fredag 25. september 2020

#15 Ikke stå i veien for deg selv


Ta kontakt med en du føler deg litt trygg på. Dette kan være en venn, eller et sted du kjenner. Lat som du skal lage et portrettintervju eller en reportasje fra folkelivet rundt fotballkampen du av likevel skal på. si til hjernen din at du er på jobb. Den stoler på at du snakker sant. Lur deg selv, og gjør noe du egentlig trodde du ikke kunne. Jaha ja, gjøre noe jeg egentlig trodde jeg ikke kunne??? Jeg tror jeg får til alt jeg setter meg fore at jeg skal klare. I alle fall bildemessig, så her er jeg rett og slett blank på hva jeg skal såkalt utfordre meg selv på. Så jeg får satse på en reportasje rundt et eller annet tema. 


Siden ingen tobeinte kommer i den kategorien, så blir det en liten reportasje om kattens kosthold. Katten er en jeger og kunne klart seg sånn nogenlunde bra med bare den maten den skaffer seg selv. I alle fall vår og høst da det flommer over med mus og fugler.


Om man skal lage en reportasje så må man komme med litt faktastoff. Men å finne næringsinnholdet i mus var slett ikke så enkelt mente Hr Googel. Jeg kom inn på ei reptilside der det ble diskutert å fore slanger med fisk isteden for mus. Ja for å få et sunnere kosthold for slangen. Det heiteste tipset der var å ringe en ernærings fysiolog for å høre. Det var det tydeligvis ingen som hadde gjort, i såfall hadde de ikke postet svaret de hadde fått.


Det hersker imidlertid liten tvil om at mus er mettende, for når de har spist mus så drikker de litt vann og legger seg for å sove. Og da sover dem lenge. Jeg merker det på tørrforet når det er mye mus, da trenger jeg ikke fylle opp skåla deres mer enn annen hver dag. Når det er lite mus så må den nesten fylles to ganger om dagen til disse tre kattene.


Jeg googlet videre, da havnet jeg inn på en forskningsside for kostholdet til mus i laboratorier. " I studien fikk mus en diett hvor 90 prosent av kaloriene var fett. Mindre enn én prosent kom fra karbohydrater. Etter en uke på denne dietten hadde musene lavere blodsukker og redusert betennelse. Men når kroppen er i sultmodus uten å egentlig være sulten, lagres fett selv om den forbrennes. Når de fortsatte lavkarbodietten etter en uke, spiste de mer fett enn det de kunne forbrenne og flere utviklet diabetes og fedme. Dette var fordi de fikk færre av immuncellene i fettet, ifølge studien."


Men etter litt mer "risørts" kom jeg over noe jeg kunne bruke på en side som omhandlet kattemat. Kattemat for utekatter som er på oppdagelsesferder i det fri bør være tilpasset kattens naturlige behov som kjøtteter. Musen, som er kattens naturlige byttedyr, består med 85 prosent i all hovedsak av kjøtt. Plantebaserte bestanddeler som befinner seg i magen til byttedyrene utgjør kun fem prosent. Analytisk sett består en mus av 50-60 prosent proteiner, 20-30 prosent fett og tre til åtte prosent karbohydrater. Med det har den et høyt proteininnhold, en moderat fettandel og kun få karbohydrater. Musen bør derfor fungere som modell for en artsriktig og tilpasset katteernæring.


Oliver er med på kveldslufting, eller annen turgåing med hundene når han ser oss gå. Så han trenger nok et par mus mer enn de andre i sin dagsrasjon. Det varierer litt hvor vi går, men den lengste runden han er med på er cirka fire kilometer. Vann er også viktig del av kostholdet til pusekatter. De skal ha i seg 45ml væske pr kilo kroppsvekt. Så med kun foring av tørrfor så må de drikke desto mer enn ved inntak av mus.





3 kommentarer:

  1. Kul idé att skriva ett reportage om katters kosthållning och att jämföra en kost med möss mot torrfoder :D Det var riktigt intressant. När man googlar brukar man på köpet få en del kunskap man inte eftersöker men det där med ormars kost, möss eller fisk, och att ge möss mat med nästan inga kolhydrater, det kanske inte var riktigt relevant för just det du sökte. Men nu vet vi alltså att katter äter helt rätt de perioder de livnär sig på möss. Det kan ju vara bra att veta så att du inte blir orolig :D

    SvarSlett
  2. I did not know most of this. Very interesting. Thanks for doing the research for us. They are most mysterious.

    Thank you for joining the Feline Friday Blog Hop.

    Have a purrfect Feline Friday and weekend. Scritches to the kitties. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...