levererade inte så mycket som de brukar. Kanske värmen gjorde sitt. Tog tillvara alla gröna tomater, de får mogna på en bricka.
    Det var en fin solig dag idag.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...