tirsdag 6. september 2022

Taktekker... tja jeg prøver

 taktekker

Jeg visste at det skulle skiftes tak når åkern var tresket. Så når jeg kom hjem fra Kjerringtorget så hadde pappa gjort forberedelser. Satt opp stillas og tatt av isbord og vannbrett. Begynt å løsne gammel taksingel.

taktekker

Så etter frokost ble jeg med opp på taket for å dra av taksingel og kaste i traktorskuffen.

taktekker

Når man først skal legge nytt tak, så er det greit å ta av takpappen også så en ser om det har vært noen lekkasjer gjennom rupanelen. Det hadde det ikke, så da ble det ikke noe ekstra jobb denne gangen.

taktekker

Den gamle delen av huset er fra 1979, men den nye delen er fra 1993. Det var jeg og pappa som la den, så da er det vel bare rett og rimelig at det er vi som skifter på den gamle delen som opprinnelig er Moelven hus. Det gamle gårdshuset brant i 1979, så da var kjappeste løsningen for nytt hus seksjonsdeler fra Moelven. De kom på lastebil på morgenen og innen kvelden så kunne de flytte inn. Det var mine besteforeldre som bodde der da.

taktekker

I 1994 flyttet vi inn da huset ble bygget på, slik at min bestemor fikk leilighet i sokkeletasjen. 

taktekker

Godt en ikke er redd i høyder og litt handy, så slipper en å leie inn folk til alt som skal gjøres.

taktekker

Det tok ikke så veldig lang tid egentlig, så med litt matpause, så var det bare å sette igang med ny rupanel oppå. Det var ikke nødvendig å lage seg ekstra jobb med å fjerne den. For på slike Moelven hus er det ikke en spiker, alt absolutt alt er stiftet fast. Simpelt treverk som er tynnest mulig. Så om du skal ha av noe så knekker det og stiften sitter som regel igjen.

taktekker

Jeg fant fram noen lengder som pappa spikret fast i nedkant av taket. Greit å ha et riktig utgangspunkt.

taktekker

Ronja ble skikkelig sliten av å følge med på snekkering og kapping så hun sov skikkelig tungt bak hengerdekket.

taktekker

Bella er heller ikke langt unna når det skjer noe.

taktekker

Jeg ble sjefskapper og kappet så de ble rette i enden de som var skråkappet, kappet av der det var for mye hon og satte de på skrå opp på taket. 

taktekker

Etter middag var jeg med opp på taket for å spikre på alle spikerslagene, så taket sitter fast i sperrene under. Godt fornøyd med å ha lagt halve taket på den dagen. Dagen etter er taket lagt ferdig med rupanel, beslag og takrenne.

taktekker

Etter 4 dager ble vi ferdige.



3 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Visst är det bra att kunna fixa det mesta själv och så var det för mig och min man också. Men senare har hantverkare fått ta över och det är en kostnad man får ta när man inte klarar det själv. Ni hade ju vanan från förra gången och visste att ni kunde. Vad skönt det måste kännas när ni fick ett så fint resultat :D

    SvarSlett
  2. Jeg er så imponert! Fantastisk at dere klarer å gjøre jobben selv.

    SvarSlett
  3. That was sure a bunch of work but you did great. I'm afraid of heights so I could never do that!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...