torsdag 2. august 2018

Ikke alle bør få seg katt


Som katteeier har du ansvar for at katten din har det godt. Å holde kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en "bruk og kast"-vare, men et levende, følende individ som må behandles med omsorg og respekt for sin egenart. Tenk nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i ditt daglige liv.


Mattilsynet har forvaltningsansvaret for dyrevelferden. Dette reguleres av dyrevelferdsloven, som trådte i kraft 1.1.2010. Loven skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Dette er en viktig del av Mattilsynets oppdrag. Dersom dyreeier bryter loven og ikke håndterer dyrene på en tilfredsstillende måte, har Mattilsynet rett og plikt til å gripe inn.


Å ha katt innebærer et moralsk ansvar ikke alle er verdig. I det siste har det vært flere saker om dumping av katter og eiere som lar katten være alene mens de drar på ferie. Katter er egenrådige dyr som liker å styre seg selv og de har ikke forandret seg stort siden de begynte å bo med mennesker for rundt 10 000 år siden. Det er mye mindre jobb å ha katt enn det er å ha hund. Og det er ikke akkurat vanskelig å skaffe seg katt i Norge. Da er det lett å undervurdere ansvaret eller ikke tenke seg godt nok om. I mer landlige strøk har det også vært mindre vanlig å kastrere katter, og det har vært mer vanlig å se villkatter som lusker rundt. Problemet med ukastrerte katter oppstår når det ikke er noen til å ta seg av kattungene. Å ha katt innebærer et praktisk ansvar, men også et moralsk ansvar.


Foreningen for omplassering av dyr gjør en viktig innsats for å ta vare på og eierløse katter som ingen lenger vil ha, og de stiller krav til at potensielle adoptivforeldre er skikket. Flere burde følge deres råd: tenk over om du har tid og råd til å ha katt, at du har sjekket deg for allergier og om du har noen til å passe på katten når du er på ferie. Kanskje burde det også bli lovpålagt å ID-merke alle katter slik at katten kan spores tilbake til en eier.


Flere politidistrikter har nå fått egne dyrepolitigrupper og regjeringen har lovet at ordningen skal utvides til hele landet. Dette er bra og viser at vi for alvor har begynt å inkludere dyr i vårt moralske fellesskap. Vi anerkjenner at de har følelser, kjenner smerte og har ulike behov. Dette betyr at de ikke bør behandles nevneverdig annerledes enn mennesker, der dette gir mening. Det er vanskelig å forebygge neglisjering på noen annen måte enn å øke bevisstheten om regler for dyrehold og hva man bør tenke over før man skaffer seg katt. Det er imidlertid mulig å straffe dem som mishandler dyr.


2 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig lite kisse :D
  Alla djur förtjänar ett bra liv. Har man tagit på sig ansvaret för ett eller flera djur då är det ett måste att man sätter dem i första hand.
  Av den anledningen ska jag inte ha någon mer hund. Jag ska för första gången på många år sätta mig själv i första hand och vara lite självisk. Det kan jag inte om jag har något djur :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke jeg ville klart en hverdag uten noe dyr jeg. Da ville livet mitt vært tomt.

   Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!