lørdag 10. april 2021

Takknemlig for tiden som har vært

flat coated retriever

Det er ikke til å komme fra at Mounty nærmer seg veldig raskt siste verset på sitt livs sang. Han holder nok på med siste refrenget egentlig. Jeg har merket det på slutten av vinteren at han helst vil ligge nede ved ovnen når jeg kommer hjem fra jobb. Han maser ikke etter tur eller å komme opp i stua. Han står nede ved inngangsdøra og bjeffer for at jeg skal slippe han inn. 

flat coated retriever

I påsken så jeg det ekstra godt da han egentlig ikke var veldig hippen på å gå tur heller. Han foretrekker å subbe litt rundt i sitt eget tempo. Når han har vært med rundt hengebrua eller ut til Veme så sover han resten av dagen. Innimellom har jeg sett at han har dratt litt på venstre bakbein når han er sliten. I påsken begynte han allerede når vi var halvveis på runden ved hengebrua. Så han har nok hatt sin siste langtur. Muskelmassen i lårene hans har også blitt mer og mer borte. Når det var glatt i vinter så satte han seg ned på rumpa når han sklei.

 leonberger

Mounty blir elleve år i august, så det er en normal alder på en flat. Kuler som popper opp og stort sett byr på spredning av kreft. Jeg har ikke sjekket kulen han har hatt siste året mellom skulderbladene, for jeg opererer ikke en så gammel hund. Han får tusle rundt på gårdsplassen og litt oppe i havna når snøen blir borte. Så skal han få slippe om han blir verre, men jeg tror ikke det blir noen ny vinter på han for å være helt ærlig.

golden retriever

Han har aldri vært noen typisk flat, han har vært en "gammel mann" hele livet. Han har tuslet på i sitt tempo og har aldri hatt det travelt med noe han har foretatt seg. Han har vært med på mange fjellturer og koset seg med jenteflokken sin i mange år. Han ble ingen utstillingsstjerne da dommerne syntes han var litt for stor. Jeg syntes han var knallfin, men jeg er vel litt inhabil. Men han har et utrolig bra gemytt og har godtatt det meste fra valper opp gjennom tidene. Men når han sier i fra så hører til og med Ronja. Litt bromling i magen og hun holder avstand. 

leonberger

Det kommer til å bli tomt når han forlater flokken, men den mentale biten har startet allerede. Da blir det ikke så ille som du må ta avgjørelsen her og nå. Eller om det plutselig skjer noe så han må avlives der og da. Jeg har mange gode minner fra hans snart elleve år her. 

golden retriever

Så får jeg se hvordan flokkharmonien blir når han er borte. Jeg tror han styrer mer enn jeg egentlig vet om. Han er hannhund og han er eldst, han liker å ha kontroll på jentene sine når vi er ute på tur. Jeg har tatt gamle hunder tidligere hvor flokken har brukt ett år på å få stabilisert seg og funnet seg en ny leder. Så hunder som ikke gjør mye ut av sitt lederskap, lager større hull i en flokk enn om den sterk leder blir borte. Da er det som regel en som er klar til å ta over lederskapet rimelig raskt. 

leonberger

Men enn så lenge så skal alle få glede seg og nyte livet her på Sognafaret. Vi tar ikke sorgene på forskudd, de kommer alltids av seg selv.

* *


5 kommentarer:

 1. Ja, det er så trist når en må ta den avgjørelsen. Jeg har prøvd det, og det var ikke hyggelig. Det er sant at en sitter igjen med mange gode minner, og de må en ta frem den dagen avgjørelsen ikke kan utsettes mer.

  SvarSlett
 2. Vemodig. En greier liksom aldri helt å fri seg fra tanken på st den siste dagen nærmer seg. Håper dere får en fin sommer sammen!

  SvarSlett
 3. Det är sorgligt när den tiden närmar sig men jag tror inte att det spelar någon roll att man är förberedd. Kasper blev drygt 15 år och jag väntade flera år på att slutet skulle komma. Men när det väl blev dags var det fruktansvärt och en liten chock ändå. Men vi kan bara göra så gott vi kan för att våra fina kompisar ska få det så bra som möjligt när åldern kommer och jag är helt överens med dig om att inte utsätta så gamla hundar för stora operationer. Jag hoppas att Mounty får en jättefin sommar då kan kan njuta av sköna dagar och svalkande bad.

  SvarSlett
 4. I've lived through this so many times. It's heartbreaking, but it's the circle of life. Just love them while you can.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week. Big healing hugs. ♥

  SvarSlett
 5. I think it is tougher on us when our dogs get old. They live one day at a time anD in the moment and don't worry about the future. I always pray that my animals leave this world for the next on their schedule (though I have had to help a couple). They are handsome dogs! We hope you all have a marvellously happy day!

  SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!