søndag 26. august 2018

Golden VS Flat


Ja hva skal man si når noen lurer? Og i det siste er det endel som lurer på dette og ikke minste hvorfor jeg har byttet rase.


Nå ja byttet og byttet, jeg har hatt golden på midten av nittitallet også, så golden er ikke direkte ny for meg. Men siden jeg ikke har vært på goldenutstilling på mange år så husker de meg ikke de som stilte på midten av nittitallet. Jeg stilte henne ikke ut så mye heller, for det ble mange blå sløyfer og kritikker som sa at hun hadde for lite hode i forhold til kroppen. Men med en dårlig oppdretter å støtte seg på, manglende erfaring selv og endel andre tilfeldigheter så ble det som det ble.


Se det renner i elva igjen!


Jeg byttet fra flat til golden på nittitallet fordi jeg ikke orket tanken på at jeg skulle ha en svart hund som jeg ville sammenligne med den første flaten min. Det var ikke noe mer tankevirksomhet bak det rasebyttet. Jeg gikk over til flat når den ble overkjørt av traktor. Flaten hadde aktivitetsnivået og intelligensen jeg ønsket. Den golden jeg hadde var nemlig veldig blond på alle mulige måter. I hovedsak så er bruksområdene på golden og flat de samme. Det er intensiteten det er forskjell på. Pelsstell og klipping er så si det samme, men en golden røyter litt mer er mitt inntrykk. Eller kanskje en legger lettere merke til hvite hår enn svarte? 


Denne gangen når jeg kjøpte en golden var det mer gjennomtenkt. Til tross for gjentatte ganger har bursdagen min havnet på 19 år, så begynner denne19-åringen å bli litt mer makelig anlagt. Jeg vil fremdeles på lange turer både i skog og mark, jeg vil kunne bruke hunden til noe når jeg har lyst til det. Men jeg ville ha en hund som jeg kunne la vær å engasjere en time eller to hver eneste dag. En som synes det er helt greit å skippe turen eller treninga innimellom. En som ikke maser resten av kvelden om den ikke har fått turen sin etter middagen. 


Etter at jeg brakk ankelen for en ti års tid siden har jeg merket at det er godt å kunne ta det rolig dagen etter en lang fjelltur, eller annen aktivisering som innebærer mye bevegelse i anklen. Nå har jeg bare to flater igjen, den ene er Merethe sin egentlig. Da er det godt å ikke gå på ti nye år med masse krav om høyt aktivitetsnivå. Jeg er ingen rolig person, så mange synes sikkert jeg er veldig aktiv fortsatt. Men det er psykisk forskjell på å ville og å måtte.


Når du skal kjøpe valp eller overta stor hund er det en grunnleggende ting du må vite. Hvilke egenskaper skal hunden din ha? Når du har funnet ut det, da kan du velge rase ut fra det utseende du foretrekker. Langhåret, korthåret, strihåret, uten hår osv... Så må du finne en oppretter som har de samme kriteriene du har for et sunt hundehold, både eksteriør messig og ikke minst helsemessig. Fra du begynner å kikke etter hva du vil ha til du står på valpeliste går det fort et år eller to er min erfaring. Du må først vite hva du vil ha, så må du lete etter det. DU skal ikke se hva som er på markedet og ta det du foretrekker mest, dersom det ikke er optimalt. Selv det som virker optimalt er ikke sikkert er bra nok, men det er levende vesener så det vil alltid være noen uvisse faktorer som vi ikke rår over. Da er det ekstra surt om du vet du har gått for et kompromiss og ikke det optimale.


En hund er et familiemedlem du skal ha i 10-15 år framover, da er det dumt å gå for noe du er 80% fornøyd med som utgangspunkt. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...