torsdag 8. april 2021

Ut på tur tips

tjeld

Løping eller jogging er god trening, men passer ikke alle. For mange vil gåturer være et bedre alternativ. Det er ikke bevegelsesformen, men aktiviteten i seg selv som bidrar til å gi oss et langt og godt liv, med færrest mulig helseplager. Drar du på litt ekstra i motbakkene og får opp pulsen, vil du få best effekt. Det viktigste er at du kommer deg ut og beveger deg. Alle turer vil gi en fin helseeffekt.

tjeld

For mye stillesitting og manglende fysisk aktivitet er en av de viktigste risikofaktorene for tidlig død. Litt fysisk aktivitet er mye bedre enn ingen fysisk aktivitet, uavhengig av hvilken intensitet aktiviteten gjennomføres med. Skal hjertet få god trening, bør du imidlertid ta i så mye at du svetter litt.

Tjeld

Forskning viser at fysisk aktivitet, som gåturer i skog og mark, har svært positive effekter på helsen din. Regelmessige gåturer og fysisk aktivitet gir deg bedre forutsetninger for å leve lengre, holde vekten stabil og samtidig øke din livskvalitet og psykiske velvære. Samtidig reduserer du risikoen for livsstilssykdommer og risikoen for å bli pleietrengende.

Tjeld

Like viktig som varigheten, er intensiteten den fysiske aktiviteten gjennomføres med. Skal hjertet få best trening, bør noen av turene dine gjennomføres med moderat eller høy intensitet. Turer med lav intensitet vil gi en fin effekt på hjerte- og sirkulasjonssystemet.

storskarv

Gåturer kan gjøres av de fleste av oss og gjennomføres hvor som helst. Jeg anbefaler å legge turene til skog, mark og gjerne på stier med ulendt terreng for å utfordre balansen. Etter hvert kan du variere med andre aktiviteter som sykling, ski og padling. Langrenn er en fantastisk aktivitetsform, da det aktiviserer det meste av kroppens muskulatur og utfordrer balansen, noe som er spesielt viktig for eldre for å redusere fall-risiko.

storskarv

Det handler rett og slett om å finne et turkonsept som du liker, og som du har lyst til å gjenta flere ganger per uke. Kontinuiteten er mye viktigere enn intensiteten. Ikke gjennomfør turene hardere enn at du fortsatt har lyst til å trene neste dag eller neste uke.

Storskarv

Det finnes apper for nesten alt. Vil du ha inspirasjon til nye turmål eller enkelt kunne sjekke alt fra dyrearter til føreforhold?

Storskarv

Gratis tur-apper til mobilen er supre fordi de kan gjøre at flere kommer seg ut, og oppdager nye steder og aktiviteter. Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 18 norske friluftslivsorganisasjoner, med over 5.000 lag og foreninger over hele landet.

Måke

UT.no: Turplanleggeren fra Den Norske Turistforeningen, finnes både som app og nettside. Turene er merket med vanskelighetsgrad, så her finner du noe for alle.

Måke

GodTur: Turportalen finnes både som app og nettside, og har kart og turforslag for hele landet. Viser også gapahuker og rasteplasser. Portalen er utviklet av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

Måke

Stolpejakten: Gå ut og let etter stolper som er plassert rundt i nærmiljøet. Stolpene registreres i appen eller på nettsiden. Dette er en fin måte å oppdage nye steder og utforske din kommune.

måke

Viltappen: En app laget av Svenska Jägerförbundet, som gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan se, høre eller se sporene av i naturen. Google Sky Map: Hjelper deg med å kartlegge nattehimmelen. Pek mobilen mot stjernene over deg og oppdag hva som egentlig er over deg.

måke

Skisporet.no: Holder deg oppdatert med løypestatus på 23.000 km skiløyper fra 450 skisteder i Norge.

God tur!

3 kommentarer:

 1. Inget går upp mot en tur i naturen! Klart man mår bättre av en härlig promenad :)

  SvarSlett
 2. Vilken tur att vi gillar att komma ut i naturen och gärna anstränger oss lite för att hitta de finaste platserna :D Det gör det väldigt enkelt att få den där träningen som är så viktig för kropp och humör :D

  SvarSlett
 3. A hiking trail is the very best of all. We go for a walk each afternoon and have an app that lets us know how far, how fast, calories burned and so on. You have to get up and move to stay healthy.

  Have a fabulous day. ♥

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...