mandag 3. juli 2023

Island del 4

Island sel

Langs veien sto en plakat med en sel på, så da svingte vi inn og kjørte rundt ei mil på grusvei langt ut til noen holmer i havet. Det skulle være seler der som var helt fri og bare koset seg på noen skjær i skjærgården.

Island

 Vi fant parkeringa og gikk nedover en sti som førte rundt noen steiner. Den første bukta vi kom ned til var full av fugler. De fant tydeligvis mye mat blant tang og tare i sjøkanten.

Island

De fleste fuglene forholdt seg ikke rolig. Det virket som de var i en evig sirkulasjon. 

Island

Vi fulgte stien mens vi stadig speidet etter små grå seler.

Island

Det var ikke veldig langt å gå, kanskje en 10 minutter eller så.

Island ærfugl

En stolt ærfuglmor med ungene sine.

Island

Etterhvert som vi nærmet oss riktig holme kom det opp informasjonsskilt om selene og hvilke levesett de hadde.

Island steinkobbe sel

Steinkobber har et av de største utbredelsesområdene av alle selartene våre. De finnes fra tempererte farvann som Sør-Europa i Atlanterhavet og California i Stillehavet til arktiske områder. Steinkobben er en kystnær selart som ofte samles i små grupper når de legger seg opp for å hvile på små skjær eller strender i tidevannssonen. Svalbardbestanden av steinkobbe er på den nasjonale rødlisten, og er totalfredet.

island

Steinkobben er en middels stor selart som varierer noe i størrelse fra bestand til bestand. På Svalbard blir voksne hanner rundt 150 cm lange og veier i gjennomsnitt litt over 100 kg, mens hunnene er noe mindre med gjennomsnittlig voksen lengde på 140 cm og vekt i overkant av 80 kg.

Island steinkobbe sel

Pelsfarge og mønster varierer mye hos denne arten, med noen som er helt sølvgrå med mørke flekker, til mørkegrå og brunsvarte individer med lysere flekker og av og til ringer. 

Island steinkobbe sel

Nyfødte unger har røytet fosterpelsen inne i livmora, slik at de blir født med en glatt pels som likner de voksnes. Ungene veier 10–12 kg og er 80–100 cm lange ved fødselen.

Island steinkobbe sel

Steinkobben er en kystnær selart som ofte samles i små grupper når de legger seg opp for å hvile på små skjær eller strender i tidevannssonen. 

Island steinkobbe sel

De legger seg sjeldent opp på is, men noen steder, som på Svalbard, hender det de gjør det på tider av året hvor de vanlige liggeplassene på land er iset ned. Arten forekommer i relativt lav tetthet spredt utover hele utbredelsesområdet. Verdensbestanden er på rundt en halv million individer.

Island steinkobbe sel

Steinkobbene er sosialt anlagte dyr og sees sjelden alene på liggeplassene. Generelt ligger det flest dyr oppe og hviler ved lavvann, mens de ofte er ute på havet og fanger mat ved høyvann. Om vinteren når Svalbards steinkobber hviler på isflak forsvinner denne effekten på atferden fra tidevannet. 

Island steinkobbe sel

Det ligger også vanligvis flere dyr oppe på land i godt vær enn i dårlig. Når de ligger oppe brukes mye tid til å se seg rundt etter eventuelle fiender, og de sover sjelden mer enn noen minutter av gangen. Steinkobbene har ofte mange liggeplasser som brukes til ulike tider av året innenfor sitt hjemmeområde. De har ingen faste lange trekkruter.

Island steinkobbe sel

Voksne hanner holder seg gjerne for seg selv store deler av året og blander seg først med hunnene mot slutten av dieperioden når disse er klare for paring. I hårfellingsperioden, som på Svalbard er i august-september, finner vi ofte dyr av begge kjønn og alle aldersgrupper sammen på liggeplassene. Etter hårfellingen kommer en periode hvor selene dykker intenst etter mat for å fete seg opp igjen til neste sesong.

Island steinkobbe sel

Steinkobben er en relativt gruntdykkende sel som finner det meste av maten sin grunnere enn 100 meter. De har et opportunistisk fødevalg som inkluderer en rekke fiske-, blekksprut- og krepsdyrarter. Mange av krepsdyrartene er særlig viktige for de avvendte ungene da slike er lette å fange for disse relativt uerfarne dykkerne. 

Island steinkobbe sel

I tråd med antatte endringer i byttedyr-faunaen som følge av global oppvarming, spiser steinkobbene på Svalbard betydelig mere av tempererte byttedyr som torsk og hyse i dag i forhold til hva som var tilfelle for bare 10 år siden.

Island steinkobbe sel

Spekkhuggere og større haiarter, samt ulike arter av bjørn, ulv og ørn er vanlige predatorer på steinkobber i ulike deler av deres utbredelsesområde. På Svalbard antar man at håkjerring og hvalross tar steinkobber, mens isbjørnen er mer sjelden på vestkysten av Prins Karls Forland, og utgjør foreløpig ingen stor trussel for disse selene.

Island steinkobbe sel

Kastetiden for steinkobber varierer fra januar til oktober alt etter hvilken bestand man omtaler, men den er svært synkronisert over en to-ukersperiode innenfor hvert område. På Svalbard blir ungene født i midten av juni. 

Island steinkobbe sel

De blir født i tidevannsonen, på et skjær eller en strand, og er vanligvis i vannet og svømmer innen neste høyvann. Ofte kan man se at de henger på ryggen til mora når de er så små. Mora kan også ta ungen mellom framsveivene og stikke av gårde i full fart om nødvendig. Ungene dier mora i tre-fire uker.

Island steinkobbe sel

Dykkene til ungene er svært grunne og kortvarige i den første tiden, men de tilbringer likevel 50 % av tiden i vannet. De vokser ganske fort og veier rundt 25–30 kg ved slutten av dieperioden.

Island steinkobbe sel

På denne tiden kommer de voksne hannene inn i området med mødre og unger og holder undervannsoppvisninger for å tiltrekke seg hunnene. De slåss seg i mellom og synger under vann på faste områder langs rutene der hunnene og ungene svømmer til og fra liggeplassen. 

Island steinkobbe sel

Utenfor California har man filmet grupper med steinkobber under vann hvor en stor og dominant hann er omringet av mindre, underdanige hanner mens han synger. Betydningen av disse grupperingene er ukjent.

Island steinkobbe sel

Som for de fleste andre selarter har steinkobbene en utsatt implantasjonstid. Det betyr at etter paringen stopper fosterutviklingen opp i flere måneder før det implanteres i livmorveggen, og vi får et normalt svangerskapsforløp på rundt åtte måneder. Steinkobbehunnene blir kjønnsmodne i 3–5 årsalderen mens tilsvarende for hanner er ved 4-6 årsalderen. 

Island steinkobbe sel

Steinkobber kan leve til de er 30–35 år gamle, men individene på Svalbard har en uvanlig kort levetid. Eldste registrerte individ herfra er på 22 år. Årsaken til den korte levealderen for Svalbards steinkobber er uviss.

Island steinkobbe sel

Steinkobbene blir jaktet på i stort sett hele sitt utbredelsesområde. Skuddpremier har ofte vært brukt for å redusere bestandene av steinkobber i områder hvor man driver med fiskerier. Mange steinkobber drukner i ulike fiskeredskaper. Svalbardbestanden av steinkobber er på den nasjonale rødlisten, og de er totalfredet.

Island steinkobbe sel

Hele vestkysten av Prins Karls Forland ble fotografert i 2009–2010 for å beregne bestandsstørrelsen av steinkobber på Svalbard. En korreksjonsfaktor for sel som var ute og svømte og ikke ble med på bildene, ble utviklet på grunnlag av et større atferdstudie basert på VHF-telemetri. Resultatet var at det fantes i underkant av 2 000 steinkobber i dette området i den perioden tellingen ble foretatt, noe som er en betydelig økning i forhold til tidligere bestandsoverslag.



* *

7 kommentarer:

  1. Så mye fin info om sel! De er så søte. Flotte bilder av de.

    SvarSlett
  2. I agree such nice photos and info too :-)

    Have a sealtastic week 👍

    SvarSlett
  3. Oh I'm jealous - it looks like you saw some gorgeous wildlife and scenery! Thank you for sharing it with us at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/07/a-new-recipe-and-healthy-recipe-for.html

    SvarSlett
  4. How wonderful to see all those seals and all of the birds too. Such beautiful scenery!

    SvarSlett
  5. I enjoyed reading the interesting info about seals.
    Love the gorgeous photos.

    Hugs and blessings, Lillian

    SvarSlett
  6. I would love to visit there. Beautiful.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett
  7. Vad kul att ni fick se så många sälar och kul även för mig att få titta på alla bilder :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...