onsdag 5. juli 2023

Island del 6

 Island

Når dette skiltet møter deg på parkeringsplassen og stien forsvinner over fjellskrenten. Når en veit at havet er der på andre siden, ja da forventer du en litt spektakulær utsikt på andre siden. Vi lærte veldig raskt at ingenting på Island er overannonsert, over eksponert eller opphauset. Ja annet enn anmeldelsene fra turister. Da er alt "amazing" om det er en liten stein eller en liten kulp.

Island

Det er en egen tiltrekning ved det som det er advarsler om. Hvor farlig kan det være liksom?

Island

Det var veldig lite bølger å se på Island, så når vi hørte brenningene i det fjerne og så hvite skumtopper, ja da steg forventningene mine i det minste.

Island

Her var det liv i havet, for å si det sånn.

Island

Bølgene slo kraftig langt innover land og det sprutet høyt opp i været.

Island

Naturen hadde laget sitt eget basseng. Til og med jeg ble fristet til å bade der, enda jeg ikke liker saltvann. Jeg liker ikke smaken når jeg får spruten på leppene.

Island

Det er jo vanvittig fristende ut, helt bokstavelig.

Island

Skarpe klipper ute i havet har satt en stopper for mer enn ett skip.

Island

Du kan se videoen lenger ned i innlegget for å få en liten følelse av kreftene som hersket der.

Island

Jeg liker vann og naturkrefter. Ting som er ustoppelige og gjør som de vil. 

Island

Dette minner meg på at jeg må huske å ta en tur til Mølen til høsten når det er skikkelig uvær.

* *

Naturens krefter

island

Vi fortsatte nedover langs kysten for å utforske mer. Det var mange havner nedover, med båter av forskjellig typer. Både store og halvstore. Men ingen små, kanskje ikke så rart når man tenker på hvor langt ute til havs vi egentlig befinner oss.

island sauer

Sauer holdt seg over hele øya. Noen ganger innenfor gjerder, andre ganger utenfor.

island sauer

Vi tok en avstikker ut mot havet der det skulle ligge endel skipsvrak. Det var visst endel skip som grunnstøtte på vei inn mot øya etter en tokt på havet.

island skipsvrak

Jeg må vel si jeg ble en smule skuffet når skipsvraket var en liten del av skrapmetall med et infoskilt på. Jeg hadde kanskje sett for meg et vrak på en strand, sånn som man ser på filmer. Men det var kanskje lite av fullriggere på disse kanter...

island

På denne odden var det 8 skip, om jeg ikke husker helt feil, som hadde gått på grunn og forlist på slutten av '80 tallet og begynnelsen av '90 tallet. Hvor store hadde egentlig disse skipene vært?

island skipsvrak

Det så nesten ut som det bare var halve båter som lå der.

island

Det var ikke bare falleferdige båter som var der.

island ærfugl

Når man kjører mange timer hver dag og man foretrekker de litt mer øde strekkene, ja da hender det at naturen kaller på mer enn en måte. Det ble en stopp ved ei strand som vi såvidt kunne skimte fra veien. Det hadde blåst opp en molo som var full av gras mot veien.

island ærfugl

Et passelig skjul for et nødvendig ærend.

island ærfugl

Ærfugl er en art i andefamilien. Den er vår største dykkand med vekt rundt 1,6–2,8 kilo. Ærfuglen hekker langs hele kysten i Norge og kan dykke ned til 50–60 meter. Tidligere var sanking av ærfugldun (ederdun) en inntektskilde.

Island æefugl

Som hos andre andefugler felles svingfjærene samtidig omkring midtsommer, og særlig hannene holder seg da ofte ved de ytterste skjærene. Fra midten av juli til oktober har hannene en brun og svartbrun sommerdrakt. Som du ser på bildene så er det fremdels vår på Island. Ærfuglhannene er hvite.

Island æefugl

I eldre tid var sanking av ærfugldun en betydelig inntektskilde, spesielt i Nord-Norge, hvor det ofte ble bygd kunstig overdekkede reirplasser. Det trengtes cirka 70–80 reir for å skaffe ett kilo renset dun. Etter 1940-årene er dunsanking blitt stadig mindre vanlig.

Island æefugl

Jeg vet ikke helt hva de holdt på med, for de fløy fram og tilbake før de landet i havet igjen og ble med bølgene utover et stykke. Så lettet de og fløy fram og tilbake igjen i bølger før de landet for en ny dans i bølgene.

Island æefugl

Flotte fugler som jeg ikke har sett så ofte tidligere. Ante ikke at hannen var hvit.

Island æefugl

Det merkelige med denne flokken her var at vi ikke kunne se en eneste unge, til tross for at det var en god det hunner her. 

Island æefugl

Hannene var i klart overtall.

Island æefugl

Flott syn å ha med seg fra turen.

Har du gått glipp av noen av delene så finner du de her:

5 kommentarer:

  1. Love all the water views and the water critters. I agree with you, that's not much of a ship wreck.

    SvarSlett
  2. Flotte bilder og video! Ja, det er barske naturkrefter som rår på island. Jeg leste i går at det hadde vært over 200 jordskjelv der nå, og at de ventet et vulkanutbrudd når som helst. Jeg kjenner noen som er på Island akkurat nå, og det er skummelt når vulkaner våkner til live igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så på instagram i ettermiddag at det har begynt å strømme lava. Jeg skulle ønske jeg var der nå jeg

      Slett
  3. Thanks for joining our Thankful Thursday Blog Hop!

    SvarSlett
  4. Mäktiga krafter i vattnet som slår mot de svarta klipporna. Jag gillar också dessa naturens krafter och egna skapelser och poolen var ju riktigt häftig. Vraken var inte så stiliga som de en gång var när de var skepp på havet men de berättar i alla fall en historia från förr. Vad roligt att ni fick se de fina fåglarna. Om du får bilder på lunnefåglar (puffins på engelska) så blir jag jätteglad för när vi var där var det för sent att få se dem.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...