lørdag 13. mars 2021

"Det här är mormorsväxter för mig"

lupiner

Min mormor døde for snart 30 år siden, men de fineste blomstene hun visste var lupiner. Jeg veit at mange ikke ser på dem som blomster til å ha i hagen. Mange hevder de er ugress og vil helst ikke ha dem inærheten. Hun elsket dem, særlig om de var i mange forskjellige farger. I dag finner man dem gjerne i veiskråninger og grøftekanter, rundt veggene ved fraflyttede hus og andre steder som ikke bli passet på.

lupiner

Det er et fraflyttet hus like ved meg. Det hender jeg går dit om sommeren og plukker en stor bukett med lupiner. De holder noen dager før de begynner å drysse, men de er flotte så lenge de varer. De minner meg om min mormors hage.

lupiner



Det er TrädgårdsFägring som holder oversikt over hageplaner, se mange andre sine planer for deres hager 2021 hos TrädgårdsFägring.

4 kommentarer:

  1. Lupinerna, typen du visar, är problematiska eftersom de där de börjar breda ut sig tränger ut allt annat. I Sverige har man nu börjat rensa upp längs vägar och andra ställen därför. Enda anledningen till att just den typen av lupin, det finns flera som går i trädgården utan att vara invasiva, inte sattes på EUs lista över invasiva arter lär vara att flera länder i Europa hade inte klarat av kostnaden för bekämpning av dem. Sen må dem vara aldrig så fina.

    Ha en fin helg! Carina

    SvarSlett
  2. Jag älskar lupiner och har t.o.m. satt ett antal med olika blomfärger i mina pallkragsrabatter. Fast sen har jag också fått gräva bort en hel del och kasta - dom tog nämligen över alla 10 lådorna..... :-(
    KRAM/Susie

    SvarSlett
  3. De er jo nydelige! Og fine å plukke inn.

    SvarSlett
  4. Hej Lillian!
    Jag tycker de är fina, har försökt ha några förädlade sorter i min trädgård. De är inte så lätta att få att trivas, men hade en vit som blommade förra året.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...