fredag 7. juli 2023

Island del 8

 Island Lighthouseinn


Vi hadde ingen eksakte planer for denne dagen, og været var kurant. Så vi slapp bilkjøring fra morgenen av. Det ble en gåtur fra hotellet vårt og ut til fyret vi hadde spist middag på kvelden før. 

Island

Det er spredt bebyggelse i gata ned til hotellet. Fortau og sykkelstier var det mange steder, så de har nok hatt en pågang av sykkelturister de siste årene.

Island

Mange av disse husene hadde et bilde ute i gata som viste hvordan huset hadde sett ut tidligere. Så dette var nok en del med veldig gammel bebyggelse.

Island

Fyrtårn er en viktig del av kysten, så ikke alle båtene havner opp på land.

Island

Rundt hotellet var det et yrende fugleliv, her er en Småspove.

Island  tjeld

Tjeld hakket også i fjæra etter mat.

Island

Rundt på hele øya har de prøvd å pynte opp med små kunstverk.

Island fyrtårn

Jeg hadde håpet på ett eneste solnedgangsbilde mens vi var der, men det var for mye forlangt tydeligvis.

Island ærfugl

På stranda nedenfor fyret, der fant vi alle ærfuglungene som vi hadde savnet dagen før. Her vrimlet det av dem. Ivrige etter å dykke etter mat.

Island ærfugl

Virkelig god kamuflasje mellom fjæresteinene blant tang og tare.

Island ærfugl

Det var ikke bare en for å si det sånn.

Island  ærfugl

Hannene holdt seg ute i fjæresteinene og ikke inne langs land ved sandstranda som ungene gjorde. Kanskje det var samme flokken vi hadde sett dagen før. Jeg er ikke sikker på hvor stort område de har som de regner som sitt.

Island fyrtårn

Det tok ikke mange dagene der før jeg sluttet å håpe på solskinn, det holdt liksom å håpe på oppholdsvær.

Island

Vi så ofte store båter på havet

Island

Båten som lå på land ved fyrtårnet var en bitte liten fiskeskøyte

Island

Utenfor var det en lett ansamling av båt og fiskeutstyr

Island

Dekoren rundt om bar preg av runer. Jeg har ikke mye oversikt over hva de betyr, de har liksom aldri interessert meg.

Island  katt

Under hele oppholdet så vi kun to katter, en ved fyret og en i Reykjavik en kveld vi hentet oss litt Take away. En håndfull hunder, men det var ikke veldig mange av dem heller.

Island  fyrtårn

Patran er litt interessert i skjell, men de var det ikke mange av. Selv etter leiting etter dem så var det ikke mange som var skylt på land.

Island  tjeld

Fuglene holdt seg i sine flokker virket det som. Tjelden menget seg lite med ærfuglene.

Island  tjeld

Felles for dem alle var at de brått tok seg en runde i lufta, før de landet på samme stedet igjen.

Island  tjeld

Flotte dyr når de svever av sted bortover havflaten.

Island

Det var mye merkelig å finne på denne stranda. Kanskje derfor den var så populær for fuglene? Vi gikk tilbake til hotellet for å hente bilen. Det var begrenset hva det var å se på i nærheten.

Island bilvrak

Island er det 6. sikreste landet å kjøre bil i i Europa eller EØS land. I Norge er det færrest trafikkdrepte i 2021. Men alle veier hadde stort sett 90 som fartsgrense og overraskende mange bilstans i veikanten. Vi så flere biler hver dag som ble hentet av bergingsbil, eller de sto langs veien i påvente av beregning. Det sto til og med en oppe på ei trafikkøy. 


Stedet er knyttet til folk-fortellingen om søskenbarna Krýsa og Herdís . De gamle kvinnene, som kunne bruke hekseri, hadde en heftig diskusjon om grensene til sine respektive land. Den ene ønsket å trollbinde slik at all fisken i en innsjø i nærheten skulle være hårete, den andre hadde til hensikt å få opp en storm og la alle fiskere dø. Men dette skjedde ikke. I stedet endte striden med at de begge døde.  Folkehistorien sier at de ble gravlagt side ved side og stedet for gravene er fortsatt kjent for lokalbefolkningen.

island vulkan

Vi parkerte og la i vei for å komme oss opp til toppen av denne vulkanen. Det var ikke fryktelig lang tur, så et passelig sjansespill om det skulle komme ei regnskur.

island vulkan

Blomstene gror rett opp av lavasteinene.

island vulkan

Vi er blitt vant til slikt landskap nå. Topper og krater som strekker seg langt av gårde. Delvis dekket av mose.

island vulkan

På veien opp passerte vi noen mindre krater.

island vulkan

Det var satt opp noen sperrebånd enkelte steder, for det var ikke noe hold i steinene der. 

island vulkan

Vi fylte opp lommene med noen steiner. Her fantes de i alle varianter av lavastein. Fra de blanke glaserte til de sprø og porøse som delte seg bare du så hardt på dem.

island vulkan

Når øya er så flat så har en mye utsikt bare man klatrer noen meter oppover i terrenget.

island vulkan

Om du trodde hele Island hadde telefondekning så tar du feil. Her var telefonen død, så det var helt greit å være bitte litt forsiktig når man beveget seg rundt.

island vulkan

Vi kikket over mot kanten og steinene forsvant ned i avgrunnen.

island vulkan

Det var ikke mulig å se bunnen fra der det var lovlig å bevege seg.

island vulkan

Kraterkanten er ikke breie saken om man skulle balansert rundt på vulkantoppen.

island vulkan

Det som overrasket egentlig var alle de små steinene. Det var få store flak eller store runde steiner som jeg hadde forestilt meg nær toppen.

island vulkan

Det er lett å se innvirkningen det har hatt på landskapet.

island vulkan

Det er noe eget ved å se det med egne øyne, plukke steiner å kjenne på med egne hender. Det er en opplevelse å ha vært der.

island vulkan

Så var det bare å følge stien tilbake til bilen.

island vulkan

Jeg har ikke tall på hvor mange sånne observasjonsposter vi har passert på øya

island vulkan

Det var ikke alle veier som Patran ville vi skulle kjøre som var like framkommelige. Har vi ikke 4wd da? svarte hun når jeg nevnte at dette kanskje ikke var helt optimalt.

island

Vi så mye rart når vi var innom for en matbit iløpet av uka. Vi spiste ikke på samme stedet to ganger, nei man måtte jo utforske stedet når man er på ferie. Som du skjønner drar ikke jeg til syden for å ligge ved bassengkanten ei uke, før flyet går hjemover igjen.

Har du gått glipp av noen av delene så finner du de her:



8 kommentarer:

  1. Ja, det er nok smart å være litt forsiktig når en er på steder uten telefondekning. Den blomsten som vokser rett opp av steinene heter rød rosenrot/ Rhodiola rosea. Morsom fortelling om de to søskenbarna.

    SvarSlett
  2. It really is a gray day but the photos are lovely.

    SvarSlett
  3. The landscape there is really amazing and I'm glad you found at least 2 kitties. I really enjoyed seeing the lighthouses too.

    SvarSlett
  4. Kitties Blue: Your photos are gorgeous. Enjoyed seeing so many different things from the area. Thanks for sharing with us. XOCK, angel Lily Olivia, angel Mauricio, Misty May, angel Giulietta, angel Fiona, Astrid, Lisbeth, Calista Jo, Cooper Murphy, Sawyer, Kizmet, Audrey & Raleigh

    SvarSlett
  5. Fascinating photos - you captured so many interesting sights! I'm sorry your didn't have finer weather but still, you saw - and have shared - so many fascinating images! Thanks for joining us this week at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/07/a-new-recipe-and-healthy-recipe-for.html

    SvarSlett
  6. Thank you for sharing your views of Iceland with us. It's a place i'd love to go but may never get the chance, i'm glad to see and read about it through your eyes.

    SvarSlett
  7. Det fanns mycket att titta på under er promenad ner till fyren och inte minst alla fåglar och deras ungar. Det som du kallar Tjeld heter Strandskata på svenska och det är en fågel jag gillar. Småspoven är också fin men du vet ju att min favorit är storspoven. Det är något speciellt med att gå omkring i ett vulkanlandskap och särskilt att få gå upp på kanten och titta ner. Bra att ni höll er kvar på kanten och inte föll ner. Det hade kunnat sluta lite trist.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...