torsdag 25. mars 2021

Fuglebyen Hønefoss

knoppsvane

Jeg synes de grå knoppsvane ungene er skikkelig fine. De er nesten penere enn en fullvoksen svane. Det kommer kanskje av eventyret av H.C Andersen om den stygge andungen som viste seg å være en svaneunge.

laksand

Laksand er en fugleart i andefamilien. Den er en av fiskendene og kjennetegnes av et langt, smalt og spisst nebb med en liten krok i spissen. Nebbet er spesialtilpasset fangst og håndtering av fisk. I Norge hekker tre arter fiskender og av disse er laksanda den største.

laksand

Laksandhunnen har et kastanjebrunt hode med lange fjær på bakhodet (nakkeragg). Rygg og kroppssider er gråbrunt spraglet. Den kan til forveksling være lik hunnen hos siland, men skilles fra den på et tydelig skarpt skille mellom den brune fargen på hodet og den lyst grå halsen. På nært hold sees også den hvite strupen hos laksand.

laksand

Hønefoss har et yrende fugleliv og i lokalavisa kan man lese at de hvalfarter fra andre kommuner for å få oppleve dette yrendefuglelivet.

laksand

Det var ivrig fjærstell når jeg så på dem der de fløyt rundt på elva. Tidligere hadde de dykket og da var de borte veldig lenge før de dukket opp igjen ett godt stykke bortenfor.

kvinand

Kvinanda er utbredt i nordlige deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. Den hekker i det meste av Norge, sørpå mest i høyere strøk og sjelden på Vestlandet. Arten er delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs norskekysten. Den er tilbake tidlig på våren, så snart isen slipper langs land ved hekkelokaliteten.


Fjærstellet er veldig viktig for fuglene for at de skal holde seg tørre og varme inn på kroppen

knoppsvane

Da jeg kom fram til Glatvedt brygge  så hadde det samlet seg en helt haug med svaner, for ikke å snakke om alle endene som var der. Men det er jo ikke noe rart, for det er ikke lite brød disse blir foret med iløpet av et døgn.

knoppsvane

De er litt forskjellige i aldersutviklingen, for noen av ungene hadde fått forholdsvis hvit fjærdrakt, men nebbet er fortsatt grått.

knoppsvane

Det er vel ikke så mye å skrive om hver enkelt, fuglene er vel egentlig bare å nyte. Jeg tok mange bilder, så dette er bare et lite utvalg.
Det er ikke så gøy å ta bilder når fuglene formelig står i kø for oppmerksomhet. Jeg skal ta meg en tur til Østensjøvannet i Oslo når fugleungene er klekket i vår.


stokkand
knoppsvane stokkand

stokkand

knoppsvane

stokkand

knoppsvane

knoppsvane

 

4 kommentarer:

 1. Oj, vad många fina fågelbilder. Kanske är det mer sport att fota fåglar som inte kommer fram så fort man närmar sig men bilderna är ändå jättefina. Och snart kan vi ha tur att får se små dunbollar som simmar efter sina mammor :D Det ser jag fram mot.

  SvarSlett
 2. Beautiful birds. We are heading to our boat tomorrow and hope to see lots of the local birds out and about.

  Have a fabulous day. ♥

  SvarSlett
 3. They are so much fun to watch. We have a lake across the street from us and we have ducks, geese and swans too. Thanks for joining our Thankful Thursday Blog Hop!

  SvarSlett
 4. Whole lot of ducks. DUCK! Ha, fooled you

  SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!